Lamscurry met pompoen

Easy Tuesday
Lamscurry met pompoen

Deze lamsstoofpot is een goede manier om de laatste pompoen van het seizoen te verwerken. Het recept is afkomstig uit het kookboek Doordeweeks van Hugh Fearnly-Whittingstall van River Cottage. Hij schrijft erover: “Door het vlees langzaam te garen wordt het zo mals dat het lijkt te smelten op je tong. Voeg een potje chutney toe om het gerecht heel eenvoudig een echt diepe smaak mee te geven. Kies hiervoor een goede, pittige, fruitige chutney -een zelfgemaakte is het beste. Ik heb geen bezwaar tegen het gebruik van kant-en-klare kerriepoeder of massala van goede kwaliteit in een recept als dit, maar doe er dan wel wat versgemalen komijn en koriander bij. Dat zal de smaak zeker ten goede komen”.

4 personen2 uur

 

Ingrediënten

  • ½  theelepel komijnzaad
  • ½  theelepel korianderzaad
  • 750 gram  lamsnek of -schouder, overtollig vet eraf gesneden en in blokjes van 4 cm
  • 2 eetlepels koolzaad- of zonnebloemolie
  • ½  ui, in ringen
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • stukje verse gember van 3 cm, geraspt
  • 3 theelepels middelhete kerriepoeder, naar smaak
  • 250 gram chutney, (bijv. mangochutney)
  • 1 laurierblaadje
  • water of bouillon
  • 400 gram flespompoen, geschild en in blokjes van 3 cm
  • (cayennepeper)
  • handje verse koriander
  • zeezout en versgemalen peper

Stap 1

Rooster het komijn- en korianderzaad een minuutje in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Maal ze fijn in de vijzel of een specerijenmolen. Wrijf het vlees in met deze mix en zout en peper.

Stap 2

Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met zware bodem. Bak het vlees op middel tot hoog vuur tot het rondom gebruind is. Doe de pan niet te vol -je moet het aanbraden waarschijnlijk in twee keer doen. Schep het gebruinde vlees met een schuimspaan in een grote braadpan met zware bodem.

Stap 3

Verhit de rest van de olie in de koekenpan en doe ui, knoflook, gember en kerriepoeder erbij. Fruit ca. 3 minuten tot alles zacht is. Schep de chutney en het laurierblad erdoor. Doe alles bij het vlees in de braadpan en voeg genoeg water of bouillon toe, zodat alles net onder staat. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat zonder deksel op de pan ca. 1 uur zachtjes koken.

Stap 4

Doe de pompoen erbij en stoof met deksel nog ca. 1 uur tot het lamsvlees heel mals is. Voeg eventueel extra zout en peper toe en, als je een pittigere curry wilt, ook een flinke snuf cayennepeper.
Dien op met platbrood en/of rijst en wat verse koriander.

 

Welke wijn drinken we bij lamscurry?

Zacht lamsvlees en pompoen in zoet-pikante kruidige saus. Omdat saus vrij zoetig van smaak is, vraagt dat om een wijn met zachte zuren en een rond gevoel in de mond. De kruidige aroma’s van kerrie sluiten mooi aan op een pinot gris uit de Elzas, Viognier of een Müller-Thurgau . Wil je toch rood schenken, zorg dan dat de rode wijn ook zacht en rond is. Kies Merlot of Zinfandel.

 

Kookboek DoordeweeksKookboek Doordeweeks

In dit kookboek van Hugh Fearnly-Whittingstall vind je recepten met en zonder vlees en vis voor elke dag. Het boek laat zien hoe goede maaltijden, bereid met verse ingrediënten het hart van elke familiekeuken kunnen vormen.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Doordeweeks. River Cottage.
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer: 978 90 230 1440 9/NUR 440
Prijs: € 24,95 op bol.com

 

Meer ‘recepten van de dag’ in je mailbox? Geef je hier op.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *