Voor het weekend

Zalm met tahin van Ottolenghi

Uit het nieuwste kookboek van Ottolenghi (Ottolenghi Test Kitchen) komt dit snelle ovengerecht van Zalm met tahin. Heel makkelijk om te maken, maar toch complex van smaak door het gebruik van kruidige za’atar en sumak.

Ottolenghi Test Kitchen, oftewel OTK, is de start van een serie kookboeken met de recepten van zijn Test Team. Dit is het eerste kookboek met als belangrijkste auteur de uit Bahrein afkomstige Noor Murad. Zij werkte ook mee aan de boeken Falastin en Ottolenghi Flavour. Het boek staat vol met originele, maakbare recepten. En daar is deze zalm een goed voorbeeld van! Staat namelijk in 25 minuten op tafel. Bovendien ook nog een slank en koolhydraatarm.

Alle auteurs testkeuken ©Elena Heatherwick van OTK van Ottolenghi
Alle auteurs van de testkeuken. Noor staat links van Yoram. ©Elena Heatherwick

Welke wijn bij zalm met tahin?

Dit lauwwarme visgerecht is complex van smaak, wat nootachtig door de sesamzaad en een tikkeltje zurig door de sumak. Hier past een complexe wijn bij met wat houtlagering. Kies bijvoorbeeld voor een Zuid-Afrikaanse chenin blanc. Die pakt alle smaken mooi op.

zalm met tahin van Ottolenghi uit het kookboek OTK Shelf Love

Zalm met tahin

Voorbereiding: 25 minuten
Snel ovengerecht van lauwwarme zalm met Midden-Oosten smaken als za’atar en sumak. Staat in een wip op tafel. Serveer met witte rijst en haricots verts.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 zalmfilets 600 gram, met vel
  • 3 eetlepels za’atar
  • 2 theelepels sumak
  • 60 ml olijfolie
  • 250 gram babyspinazie
  • 4 eetlepels witte tahin (90 gram)
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 ½ eetlepels citroensap
  • 1 ½ eetlepel gehakte koriander
  • Zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Verhit de oven tot 220 °C. Dep de zalm droog en bestrooi hem met zout en peper. Roer in een klein schaaltje de za’atar en sumak door elkaar en strooi het mengsel over de hele bovenkant van de zalm zodat er een korst ontstaat.
  • Zet een grote ovenvaste hapjespan op halfhoog tot hoog vuur en doe er 1 eetlepel olie in. Voeg als de olie heet is de spinazie toe met een snuf zout en peper en roerbak hem 2-3 minuten tot hij net geslonken is.
  • Leg de zalm erop met het vel aan de onderkant, en besprenkel de bovenkant van de vis met 2 eetlepels olie. Zet hem 5 in de oven.
  • Klop intussen in een kleine mengkom de tahin met de knoflook, 2½ eetlepel citroensap, een flinke snuf zout en 100 ml water door elkaar tot de saus glad en vrij vloeibaar is.
  • Haal de pan uit de oven als de saus klaar is en giet de tahinsaus rondom de zalm (maar niet óver de vis). Zet de pan nog 5 minuten in de oven tot de vis volledig gaar is en de tahinsaus borrelt. Schep het overgebleven citroensap en de olie erover en bestrooi met de koriander en extra sumak. Lekker met (zilvervlies) rijst en haricots verts

Het kookboek: OTK

OTK Shelf Love is de ultieme gids voor makkelijke maaltijden, maar wel met een ‘wow’-factor. Een kookboek gemaakt door het Kichen Team van Yotam Ottolenghi.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover OTK Shelf Love van Ottolenghi en Noor MuradTitel : OTK Shelf Love
Auteur : Noor Murad en Yotam Ottolenghi
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 0883
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept