Hou je van Aziatisch eten? Dan is dit curry ramen-gerecht echt iets voor jou. Het is een mooi huwelijk tussen de Thaise en Japanse keuken. Een makkelijk te maken noedelsoep van Dan Toombs, oftewel The Curry Guy. Staat in 30 minuten op tafel.
Inmiddels is de Britse Dan Toombs een redelijke bekende op I Love Food & Wine. Ik ben fan van de Aziatische keukens en zijn recepten passen bij mijn smaak. Kijk maar eens naar deze heerlijkheden als Thaise gele curry met kip, noedelsalade met garnalen of pittige mosselen.
Curry ramen uit de wok
The Curry Guy, één pan is zijn zevende kookboek. In het intro van dit recept vertelt Dan het volgende:
‘Dit ramengerecht hebben Caroline en ik voor het eerst in Bangkok gegeten. Ramen is natuurlijk Japans, maar de chef-kok in het restaurant serveerde ons zijn signatuurversie die was geïnspireerd op de Thaise keuken. Het was heel lekker! Hij legde het recept aan me uit en dit was een van de eerste gerechten die we hebben uitgetest toen weer thuis waren. Er gaat veel vocht in, dus je moet een grote wok of diepe koekenpan gebruiken.‘
Ik zweer bij mijn Sola Green Cooking+ Wokpan voor het bereiden van Aziatische gerechten. Deze pan warmt snel op en behoudt perfect de warmte, wat hem ideaal maakt voor snelle en smakelijke maaltijden.
Wat is Ramen?
Ramen is hét nationale gerecht van Japan. Het bestaat uit een hartige bouillon geserveerd met Chinese noedels en diverse toppings. De bouillon is de kern van een goede of slechte ramen. Het wordt vaak bereid met vlees- of visbouillon, gekruid met miso, sojasaus of zout. Ramen-chefs in Japan bewaken nauwgezet het geheim van de ingrediënten voor hun bouillon en hun precieze verhoudingen.
Noedels en toppings
De noedels kunnen variëren in dikte en textuur, van dunne tot dikke, gekrulde noedels. De toppings kunnen onder andere bestaan uit plakjes varkensvlees (char siu), een zachtgekookt ei (ajitsuke tamago), bamboescheuten, zeewier (nori), lente-ui (negi), en diverse groenten zoals paksoi of taugé (moyashi).
Welke wijn bij curry ramen met kip?
Bij deze lekkere curry ramen soep met romige kokossmaak en veel kip schenk je een frisse witte wijn met kruidigheid. Wat heel goed past is een pinot gris uit de Elzas. Die verzacht en verfrist, en sluit goed aan op romige kokos.
Curry ramen met kip
Ingredienten
- 500 gram kipfilet en/of kipdijfilet in dunne reepjes
- zout en peper
- 2 eetlepels koolzaad- of kokosolie
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 cm laos o.a. toko of gemberwortel, fijngehakt (bij voorkeur laos)
- 4 lente-uitjes in stukjes van 2,5 cm
- 1/2 theelepel kurkumapoeder
- 1 eetlepel kerriepoeder van goede kwaliteit
- 1 eetlepel Thaise groene currypasta kant-en-klaar is prima voor dit recept
- 1 1/4 l kippenbouillon
- 4 pakjes instant noedels (zonder de smaakmakers) of 300 gram ramen noedels
- 400 ml kokosroom toko, 25% vet
- 1-2 eetlepels vissaus
Topping
- korianderblaadjes
- gebakken uitjes
- fijngesneden wortel
- taugé
Extra nodig
- grote wok
Bereiding
- Bestrooi de kip met zout en peper en verhit de koolzaad- of kokosolie in een grote wok of diepe koekenpan. Voeg de kip toe en bak regelmatig omscheppend in circa 10 minuten gaar en lichtbruin. Schep de kip op een bord en houd warm.
- Voeg indien nodig nog wat olie toe aan de wok en bak de knoflook, laos of gember en de lente-ui circa 30 seconden tot de aroma’s vrijkomen. Roer dan het kurkumapoeder, kerriepoeder en de Thaise currypasta erdoor en bak al roerend 1 minuut. Voeg de kippenbouillon toe, breng zachtjes aan de kook en laat circa 5 minuten iets inkoken.
- Bedek intussen de instant noedels met heet water. Ze hoeven meestal maar 5 minuten te weken, maar volg de aanwijzingen op de verpakking. Voeg als de kippenbouillon 5 minuten heeft gekookt de kokosroom toe en breng weer zachtjes aan de kook. Roer de vissaus erdoor. Maak de curry pittiger door meer groene currypasta toe te voegen of breng op smaak met extra vissaus of suiker.
- Verdeel de geweekte noedels over vier kommen. Schep de kip erop en schenk de saus erover. Garneer met de voorgestelde opties of met wat jou lekker lijkt.
Notities
Het kookboek The Curry Guy één pan
Prachtig kookboek met meer dan 150 nieuwe recepten voor geurige eenpansgerechten. Van (maaltijd)soepen uit India, Sri Lanka en Thailand tot kruidige stoofpotjes uit Maleisie en Singapore. Aangevuld met goede uitleg over de basis van de voorraadkast en keukenspullen.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : The Curry Guy, één pan
Auteur : Dan Toombs
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 308 4
Prijs : € 29,95
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen