Koop deze Pinot Madeleine!

Foodwriter Myra Madeleine helpt Arhdal

Vorig jaar, in de nacht van 14 op 15 juli, ontketende zich een ongekende ramp in het Ahrdal, één van de kleinste wijngebieden van Duitsland. Bourgondisch foodwriter Myra Madeleine ging samen met de Duitse wijnspecialist Maurice De Coninck een kijkje nemen. Ze raakte zo onder de indruk dat ze wilde helpen. Hoe? Pinot Madeleine ging in de verkoop!

Het Ahrdal, één van de kleinste wijngebieden van Duitsland, is tevens het grootste aaneengesloten wijngebied van Duitsland. Met adembenemende vergezichten. Overal waar je kijkt terrassen vol druivenranken op gevaarlijk steile hellingen. Een prachtig landschap in een vallei waar vooral de rode druif, Pinot Madeleine (oftewel Fruhburgunder), dankzij het microklimaat perfect gedijdt. Je bent er zo vanuit Nederland, op zo’n 1 ½ rijden vanaf Maastricht, ligt deze (eens zo) prachtige wijnstreek.

Pinot Madeleine oftewel Fruhburgunder verhaal, Ahrdal
Prachtige Ahrdal met uitzicht op Weingut Kloster Marienthal

Het verhaal achter Pinot Madeleine

Maar liefst 85% van de aanplant is rood in het Arhdal. Heersend druivenras is de  Spatburgunder, oftewel Pinot Noir. Maar ook de Portugieser en Fruhburgunder (Pinot Madeleine) dragen hun steentje bij. Deze Pinot druiven zijn al sinds de achtiende eeuw, vanuit de Franse Bourgogne, in het Ahrdal te vinden. Over de Fruhburgunder wordt zelfs gezegd dat deze misschien wel in het Ahrdal is ontstaan, omdat ze in Duitsland destijds een vroeger rijpende variant zochten. De Fruhburgunder is immers vaak al in augustus rijp en soms zelfs al op de naamdag van Madeleine op 22 juli. Vandaar dat de Franse benaming Pinot Madeleine is. Een hele arbeidsintensieve druif, die eenmaal in de fles voor fenomenale wijnen zorgt.

´Om verwarring te voorkomen, zó vroeg kun je natuurlijk geen frühburgunder van hoge kwaliteit oogsten! In het Ahrdal wordt frühburgunder tegenwoordig meestal midden september binnengehaald´


Myra Madeleine portret met haar Pinot MadeleineWie is Myra Madeleine?
Myra van den Brand, alias Myra Madeleine, noemt zichzelf Food & Destination reporter. Met meer dan 21.000 volgers op Instagram is zij een BN-er in de food-communicatie. Ze schrijft over food in de breedste zin van het woord, maar verzorgt tevens de PR voor diverse merken. Haar stralende lach, bruisende uitstraling en inspirerende persoonlijkheid zorgt voor goede contacten waardoor netwerken bouwen een natuurlijke gave is. Hierop rust meteen het fundament van haar bedrijf; mensen met elkaar verbinden. Je kunt haar inhuren als recruiter of als marketingspecialist.

 

Ramp van ongekend formaat

Een gematigd zeeklimaat met weinig regenval… tot die ene dag in juli 2021. In de nacht van 14 op 15 juli veranderde het lieflijke riviertje de Ahr plots in een dodelijke watermuur van 8 meter en nam alles mee op zijn weg.

Ahrdal de dag na de ramp
De schade is onvoorstelbaar!

Maanden later bezoekt Myra, samen met Maurice De Conick, wijnmaker Peter van Weingut Kriechel. Hij laat hen de schade zien. Maar liefst 40.000 liter wijn ging er bij hem verloren. Tel daarbij op dat toeristen momenteel wegblijven omdat ze nergens kunnen verblijven en normaal goed zijn voor 50% van de verkoop. Een ramp van ongekend formaat. Nog los van al het menselijk leed.

Pinot Madeleine krijgt ereplaats

Sindsdien is er met man en macht gewerkt aan het herstel van de regio.
Myra: ‘Die vastberadenheid raakt me. Bovendien is mijn persoonlijke match met deze fruitige, levendige, enigszins zeldzame rode wijn met rondeur én de Franse naam van deze druif zo perfect dat ik ter plekke besloot twee varianten Pinot Madeleine uit 2019 mee naar Nederland te nemen waarvan één met twaalf maanden houtlagering. Zorgvuldig geselecteerd met en door Maurice. Een mooie manier om ook een steentje bij te dragen en het grote publiek kennis te laten maken met bijzondere Duitse kwaliteitswijnen.

Pinot Madeleine van Peter Kriechel
Pinot Madeleine van Peter Kriechel

Ook zin om te helpen?

Inmiddels is de wijn van Myra gebotteld, getransporteerd en van een prachtig eigen label voorzien. Ze brengt hem persoonlijk aan de man bij iedereen die ze kent; van wijnwinkels tot sterrenrestaurants. Alles stelt ze in het werk om de kwaliteit van het prachtige Ahrdal in de schijnwerpers te zetten.