Meatless Monday

Italiaanse groente-omelet (Frittata)

Deze Italiaanse omelet met groente, oftewel frittata, staat al jarenlang (zeker 20 jaar!) op mijn reportoire als ik lekker licht, slank en calorie-arm wil eten. Want een balansdag is af en toe nodig om het gewicht op peil te houden, niet waar. Ik maak er altijd een frisse salade bij en voor de niet-lijnende gezinsleden bak ik wat gebakken krieltjes. Super simpel om te maken.

Wat is een frittata?

Een frittata is een Italiaans gerecht dat lijkt op een omelet of een dikke pannenkoek. Het wordt gemaakt door eieren te mengen met andere ingrediënten zoals groenten, kaas, vlees of kruiden, en dit mengsel te bakken in een pan. Het verschil tussen een frittata en een gewone omelet is dat een frittata ook in de oven kan worden gebakken, waardoor het een stevigere textuur krijgt. Hierdoor kun je hem in parten snijden.

Welke wijn bij Italiaanse omelet met groente?

Wijn mag natuurlijk niet ontbreken, 1 glas kan best. Kies voor een frisse witte wijn, zoals bijvoorbeeld een Italiaanse Soave.  Heerlijk, weer eens wat anders dan Sauvignon Blanc of Chardonnay.  Ook een aanrader is de witte Gaillac uit Zuid-Frankrijk (Sud-Ouest). 

 

Muziek: weleens gehoord van minimal-music? Een eigentijdse klassieke muziekstijl, met veel herhalingen en subtiele variaties. Bekende componisten zijn Philip Glass, Yann Tiersen en Simeon ten Holt. Maar Ludovico Einaudi is er ook eentje; de favoriet van Tobias, mijn pianospelende zoon. Echt fantastisch!

 

Italiaanse omelet met groente, frittata . Eigen recept. Slank en snel klaar

Italiaanse omelet met groente

Bereiding: 20 minuten
Totaal: 20 minuten
Heerlijke Italiaanse omelet gevuld met groente (oftewel fritatta). Slank en snel recept.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 el olijfolie
  • 2 stengels bleekselderij fijngesneden
  • 1 courgette in blokjes
  • 2 tomaten in stukjes
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 1 grote teen knoflook fijngesneden
  • 6 eieren
  • 2 eetlepels verse basilicum of bieslook fijngeknipt
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt
  • zout versgemalen peper

Bereiding
 

  • Verhit de olie in een grote koekenpan. Voeg alle gesneden groenten en knoflook toe en laat ca. 5 minuten zachtjes bakken. Af en toe omroeren.
  • Klop de eieren los met de groene kruiden (bieslook of basilicum), Parmezaanse kaas, zout en peper. Verdeel over de groenten in de pan. Doe de deksel op de pan en bak de omelet zachtjes in ca. 15 minuten droog en aan de onderzijde bruin. Snijd de omelet in de pan in vier stukken en schep de omelet op de borden.
  • Serveer met een groene salade met rode ui, geitenkaas en kerstomaatjes en gebakken krieltjes of geroosterde aardappeltjes uit de oven.

Notities

Tip: de omelet wordt extra lekker als je er nog 50 gram gerookte spekblokjes aan toevoegt. Alleen dan is ie natuurlijk niet meer vegetarisch.

Nog meer frittata!

Er staat meerdere slanke frittata recepten op mijn website. Kijk ook eens hier naar:

En wat denk je van deze omelet met doperwten: ook slank en snel. Of deze frittata met restjes groente uit de oven.

Omelet met doperwten
Omelet gevuld met romige doperwten

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.