Voor het weekend

Slanke zalm uit de oven met hazelnootpesto

‘Vier het leven en val af’; dat is de ondertitel van het allernieuwste kookboek Mooi Mediterraan van de zusjes Jansen & Jansen. Deze overheerlijke zalm uit de oven met hazelnootpesto is een prachtig voorbeeld van hun mediterrane levensstijl.  Bovendien koolhydraatarm!

Al eerder schreven de gezusters Janine en Annemieke Jansen verschillende kookboeken. Altijd gericht op een gezonde levensstijl: Hartstikke Lekker en Hartstikke Mediterraan.

Wie zijn Jansen & Jansen?

Portret Jansen & Jansen
Cardioloog Annemieke Jansen (l) met haar zus Janine

Nog even in de herhaling: wie zijn Jansen & Jansen? Deze twee zussen, Janine en Annemieke, zijn al jaren bezig om mensen te inspireren tot een gezonde levensstijl. Dat deden ze twee jaar geleden al met hun eerste kookboek ‘Hartstikke Lekker’ (lees nog even de recensie van Anita). Annemieke is cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis en zij werd zich steeds meer bewust van hoe belangrijk preventieve geneeskunde is. Hoe voorkomen we dat we serieuze aandoeningen krijgen en hoe kunnen we ons leef-en eetpatroon verbeteren? In 2018 verscheen hun tweede boek onder de titel ‘Hartstikke Mediterraan.

In dit boek zoomen ze verder in op de gezonde levensstijl van de Mediterrane keuken. Zeker niet hetzelfde als het Pioppi-dieet, verklaren ze hartgrondig. Bij hen gaat het niet om koolhydraat-arm eten, maar om het gebruik van onverzadigde vetzuren, minder zout, minder suiker en oog voor de rijkere koolhydraten. Maar bovenal staat lekker en smaakvol voorop.

Weer twee jaar later komen ze met Mooi Mediterraan. Hierin geven ze op een heldere manier achtergrondinformatie over de ins en outs van afvallen in combinatie met een fijn en gezond leven.

 

Welke wijn bij zalm uit de oven met hazelnootpesto?

Beetgare boontjes met een lekkere zalm uit de oven. Geflankeerd door een heerlijke pesto. Drink hier een niet te zware chardonnay bij. Klein beetje houtlagering dat mag, want dat ondersteunt de hazelnoten in de pesto. Meer weten over welke wijn bij zalm? Lees hier verder.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Limoux chardonnay van Aurélie Vic

€ 11,99

Verfijnde chardonnay uit het zuidelijke Limoux-gebied in de Languedoc. Mooi zuiver fruit vormen de basis. Rijping op nieuwe vaten zorgt voor een prachtig hazelnootje in het palet. En juist die hazelnootaroma’s sluiten zo fantastisch aan bij de kruidige hazelnootpesto in dit zalmgerecht. 1 +1 = 3

 

Zalm met haricots verts en hazelnootpesto uit Mooi Mediterraan van Jansen & Jansen

Slanke zalm met hazelnootpesto

Voorbereiding: 25 minuten
Overheerlijke zalm uit de oven met pesto van hazelnoten. Slank, snel en koolhydraatarm.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

 • 4 verse zalmfilets à 100 gram
 • zout versgemalen peper
 • olijfolie
 • 500 gram haricots verts

hazelnootpesto

 • 50 gram basilicum
 • 50 gram hazelnoten
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • 1 teentje knoflook uit de knijper
 • 100 ml olijfolie

Bereiding
 

 • Verwarm de oven voor op 180 °C. Wrijf de zalm in met zout en peper en een beetje olijfolie. Leg de moten in een ovenschaal. Zet ze in de oven en bak in ca. 30 minuten (!) gaar en lichtbruin.
 • Maak de haricots verts schoon; snijd een klein stukje van de uiteindes. Kook ze in ruim water met zout in ca. 7 minuten beetgaar. Giet de boontjes af en zet apart. (Je kunt ze ook helemaal laten afkoelen, of afspoelen onder koud stromend water. Vooral in de zomer lekker, omdat dan de boontjes contrasteren met de warme zalm).
 • Maak de hazelnootpesto. Maal de basilicum, hazelnoten, kaas en knoflook  in een blender of keukenmachine fijn. Voeg de olijfolie toe en blijf mixen tot je een net niet gladde massa hebt. Breng op smaak met zout en zwarte peper.
 • Verdeel de haricots verts over vier borden. Leg de zalm erop. Schep een ruime eetlepel pesto erop. Lekker met gebakken krieltjes en een groene salade met tomaat.

Pesto over?

Je houdt ongeveer de helft van de pesto over. Gebruik voor een ander moment: in een dressing, op toast of bij een stukje kipfilet.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Mooi MediterraanTitel : Mooi Mediterraan
Auteur : Jansen & Jansen
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 90 5956 550 0
Prijs : € 24,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.