Meatless Monday

Klassieke herfst salade met peer, rucola en Parmezaan

Wist je dit: het is perentijd! En daarom heb ik deze herfst salade met peer speciaal bewaard om hem op het juiste moment te kunnen publiceren. Bovendien komen twee dingen samen. Want het recept is afkomstig uit het boek ‘De ode aan groente’; een van de zes kookboeken die vorige week is genomineerd in de wedstrijd Kookboek van het Jaar 2021. Hoe leuk is dat!

De combinatie van rucola, peer en Parmezaan is een klassieker, vooral samen met een scheut stroperige, zoete balsamicoazijn. Maar speel vals en doe zoals ik doe, voordat je onnodig veel geld uitgeeft aan een oude gerijpte balsamico. Gebruik een gewone balsamico die je zelf verrijkt met een scheut ahornsiroop (maple syrup). Even inkoken en er ontstaat een prachtige dikke ‘wonderdrank’.

Welke wijn bij herfst salade met peer?

In deze salade overheerst het zoete van de peer en stroperige balsamico-dressing. Rucola geeft pit en een bittertje en het zout van de Parmezaan brengt het geheel in balans. Hier past een wijn bij met body, zoals een rinse sauvignon blanc met houtrijping of een witte Bordeaux.

herst salade met peer, rucola en kaas uit het kookboek De ode aan Groente

Klassieke herfst salade met peer

Voorbereiding: 15 minuten
Heerlijke herfst salade met sappige peer, knapperige rucola, pittige Parmezaanse kaas en de zoete balsamico dressing. Zo klaar!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 125 ml balsamico azijn
  • 60 ml ahorn siroop
  • 2 stevige peren bij voorkeur Conference, geschild en in dunne plakjes
  • 100 gram rucola
  • 1 kleine rode ui in dunne ringen
  • 40 gram geroosterde hazelnoten grof gehakt
  • zoutvlokken versgemalen peper
  • 50 gram Parmezaanse kaas geschaafd*
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie

Bereiding
 

  • Kook in een zeer kleine steelpan de balsamico-azijn en de ahornsiroop op hoog vuur in tot de helft (ca. 100 ml). Schenk de balsamico in een schoon klein kommetje. Laat afkoelen, tijdens het afkoelen wordt de balsamico stroperiger. Luchtdicht afgesloten is hij in de koelkast maximaal 1 maand houdbaar.
  • Snijd de peer in plakjes en de rode ui in dunne ringen. Leg de rucola in een slakom. Verdeel de peer en rode ui erover. Bestrooi met de hazelnoten, zoutvlokken en versgemalen peper.
  • Leg de geschaafde Parmezaanse kaas op en besprenkel met de balsamico-stroop en olijfolie.

TIP

*Vervang Parmezaanse kaas eens door plakjes blauwe kaas. Dit is ook erg lekker!

 

Het kookboek: De ode aan Groenten

Ode aan groenten is een duimendik kleurrijk kookboek dat je laat zien hoe je nog meer uit groenten kunt halen. Geschreven door de Britse Alice Zaslavsky, culinair correspondent van ABC News Breakfast. Ze heeft een selectie van 50 van haar favoriete groenten gemaakt, die ze vervolgens een voor een de revue laat passeren. Groente heeft de hoofdrol, maar ze gaat vlees of vis niet uit de weg. De innovatieve recepten zijn maakbaar en heel toegankelijk. Een aanrader! Al eerder publiceerde ik een ander recept uit dit boek: Makkelijke bolognese met courgettespaghetti.

Bestellen kun je hier:

Cover Ode aan GroentenTitel : De ode aan groenten
Auteur : Alice Zaslavsky
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 250 6
Prijs : € 40,-

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept