6 titels genomineerd

Kookboek van het Jaar 2021: wat is jouw favoriet?

Ben jij een fan van kookboeken? Nou, ik wel. Dat kun je ook wel zien op I Love Food & Wine. Veel van de gepubliceerde recepten zijn recepten uit de allernieuwste kookboeken. Dus je hebt er al heel wat langs zien komen. Maar vanaf vandaag is de Kookboek van het Jaar-verkiezing van start gegaan. Een 5-koppige vakjury nomineerde 6 titels. Wie zijn de gelukkigen?

Lekker koken is enorm populair op dit moment. De afgelopen periode zijn er weer meer kookboeken verkocht dan vorig jaar. Om een goede keus te maken uit het grote aanbod organiseert het platform Food & Friends een verkiezing. Uitgevers zijn uitgenodigd om hun favoriete kookboeken in te sturen. En inmiddels heeft een vakjury er alvast 6 uitgekozen.

Maar je kunt ook zelf stemmen. Want alle 61 ingezonden boeken doen mee met de publieksprijs. Het kookboek met de meeste stemmen wordt de absolute publiekslieveling van dit jaar.

Wie is de vakjury?

De onafhankelijke vakjury bestaat uit 5 echte professionals Zij beoordelen op  receptuur en de vormgeving. De juryleden zijn:

  1. Bart van Berkel (chef en winnaar masterchef 2014)
  2. Bibi Loomans (redactiecoördinator culinair bij Koffietijd)
  3. Dana Ploeger (freelance redacteur Trouw)
  4. Jan-Hein Wierts (product manager Nederlands boek bij de Audax group)
  5. Lyan van Furth (foodfotograaf en tweevoudig winnaar van de Foodelia Awards, de Oscars voor de beste culinair fotografen ter wereld).

 

Dit zijn de 6 genomineerde kookboeken van de vakjury

Hotpot van Bas Robben

Culinair specialist Bas Robben (hij schreef eerder de kookboeken VET en ZUUR) leert je in dit kookboek alles over de kunst van een goede hotpot. Helaas had ik dit boek niet in de kast staan en heb ik er geen recepten uit kunnen publiceren. Wellicht een goed idee?

De vakjury zegt:

“Hotpotten” zou het nieuwe gourmetten kunnen worden, want het is dé nieuwe manier om met vrienden en familie samen te eten.
Hotpot, Bas Robben, Good Cook, isbn 9789461432490 € 22,50

 

Parwana van Durkhanai Ayubi

Cover ParwanaParwana is een prachtig kookboek met familierecepten uit de Afghaanse keuken. Uit dit kookboek publiceerde ik twee recepten: het nationale gerecht rijst met lamsvlees en het supersimpele gember-walnootijs.

De vakjury zegt:

Waanzinnig hoe Durkhanai Ayubi de geschiedenis van Afghanistan belicht en hoe zij in dit kookboek die historische verhalen laat aansluiten bij haar recepten. Het is fascinerend hoe zij haar persoonlijke familiegeschiedenis synchroon laat lopen met de geschiedenis van het land en die verbindt aan type gerechten.
Parwana, Durkhanai Ayubi, Becht, isbn 9789023016663 € 27,99

 

Bistro Manon van Manon Proper

Manon werd in 2 jaar tijd moeder van vijf kinderen. Ze kreeg een tweeling en een drieling. Dat betekende op een andere manier gaan koken. Ze wilde toch lekker blijven eten. Dus dit is geen kookboek voor gezinnen met jonge kinderen, maar een kookboek met recepten die lekker, gezond, toegankelijk én praktisch zijn.

De vakjury zegt:

Deze vrouw met, jawel, een tweeling én drieling schotelt hen dagelijks smakelijke gerechten voor. Zij had al snel door dat je als thuiskok niet moet zwichten voor de smaak van de kinderen, maar je eigen favorieten moet aanpassen.
Bistro Manon, Manon Proper, Good Cook, isbn 9789461432605 € 25,95

 

De dankbare keuken van Stephanie Verstift

Kookboek met recepten van Mundekulla; een cursus- en retreatcentrum in het bosrijke Smäland, de streek waar ook IKEA en Pippi Langkous vandaan komen. Bevat meer dan zeventig veganistische en vegetarische recepten met variaties.

De vakjury zegt:

Dit is een boek met lef, helemaal van deze tijd en met oog voor duurzaamheid. Fijn dat er variatie is op de ingrediënten en je er ook uit kunt koken als je niet alles in huis hebt.
De dankbare keuken, Stephanie Verstift, Uitgeverij Brandt, isbn 9789493095724 € 30,00

 

De Ode aan Groenten van Alice Zaslavsky

Cover Ode aan GroentenDuimendik kleurrijk kookboek boordevol toegankelijke recepten waarin groente de hoofdrol speelt. Het kookboek is gedeeld op groente-soorten. Eerst krijg je algemene tips en vervolgens een aantal recepten op die besproken groente. Uit dit kookboek staan inmiddels al twee recepten op I Love Food & Wine: makkelijke bolognesesaus en courgette-spaghetti en BLT salade met avocado-dressing. En tot slot: salade met rucola en peer.

De vakjury zegt:

Eindelijk een groenteboek zonder de hipster-vegan stijl. Dit is een topboek voor mensen die dol zijn op lokaal eten, zodat je uit de voeten kunt met knolselderij of aardpeer.
Een ode aan groenten, Alice Zaslavsky, Good Cook, isbn 9789461432506 € 40,00

 

OTK – Shelf Love van Ottolenghi

Cover OTK OttolenghiDit zijn recepten van het Ottolenghi Test Kitchen-team. Ze toveren alles wat je huis hebt om tot toegankelijke doordeweekse creaties met een ‘Ottolenghi’-twist. In het boek is ruimte vrijgelaten om jouw veranderingen aan een recept vast te leggen. Binnenkort publiceer ik een gerecht uit dit kookboek. Benieuwd? Stay tuned. Inmiddels geplaatst: zalm met tahin.

De vakjury zegt:

Leuk om uit de voorraadkast te koken. Ottolenghi wordt steeds toegankelijker en laat zien dat iedereen kan koken.
Ottolenghi Test Kitchen – shelf love, Yotam Ottolenghi, Fontaine uitgevers, isbn 9789464040883 € 24,99

 

Stem je met ook mee?

Heb jij een favoriet kookboek in de kast staan, en wil je graag je stem uitbrengen? Stemmen voor de publieksprijs kan t/m 15 november 2021 via: https://www.foodandfriends.nl/kookboekvanhetjaar/
De winnaars van de vakjuryprijs en publieksprijs worden op 16 november 2021 bekend gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *