Golan Heights Winery

Waarom het Midden-Oosten ‘hot’ is!

Het Midden-Oosten is helemaal hot! In 2017 werd het kookboek ‘Souq, tafels vol mezze’ van Nadia Zerouali en Merijn Tol uitgeroepen tot kookboek van het jaar. In 2018 is de Israëlische Yotam Ottolenghi de bestverkopende kookboekboekenschrijver en Jigal Krant werd met z’n kookboek TLV over Tel Aviv bekroond tot het beste kookboek. In Amsterdam vliegen de Israëlische restaurants als paddenstoelen uit de grond. Bij een van deze adressen, het trendy eetcafé Bar Fisk, werd ik uitgenodigd door De Monnik Dranken om te komen proeven van de wijnen van Golan Heights Winery, een prachtige producent uit de Golan Hoogvlakte.

De laatste twee weken ben ik druk in de weer met mijn reiscommissieleden van de VVN (Vereniging van Vinologen) om een wijnreis te organiseren naar Israël. Uiteraard staat ook Golan Heights Winery uit de Golan Hoogvlakte op ons programma. Maar eerst mogen we hun assortiment proeven in Amsterdam bij Bar Fisk.

Viktor Schoenfeld wijnmaker Golan Heights Winery
Viktor Schoenfeld, de wijnmaker

We worden ontvangen door Joke Holster  van importeur De Monnik Dranken en Victor Schoenfeld, de wijnmaker.

Golan Heights Winery is gesitueerd in het noorden van Israël, net boven het meer van Galilea, in de Golan Heights, oftewel Golan Hoogvlakte in de stad Katzrin. Door de hoge ligging wordt het gebied aangemerkt als ‘Cool Climate’. Ook de vulkanische bodem zorgt voor kwaliteit. Wijnmaker Victor: “De vulkanische bodem kent hier vijf verschillende types die enorm van leeftijd verschillen. Daarnaast maken we gebruik van de verkoelende hoogte van de berg Hermon”. Met andere woorden: alles draait hier om terroir!

Drie verschillende lijnen in drie verschillende prijsklassen

Vanaf 1984 produceert Golan Heights Winery kwaliteitswijn. Ze verkopen drie verschillende lijnen, waarvan het label ‘Yarden’ (niet te verwarren met het uitvaartbedrijf Yarden;-)) de toplijn is. Hier komen de mooiste druiven van de beste wijngaarden samen. De naam verwijst naar de rivier de Jordaan (=Yarden in het Hebreeuws), die de Golanhoogte scheidt van Galilea. Naast de Yarden-wijnen is er een middensegment onder de naam ‘Gamla’. Deze wijnen zijn iets minder gecompliceerd, maar wel zeer zuiver. Dan als derde hebben ze lijn ‘Hermon’. Vernoemd naar de berg Mount Hermon. Dit zijn wijnen voor elke dag gemaakt op het fruit. Op elk moment goed inzetbaar.

Golan Heights Winery heeft drie lijnen
Yarden, Gamla en Hermon; de 3 lijnen van Golan Heights Winery

Welke wijnen maken het meeste indruk?

Er staan 20 verschillende wijnen klaar om te proeven. Alledrie de lijnen (Yarden, Gamla en Hermon) staan door elkaar. Op het moment van proeven was ik nog niet op de hoogte van het verschil in de lijnen. Bij het teruglezen van mijn proefnotities zie ik dat wat de wijnmaker heeft willen bereiken met de verschillende lijnen klopt met wat er daadwerkelijk in de fles zit.

De volgende wijnen krijgen van mij een hoge score:

GAMLA Brut Nature

In de geur mooie mineraliteit, gisttonen, en frisse appel. De smaak is verfrissend, mooie balans met prettige zuren. Toegankelijk, en niet al te strak. (8,5). Consumentenprijs: € 18,00

YARDEN Blanc de Blancs

Bestaat uit 100% chardonnay en de wijn heeft 5 jaar kunnen rijpen op de lie. Dat is te proeven: frisse uren, wat rijpe ontwikkelingstonen, een klein bittertje met een goede afdronk. (8). Consumentenprijs: € 26,95

YARDEN Chardonnay Odem 2016

Is biologisch gemaakt. De neus is ingetogen en elegant. In de smaak rond, vet, zacht vanille, romig met uitstekende balans. (8+). Consumentenprijs: € 17,50

YARDEN Katzrin Chardonnay 2016

Dit is mijn topper! Prachtige neus met mooi rijp fruit (abrikoos) en licht vanille. De smaak is helemaal in balans: romig vet en body. Mooi fruit en mooie afdronk. (9+) Consumentenprijs: € 28,75. Aanrader!!

YARDEN Cabernet Sauvignon 2014

Cabernet Sauvignon van Golan Heights WineryIn de neus herkenbare bessen. De aandronk is zacht en rond. In de smaak ook herkenbare bessen-aroma’s. Aanwezige maar rijpe tannines. Heel herkenbaar als cabernet sauvignon (8+). Consumentenprijs: € 28,75.

 

Duurzaam en Koosjer

Sinds 2017 is Golan Heights Winery een duurzaam wijnbedrijf. Daarnaast is de wijn ‘koosjer’ en wordt dus geproduceerd onder rabbinaal toezicht. Dat is voor de Europese markt niet van belang, maar wel voor de Joodse gemeenschap. Slechts 30% gaat naar het buitenland (USA, Europa en Japan).

Zeebaarsfilet met kikkererwten van Bar Fisk
Bar Fisk: Zeebaarsfilet met kikkererwten, bruine boter, chili en kruiden vormden een mooie combi met de Sangiovese 2015

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar deze wijn op Pinterest

Ook uit Israël komt goede wijn. Zoals deze rode wijn Cabernet Sauvignon 2014 van Yarden. Lees meer over wijnen uit Israël, met name van de Golan Hoogvlakte #wijn #Israel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.