Franse klassieker

Oeufs dur mayonnaise met ansjovis

Eieren en mayonaise zijn een perfect paar. Denk aan romige eiersalade, of gewoon plakjes hardgekookt ei op een boterham met toefjes mayo uit een tube. Heerlijk nostalgisch broodbeleg, maar oh zo lekker. In Frankrijk staat regelmatig iets soortgelijks op de kaart:  ‘Oeufs dur mayonnaise’ als voorgerecht; ouderwetse klassieker van de eerste orde. Het zijn (bijna) hardgekookte eieren met homemade mayonaise en wat crudité (meestal krulandijvie of frisee). Zo simpel, zo satisfiying. En…, zelf maken is echt een peulenschil.

portret Carine Gaasterland met dochter
Portret Carine Gaasterland met dochter Zora die alles fotografeerde

Deze versie van oeufs dur mayonnaise (op z’n Frans schrijf je mayonnaise met dubbel ‘n’) is afkomstig uit het kookboek Cuisine Carine. Een lekker dik boek gevuld met alle recepten van Karin Gaasterland, voormalig eigenaresse van het populaire restaurant Balthazar’s Keuken aan de Elandsgracht in Amsterdam. Ik ben er regelmatig gaan eten, het is/was een soort huiskamer-brasserie. In 2018 begon Carine een nieuw avontuur Cuisine Carine, een pop-up restaurant zonder vaste locatie. Balthazar’s keuken werd voorgezet door haar neef Alain Parry.

De  oeufs dur mayonnaise van Carine wordt aangevuld met een ansjovisfiletje. En dat zorgt voor extra pit. Erg lekker. Maar je kunt dit ook vervangen door een lepel kaviaar (lekker decadent) of de roze viskuit van forel.

Welke wijn bij oeufs dur mayonnaise?

Eieren en wijn hebben het vaak een beetje moeilijk. Vermijd sowieso alle wijn met houtlagering. Maar het enige echte antwoord is hier: mousserende wijn. Van champagne, tot crémant of cava.  Alles combineert als een trein!

 

Oeufs dur mayonnaise met anjovis uit het kookboek Cuisine Carine van Carine Gaasterland

Oeufs dur mayonaise à la Carine

Voorbereiding: 10 minuten
Klassieker uit de Franse keuken: hardgekookte eitjes met homemade mayonaise. Verrijkt met een ansjovisfiletje, volgens het recept van Carine Gaasterland.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 scharreleitjes
  • 4 eetlepels homemade mayonaise zie hieronder recept
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 eetlepel peterselie fijngehakt

Bereiding
 

  • Kook de eitjes in ca. 6 minuten net niet hard. Laat schrikken onder koud stromend water. Pel ze voorzichtig en halveer ze overlangs.
  • Verdeel de eieren over 4 bordjes. Schep de mayonaise erop. Leg er een ansjovisfilet naast. Bestrooi met peterselie. Lekker met toast.

Homemade mayonaise

  • 1 verse eidooier
  • 1 eetlepel Franse mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 125 ml neutrale VERSE olie (bijvoorbeeld rijstolie)
  • zout, versgemalen peper
  • worcestershiresaus
  • tabasco

Doe eidooier, mosterd, azijn en 2 eetlepels lauwwarm water in een smalle (!) maatbeker (1 ½ liter). Ze de kop van de staafmixer erin, en giet dan rustig de olie toe. De olie moet gescheiden blijven van de ingrediënten onderin de maatbeker. Zet de staafmixer aan en trek deze zodra je mayonaisevorming ziet, heel langzaam omhoog tot er een dikke mayonaise ontstaat. Breng op smaak met zout, peper, worcestershiresaus en tabasco.

 

Het kookboek: Cuisine Carine

Prachtig kookboek voor mensen die houden van het goede leven, niet op dieet zijn en inspiratie halen uit het kleine. Veel authentieke recepten met ruime aandacht voor de mediterrane keuken. De fotografie is verzorgd door haar dochter Zora.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover Cuisine Carine Titel : Cuisine Carine
Auteur : Karin Gaasterland
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 6052 4
Prijs : € 33,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept