Voor het weekend

Gember-walnootijs uit de Afghaanse keuken: supersimpel!!!

IJsliefhebbers opgelet: dit Afghaans recept van gember-walnootijs is echt héél makkelijk om te maken. Je hebt namelijk geen ijsmachine nodig om toch fluweelzacht roomijs te krijgen zonder ijskristallen.

Aan tafel met de Afghaanse familie
Aan tafel met de Afghaanse familie

Dit Afghaans recept van gember-walnootijs (shir yakh zanjafil) komt uit het prachtige kookboek Parwana; een boek met verhalende familierecepten uit de Afghaanse keuken. Tegelijkertijd is Parwana ook een restaurant in het Australische Adelaide. Hier staan al hun favoriete familierecepten op de kaart, zoals dit populaire ijs. En nu is er dus ook een kleurrijk kookboek, zodat je dit ijs ook thuis kunt maken.

We hebben de hoeveelheden van dit Afghaans recept wat aangepast, zodat je toe kunt met 1 blikje gecondenseerde melk. Zet het blikje eerst in de koelkast, anders heb je kans dat je mengsel misschien gaat schiften (zeker als het warm weer is).

Welke wijn bij gember-walnootijs?

Dit romige ijs smaakt heel licht naar gember en walnoten zorgen voor een lekkere bite. Drink hier een dessertwijn bij die ook nootachtige aroma’s heeft, zoals bijvoorbeeld een sherry Oloroso dulce of een cream sherry. Dat maakt het geheel helemaal zeer bijzonder!

Gember-walnootijs uit het kookboek Parwana

Gember-walnootijs uit de Afghaanse keuken

Voorbereiding: 15 minuten
wachttijd 4 uur
Simpel te maken fluweelzacht roomijs op basis van slagroom en gecondenseerde melk. De gember proef je licht op de achtergrond.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 600 ml slagroom
  • 1 blikje gecondenseerde melk 397 gram, gekoeld
  • 1 eetlepel karamelsaus of karamelsiroop
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 60 gram walnoten grof gehakt

Bereiding
 

  • Klop de slagroom, gecondenseerde melk, karamelsaus en het gemberpoeder in een keukenmachine of met de mixer in 3 tot ­4 minuten tot stijve pieken.
  • Schep de walnoten erdoor door en schep het mengsel in een grote luchtdicht afsluitbare bewaardoos. Dek de bovenkant eerst af met huishoudfolie – om te voorkomen dat er ijskristallen ontstaan – en sluit de doos af met het deksel. Zet het geheel minstens 4 uur voor serveren in de vriezer.

Wie is Durkhanai Ayubi?

Schrijfster van dit kookboek is Durkhanai Ayubi. Zij is betrokken bij de dagelijkse gang van zaken in de twee familierestaurants in Adelaide: Parwana en Kutchi Deli Parwana. Ze schrijft als freelancer ook opiniestukken voor diverse kranten en websites. Daarnaast is ze Atlantic Fellos van het Atlantic Institute, gevestigd in het Engselse Oxford.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Parwana Titel : Parwana
Auteur : Durkhanai Ayubi
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1666 3
Prijs : € 27,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.