Engelstalig kookboek

Koken van de Vietnamese markt

Ik ben helemaal verliefd op The Vietnamese Market Cookbook, geschreven door Van Tran en Anh Vu. Deze twee vrouwen groeiden op in Vietnam, studeerden in de VS en ontmoetten elkaar in Engeland. Ze ontdekten een gezamenlijke liefde voor eten, koken en voedselmarkten.

Van Tran en Anh Vu openden samen een stalletje op een Londense markt, waar ze de gerechten verkochten die ze thuis leerden koken. Inmiddels hebben ze er een succesvol eethuis en cateringbedrijf bij, en schreven ze dit boek.

Vijf hoofdsmaken

The Vietnamese Market Cookbook straalt rust en helderheid uit. Mooie foto’s, geen al te heftige styling, mooie balans tussen tekst en beeld, duidelijke indeling van de recepten. Alleen het doorbladeren al doet je goed. Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken, gebaseerd op de hoofdsmaken van de Vietnamese keuken: zoet, zuur, kruidig, bitter en zout. Vervolgens is elk hoofdstuk weer in drieën verdeeld: recepten voor alledag, feestelijke gelegenheden en gezellige bijeenkomsten. Maar voor welke gelegenheid ook – eten in Vietnam begint altijd op de markt.

Ingrediënten

De recepten zijn over het algemeen vrij eenvoudig en bevatten zelden echt ongewone ingrediënten. Een (mij) onbekend mengsel dat veel gebruikt wordt, is gia vi, maar dat bestaat uit suiker, zout, zwarte peper en knoflookpoeder, en kun je dus heel makkelijk zelf maken. Opvallend is dat er in vrij veel recepten suiker gebruikt wordt. Hou je daar niet van, dan kun je de hoeveelheden makkelijk verminderen – of dit boek aan je voorbij laten gaan, natuurlijk.

Getest: tofu en zalm

Zelf probeerde ik twee recepten uit: Temple Tofu en Salmon with Ginger Caramel. Ze vallen allebei in de categorie alledaags koken. Voor de ‘tempeltofu’ wordt de tofu eerst gekookt in water met azijn en zout. Vervolgens snij je hem in repen, die je in een laagje olie frituurt. Pas daarna meng je ze met tomaten, knoflook, citroengras en sojasaus. Het levert stevige, knapperige tofu op in een lekkere saus, voor rijst of noedels.

Ook het zalmgerecht kwam goed uit de verf, al vond ik het een tikje te zoet. Je marineert blokjes zalm in citroensap, gia vi, groene thee, vissaus, knoflook, gember en galanga. Ondertussen maak je een gember-karamelsaus, die ook bij de marinade gaat. Daarna bak je de zalm in olie, voegt de marinade plus kokosmelk toe en laat de zalm garen, terwijl de saus inkookt. Makkelijk genoeg en je krijgt een gerecht dat anders dan anders is en véél smaak heeft.

Karakter

Zoals ik al zei, ik ben gevallen voor dit boek. Om eerlijk te zijn kan ik niet zeggen hoe authentiek het is, want ik weet niet veel van de Vietnamese keuken. Er zitten hier en daar foutjes in de recepten en er wordt wat veel met suiker gestrooid, maar voor mij doet dat geen afbreuk aan het karakter van het boek. Ik ga er zeker meer uit koken en ik hoop dat het ook in het Nederlands vertaald wordt, zodat meer mensen er plezier van kunnen hebben.

Bestellen? Dat kan hier:

The Vietnamese Market Cookbook
Engelstalig kookboek over de Vietnamese keuken

Titel: The Vietnamese Market Cookbook. 
Auteurs: Van Tran en Anh Vu
Uitgever: Running Press/Square Peg Random House
Prijs: € 26,99 op bol.com; $ 18,58 op amazon.com

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *