Aspergewijn 2018

8,3 pnt veelzijdige Duitse charmeur

Aspergewijn 2018 is gewonnen door Tirebouchon met de Müller-Thurgau van August Ziegler. Inmiddels is dit al een bekend gegeven. Toch willen we deze witte wijn ook nog eens door het proefpanel van I Love Food & Wine (blind)  laten beoordelen. En de uitkomst is geen verrassing: opnieuw komt er een hoog cijfer uit de bus. We zoomen even verder in op deze dubbele winnaar!

Ziegler wint met z’n Müller-Thurgau. Maar wat is dat voor druivenras?  In feite is het een kruising van de rassen Riesling met Madeleine royale. Tot stand gebracht door Hermann Müller (1882) uit het Zwitserse kanton Thurgau; vandaar de naam  Müller-Thurgau.  In Duitsland staat de druif ook bekend onder de naam Rivaner.

Aanvankelijk goedkoop suikerwater

Tot in de jaren 90 was de vroegrijpende Müller-Thurgau door haar hoge opbrengst het werkpaard van Duitse wijnboeren. Resultaat in die tijd: een licht aromatische, ongecompliceerde, goedkope ‘suikerwater’-wijn met karakterloze fruitaroma’s van zoete perziken. Aan zo’n wijn bleek niet veel eer te behalen, dus veel wijnboeren rooiden hun wijngaard en kozen vervolgens voor Riesling.

Ziegler betekent kwaliteit

Dat de Müller-Thurgau druif in de handen van de juiste wijnmaker zijn status als ongecompliceerde makkelijke wegdrinker wel degelijk overstijgt bewijst de Müller-Thurgau 2017 van het gerenommeerde wijnhuis August Ziegler uit de Pfalz.  Ziegler heeft zijn sporen reeds verdiend: viermaal winnen ze de titel ‘wijnmaker van het jaar’. Plus een indrukwekkende eerste plaats in de Duitse Landbouwmaatschappij DLG top 100 van de beste wijnproducenten. Voeg daar nog eens de ‘Bundesehrenpreis 2017’ aan toe, de hoogste eer die een Duitse wijnproducent kan ontvangen. Je begrijpt dat hier alles om kwaliteit draait.

Slank, elegant en sappig

In het glas toont deze Müller-Thurgau zijn ware potentieel. Een bleekgroene tot lichtgele kleur. Fijne, delicate, licht aromatische neus met appel, witte druiven en perzik-aroma’s, maar ook een tikje exotisch. Subtiel sappig met een toets van gistachtig fruit, merkbaar als kleine prikkeling op de tong. Slank, strak, heeft een elegante zuurgraad, goede balans en lengte. “De frisheid en fruitigheid van langzaam gerijpte druiven uit de Pfalz”, zegt Ziegler zelf.  Niet dat ze veel Müller-Thurgau druiven verbouwen. Op hun in totaal 20 hectare aan wijngaarden staat slechts 3% Müller-Thurgau.

Deze zeldzaam mooie  Müller-Thurgau  is zowel door de Vereniging van Nederlandse Vinologen als door het Brabants Asperge Genootschap gekozen tot de beste Nederlandse aspergewijn 2018. Een dubbele erkenning dus voor deze breed inzetbare charmeur.

Wat eten bij Ziegler’s Müller-Thurgau?

Crostini met Mon Chou en asperges
Crostini met asperges

Uiteraard combineer je deze witte wijn bij asperges in welke vorm dan ook; dat is geen verrassing. Voor inspiratie kijk naar het Weekmenu met asperges. Verder smaakt hij ook goed bij kip met mango en gember,  schelp- en schaaldieren zoals coquilles met lychee en passievrucht  en heilbot en papillotte.

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

 

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 25 april 2018 blind geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.