Noord-Italiaans wit

8.2 pnt: verfijnde Soave

De ‘Petit Chablis’ van Noord-Italië, zo noemen wij deze Monte Calvarina Soave. Pure kwaliteit gemaakt door Antonio Fattori, een van de meest getalenteerde wijnmakers van Veneto. Bovendien gebotteld in een mooie zware fles met design label. Krijgt 4 sterren bij Vivino, en ook het proefpanel van I Love Food & Wine is zeer enthousiast en beoordeelt deze wijn met een ruime 8. Nu te koop bij Vivino voor een prachtige prijs. Dit mag je niet missen.

Monte Roncá staat in het hart van de regio Soave, een gebied in de Noord-Italiaanse wijnregio Veneto. Gesitueerd vlak bij het stadje Roncá. Hier werkt wijnmaker Antonio Fattori zeer gepassioneerd en bevlogen, in samenwerking met zijn broer Giovanni. In 1997 besloten ze de garganega nieuw druivenbloed te geven en naar een hoger plan te tillen. En dat is meer dan gelukt! Robert Parker noemt hem een van de meest getalenteerde wijnmakers van Veneto. Hij is zeer enthousiast over de Soaves van zijn hand en typeert ze als volgt: “his white Soave expressions are the true standouts”. Wij noemen ze dé benchmark!

Op wijndomein Monte Roncá worden de garganega (spreek uit: gar-gááá-ne-ga)  druiven met de hand geplukt en zeer zorgvuldig geselecteerd. Dat zorgt voor die topkwaliteit. Na fermentatie rijpt de wijn eerst op de lie voor extra aroma’s. Daarna ligt ie nog enkele maanden op grote houten vaten. Hierdoor ontstaat er een creamy, ronde structuur.

Puur & kruidig

Deze aangename witte wijn oogt in het glas mooi helder met een fraaie geel-groene zweem. De neus is zeer uitnodigend: puur wit/geel fruit met een zachte mineraliteit, kruidigheid en een zweem van citrusbloemen. Opvallend rond en zacht in de aandronk, maar dan komen er mooie opwekkende zuren en aroma’s van witte perzik en frisse citrus. In de afdronk wat mineraliteit en een herkenbaar garganega-bittertje. Zéér aangenaam aperitief.

Wat eten we bij Soave van Monte Roncá?

Alle soorten vis doen het goed met deze wijn. Maar ook schelp- en schaaldieren met een rijke roomsaus zullen graag met deze wijn op tafel staan. Of denk aan anti-pasti, salades met noten, brie of sandwiches met gerookte kip. Ook een goede combinatie met pasta met seafood. Met andere woorden: breed inzetbaar.

Klik op de linkjes voor het recept!!!

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van het laatste Food&Wine nieuws? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.