Uitgekiende Toppers

Betaalbaar Parijs voor fijnproevers

Voor mij is culinair Parijs dé hotspot van Europa. Zo ook voor Ad Wijgerde. Ik ontmoette deze specialist in culinaire restaurantrecensies tijdens een perslunch bij restaurant Eden in Valkenswaard. Ook hij is dol op culinair Parijs en probeert daar alle topadressen te bezoeken. Speciaal voor I Love Food & Wine zet hij zijn 10 pareltjes op een rij. Geniet mee van zijn culinaire ontdekkingen, want met deze lijst in de hand ben je verzekerd van een hoogstandje tegen een ‘normale’ prijs.

Ad Wijgerde bij restaurant Eden
Ad Wijgerde, specialist in restaurantrecensies

Met meer dan 16.000 restaurants is Parijs echt een stad voor foodies. Er is voor elk wat wils. Maar Ad Wijgerde eet graag op niveau. Inmiddels heeft hij bij 16 ‘top’-restaurants in culinair Parijs gegeten die hij met de grootste zorg heeft uitgezocht.

Kies voor de lunch

Niet alleen kijkt hij naar de culinaire prestaties, ook de prijs heeft zijn aandacht. Hij wil een ‘top’ beleving tegen een ‘normale’ prijs. Dat wil zeggen: per persoon niet meer dan € 100,- uitgeven. En dat lukt! Hoe hij dat doet? Hij zoekt zijn adressen via internet met als bronnen; Michelin, Gaultmillau, OAD en Tripsadvisor. Uitgangspunt: culinaire keuken met een eigen signature  en bijpassende wijnen. ‘De ‘echte’ hotspots in culinair Parijs zijn erg moeilijk te reserveren’, zegt hij ‘en de drie-sterren-restaurants ver boven budget.’ Maar er blijven gelukkig meer dan genoeg mogelijkheden over. Zijn advies luidt: ‘Kies voor de lunch op doordeweekse dagen! En dat gaat gegarandeerd lukken met dit top10-lijstje in de hand.

 

AT: Scandinavië ontmoet Japan

De Japanse chef Atsushi Tanaka is inmiddels internationaal doorgebroken. Hij heeft een eigen signature met reflectie van de natuur, Scandinavische invloeden en artistieke stijl van presenteren. Duidelijk een restaurant voor de meer ervaren eter. Omdat het hier soms meer om originaliteit en beleving gaat en niet altijd om ‘lekker’. Begeleidende wijnen zijn biodynamisch gemaakt en vallen in de categorie natuurwijnen die, om zo te drinken, vaak niet echt lekker zijn maar naast de gerechten helemaal tot zijn recht komen.
Het restaurant is klein en de inrichting basic. Extra leuk dat de chef hier zelf zijn gerechten en wijnen presenteert. Meer info: http://www.atsushitanaka.com/

Restaurant AT
Minimalistisch stijl zet zich voort op het bord!

Septime: Haute cuisine Bistro

Een restaurant dat moeilijk te reserveren is vanwege de positie in de Pellegrino top 50 gecombineerd met de lage prijzen. Ieder dag van de week kun je reserveren voor een plekje drie weken later.
Chef Bertrand Ghébaut heeft een originele signature, minimalistisch met royaal gebruik van hele verse biologisch gekweekte groenten. Ook hier begeleid door de biodynamisch gemaakte wijnen met soms natuurwijnen.
Het restaurant is redelijk groot, bistrostijl ingericht met behoorlijk wat tafels, vanaf twaalf uur stroomt het echt helemaal vol. Meer info: http://www.septime-charonne.fr/

restaurant Septime in Parijs
Septime: Bistro op hoog niveau

Nakatani: Japanse perfectie

Shinsuke Nakatani is een Japanse chef die gerechten van de beste Franse producten maakt in een hele zuivere stijl. De chef staat helemaal alleen in de keuken en heeft hierdoor alles onder controle, perfectie is troef. Helaas geen begeleidende wijnen bij de gerechten. Wel een goede wijnkaart. Het wijnadvies was top en schappelijk geprijsd.
Het kleine restaurant is knus ingericht met keurig gedekte tafels, erachter nog een smal halletje met links en rechts een tafel voor twee, waar je veel privacy hebt. Meer info: http://www.restaurant-nakatani.com/

restaurant Nakatani
Perfectie is ongeëvenaard bij Nakatani

La Condesa*: Mexicaans met een ster

Indra Carrillo Perea is een Mexicaanse chef die over de wereld heeft gereisd. Het laatste restaurant waar hij heeft gewerkt was l’Astrance dat onlangs zijn derde ster is kwijt geraakt. Zelf heeft hij er juist een ontvangen. Zijn gerechten zijn origineel met invloeden van over de hele wereld. Begeleidende wijnen zijn goed geselecteerd en voornamelijk van Franse bodem.
Het kleine restaurant is strak, modern en beetje chique ingericht, met kleine tafels links en rechts langs de muur. Leuk dat je uitzicht hebt op de open keuken. Meer info: http://lacondesa-paris.com/en/home/

Restaurant La Condesa
Originele stijl van La Condesa

Neige d’été: klein & stijlvol

restaurant Neige d' été
Veel aandacht voor wijn bij Neige d’été

Hideki Nishi is een Japanse chef die de moderne Franse keuken presenteert met Japanse perfectie. Strakke presentaties en pure smaken met enige verfijning. Uitgebreide mogelijkheden om het menu met luxe ingrediënten (truffel en kaviaar) aan te kleden. De begeleidende wijnen zijn erg goed gekozen en hebben op mij de meeste indruk gemaakt.
Het restaurant is klein maar stijlvol ingericht. Leuk dat je uitzicht hebt op de open keuken. Meer info: http://www.neigedete.fr/

David Toutain: groente in de hoofdrol

David Toutain komt uit de school van Alain Passart van L’Aperge. Hij heeft een modern Franse signature waarin groenten een belangrijke rol spelen. Originele gerechten met reflectie van de natuur. Leuk dat je iedere gang start met een amuse. Wijn arrangementen starten bij de uitgebreidere menu’s, dat is jammer.
Het restaurant is verdeeld over twee etages, gezellig ingericht met kleuren en materialen uit de natuur. Meer info: https://www.davidtoutain.com/

restaurant David Toutain
Bij David Toutain kun je ook boven eten

Akrame: vernieuwend en uitgekiend

Benallal Akrame is een innovatieve chef die bij de grote meesters Ferran Adrià en Pierre Gagnaire heeft gewerkt. Vernieuwende gerechten, verfijnd met geperfectioneerde smaakbalans en uitgekiende texturen. Kans op een wow beleving is groot. Op de wijnkaart enkele gerenommeerde wijnen per glas met bijbehorende prijskaartjes.
Het restaurant ligt dicht bij de Madeleine maar is moeilijk te vinden, je moet het huisnummer noteren. Je loopt via een poort, die ook de ingang van een museum kan zijn naar een stadstuin. Inrichting is modern met luxe en vooral een super moderne keukeninrichting. Meer info: https://www.akrame.com/

restaurant Akrame in Parijs
Onverwachte luxe op een nauwelijks te vinden plek

Kei**: verfijnd Frans-Japans

restaurant Kei in Parijs
Chef Kei Kobayshi laat je persoonlijk uit bij vertrek

Kei Kobayashi is een Japanse chef met een eigen signature. Verfijnde gerechten in een Franse stijl met Japanse invloeden en ingrediënten van topkwaliteit. Op de wijnkaart verschillende gerenommeerde wijnen per glas met bijbehorende prijskaartjes. Ondanks de twee sterren vriendelijk geprijsd en tijdens de lunch zelfs een vijf gangen menu.
Interieur straalt luxe uit, keurig gedekte tafels met zilveren couverts van Christofle. Bij vertrek staat de chef in de hal zodat je hem nog even persoonlijk kunt bedanken. Meer info: https://www.restaurant-kei.fr/ 

 

Sur Mesure**: spectaculaire perfectie

Thierry Marx is een ervaren chef, geperfectioneerde gerechten en subtiele Aziatische invloeden opgebouwd uit luxe ingrediënten. Het leuke is dat we hier de gerechten zelf mochten kiezen van de kaart, behalve het dessert dat uit maar liefst vier delen bestond. Op de wijnkaart een uitgebreide keuze van zeer goede tot gerenommeerde wijnen per glas met bijbehorende prijskaartjes. Door de twee sterren en de ligging in het imposante Mandarin Oriental is de menuprijs wat hoger, laat je hierdoor niet afschrikken.
Interieur is spectaculair. Via de hal van het hotel kom je in een lounge met receptie en uitzicht op de prachtig ingerichte stadstuin, dan via de bar en een smalle gang naar het restaurantgedeelte dat wel iets weg heeft van het interieur van een ruimteschip, wow. Zeer luxe met top bediening.

restaurant sur mesure in Parijs
Interieur Sur Mesure lijkt op een ruimteschip

Le Clarence: memorabele beleving

Christophe Pelé is een moderne chef die verfijnde gerechten maakt. Iedere gang krijg je verschillende kleine gerechten met verfijnde smaken. Het dessert was absoluut memorabel. restaurant Le Clarence in ParijsDoordat de eigenaar tevens verschillende wijndomeinen bezitten waaronder het gerenommeerde Haut Brion in de Graves vinden we op de wijnkaart vooral hun eigen wijnen met astronomische bedragen. Gelukkig ook een uitgebreide keuze van zeer goede tot gerenommeerde wijnen per glas met bijbehorende prijskaartjes. De instapprijs van de lunch is helaas afgelopen jaar met bijna 50% gestegen maar je krijgt dan ook een memorabele beleving.
De ligging is dicht bij de Champs-Elysees in een 19e eeuws pand, ingericht in een rijke, luxe stijl uit die tijd. Een hele chique klassieke huiskamersfeer met bediening die de perfectie benaderd. Meer info: http://www.le-clarence.paris/

 

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

BEWAAR DEZE RESTAURANT TIPS VOOR CULINAIR PARIJS OP PINTEREST!

Parijs: de 10 beste restaurants voor de lunch! Tien trendy uitgekiende adressen.