Spannend wit

8,4 pnt Albariño uit Uruguay

Uruguay is het nieuwe wijnland van Zuid-Amerika. De grote belofte is wijngebied Garzón. Het gelijknamige wijnhuis Bodega Garzón maakt daar o.a. een Albariño. Een witte wijn die tot voor kort eigenlijk alleen uit de Spaanse kuststreek Galicië kwam. Het proefpanel beoordeelt deze nieuwkomer en vindt hem complex en spannend.

Bodega Garzón is zonder twijfel één van de meest spannende ontdekkingen in Zuid-Amerika van de laatste jaren. Kosten noch moeite zijn gespaard voor dit nieuwe wijndomein. Het prachtige domein strekt zich uit over een magnifiek glooiende landschap net landinwaarts van het betoverende vakantieoord Punta del Este. Het plaatsje heet Garzón. Deze regio geniet van een mild klimaat en verschilt danig van de klassieke wijnregio ten noorden van Montevideo. De ligging is werkelijk uniek en de uitzichten adembenemend.

Alberto Antonini kan toveren

Vanaf de start van dit jonge wijnhuis werd top oenoloog Alberto Antonini aangetrokken. Hij kreeg de middelen om alles tot in het kleinste detail te ontwikkelen. Samen met de lokale wijnmaker Germán Bruzzone zet hij Bodega Garzón op de kaart en het resultaat is verbluffend. De eerste wijnen zijn nu beschikbaar en charmeren door hun identiteit, fijne karakter en mooie structuur. 

De Spaanse Albariño als blikvanger

Albariño in Uruguay, het lijkt een vreemde keuze. Niet volgens consultant winemaker Alberto Antonini. “Het koele kustklimaat én het terroir lijken erg op de Spaanse wijnregio Galicië, waar druivenras Albariño oorspronkelijk vandaan komt. Daarom hebben we meteen besloten om die druif hier aan te planten.” En met succes, want het is vandaag één van de blikvangers van Bodega Garzón. Applaus dus voor oenoloog Alberto Antonini die de wereldwijnkaart weer wat hertekent.

Wat zeggen de experts?

  • Belgische Wijnambassadeur Alain Bloeykens: “Albariño wordt ooit de icoonwijn van Uruguay.”
  • Wijn- en gastronomieschrijver Frank Van der Auwera: “Deze van origine Spaanse druif zou weleens de nieuwe ster kunnen worden in Uruguay, te oordelen naar deze uitmuntende, frisse en pittige versie.”

Spannend en gastronomisch

Het proefpanel van I Love Food & Wine vindt dit een complexe, spannende wijn. In de geur ruik je mango en rijpe citrus, maar ook de rijkere tonen van boter, vanille en toast. De smaak is complex met fruittonen van tutti frutti, abrikozen en venkel. Daarnaast een minerale toets en iets rokerig in de afdronk. Deze Albariño heeft ook een mooie kruidigheid, klein bittertje en prachtige fraîcheur. Complex, spannend en zeer gastronomisch.

Wat eten we erbij?

De Albariño van Garzón combineert door haar complexiteit met veel gerechten. Verrukkelijke begeleider van venkelrisotto, wilde zalm met Hollandaisesaus en dorade met geroosterde groenten op de grill. Ook heerlijk met kazen zoals Spaanse Manchego, geitenkaas met fenegriek en belegen Goudse. Of combineer deze wijn met de gerechten van de website: bladerdeegtaartje met ricotta en courgette, caesarsalade met tonijn, smoky zalm of venkelsoep met coquille.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept! 

 

Bladerdeegtaartje met ricotta en courgette
Bladerdeegtaartje met ricotta en courgette

Waar te koop?

Je kunt deze wijn online kopen bij Ad Bibendum (niet meer te koop!). Maar er is ook een versie te koop bij Gall&Gall. Dit is een Albariño Reserva; met 3 tot 6 maanden rijping op eikenhouten vaten. Is daarom ook iets duurder.

 

Deze tekst is geschreven door Janice Kanters.

Op 1 maart 2018 blind geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *