Domaine du Pré Baron

Mijn favoriete Sauvignon Blanc uit de Loire

Al jaren ben ik fan van de Sauvignon Blanc van Domaine du Pré Baron. Tot mijn grote schrik kwam ik erachter dat ik hier nog nooit iets over heb geschreven. Dus bij deze maak ik jullie deelgenot van mijn favoriet uit de Loire.

Sauvignon Blanc uit de Franse Loire is de bakermat voor deze witte wijn die wordt gemaakt van dit wereldberoemde druivenras. Het wordt met name verbouwd in het deel Touraine. De Loire hoort bij de grootste wijngebieden (in totale omvang) van Frankrijk. En bij de beroemdste ter wereld. Alle wijngaarden liggen langs de rivier de Loire die begint in hart van Frankrijk, en stroomt via Tours en Saumur naar Nantes om uiteindelijk in de Atlantische oceaan te eindigen.

Bekende toppers uit de Loire die ook gemaakt zijn van de Sauvignon Blanc-druif zijn de wijnen Sancerre en Pouilly-Fumé. Die ken je waarschijnlijk wel. Maar ook de gewone Sauvignon Blanc Touraine is heerlijk. Het geheim schuilt in de kalkrijke bodem die samen met het koele klimaat zorgt voor een witte wijn met een perfect knisperende balans.

Romantisch Touraine

Op wijnreis in de Loire
Op wijnreis in de Loire

De Touraine wordt ook wel de ‘tuin van Frankrijk’ genoemd. In deze streek staan ook de meeste kastelen; een mooie romantische streek. In het hart van de Touraine-streek ligt Domaine du Pré Baron dat wordt gerund door de familie Mardon. Hun familiebedrijf is 35 ha, maar ze maken al sinds mensenheugenis (1997) Sauvignon Blanc Touraine. Ze verbouwen hun druiven volgens de richtlijnen van, en wordt gecontroleerd door, Terra Vitis.

Hoe smaakt Pré Baron Touraine?

Ruikt als een echte Sauvignon Blanc. Buxus, grapefruit, kruisbes, mooie mineralen. In de smaak aromatisch met aantrekkelijke rijpe tonen met frisse afdronk van kruisbessen en citrus. Echt een heerlijk zomers glas witte wijn.

 

Wat eten bij Sauvignon Blanc uit de Loire?

Allereerst is deze wijn heerlijk als aperitief. Verder combineert hij uitstekend met zeevruchten, frisse salades, lichte asperge-gerechten en paté. Dé klassieke combinatie is die met verse geitenkaas. Probeer dan vooral eens met Crottin de Chavignol, want dit beroemde kaasje komt net als de wijn uit dezelfde streek. Op  I Love Food & Wine vind je ook veel lekkere gerechten die passen bij deze wijn. Ik geef een paar voorbeelden, maar je kunt ook zoeken in de filtering van de website. Zie hier!

Salade met gemarineerde aardbeien en verse geitenkaas
Salade met gemarineerde aardbeien en verse geitenkaas

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *