Meatless Monday

Goudse kaastaart met mosterd

Ben je fan van een Franse quiche Lorraine? Dan is deze kaastaart met Goudse kaas en mosterd echt iets voor jou. Ik gebruik twee soorten kaas; zowel gewone jonge kaas als een harde geitenkaas. Uien en mosterd zorgen voor pit. Het maken en bakken is zo gepiept, zeker als je een rol deeg uit de koeling als basis gebruikt.

 

Deeg zelf maken!

Meestal maak ik mijn taartdeeg zelf, want het is eigenlijk een fluitje van een cent. Dat doe ik ook in dit recept. Je moet er alleen iets meer tijd voor nemen. Het resultaat is vele malen lekkerder, omdat de bodem en rand lekker knapperig blijft. Maar wil je sneller klaar zijn, dan is een kant-en-klare rol ‘Hartige taart- en quichedeeg van Tante Fanny’ verkrijgbaar bij de Jumbo ook een goed plan. Dat gaat ook heel goed.

Deeg uitrollen tussen huishoudfolie

Je moet het deeg ongeveer een half uurtje laten rusten na het kneden. Daarna kun je het uitrollen met een deegroller. Dit uitrollen van het deeg gaat gemakkelijker tussen vellen plastic versfolie (huishoudfolie). Het voordeel is dat je het deeg dan heel dun kunt uitrollen en het deeg niet aan het aanrecht blijft plakken, ook al zou je extra bloem gebruiken bij het uitrollen!

 

Welke wijn bij kaastaart?

Deze kaastaart is lekker stevig doordat je uien op de bodem legt. Hij heeft een zachte kaassmaak. Schenk bij deze taart een Chardonnay of een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. Deze twee wijnen matchen heel goed in combinatie met room en kaas. Het knapperige korstdeeg combineert prachtig met de frisse aroma’s van het fruit en de tonen van toast. Wil je het sjieker maken, kies dan voor een Champagne blanc de blancs.

Goudse kaastaart

Goudse kaastaart met mosterd

Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Stevige kaastaart met een zachte romige smaak. Lekker als hoofdgerecht met een frisse salade. Maar ook een toppertje op je buffet of als borrelhapje.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

Korstdeeg

  • 150 gram bloem
  • zout
  • 75 gram koude boter

Vulling

  • 1 grote ui
  • 125 gram jonge Goudse kaas geraspt
  • 125 gram jonge geitenkaas geraspt
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 2 theelepels Dyon mosterd

Topping

  • zure room
  • fijngehakte bieslook
  • (zalmforel-eitjes)

Extra nodig

  • lage taartvorm ø 26 cm (ingevet), huishoudfolie, deegroller

Bereiding
 

  • In kom doen: bloem, ½ theelepel zout en de boter. Met 2 messen de boter door de bloem snijden tot erwtjes-grootte. Ca. 5 eetlepels KOUD water erdoor mengen. Met koele hand snel tot samenhangend deeg kneden. Ca. 30 minuten afgedekt in koelkast zetten.
  • Intussen ui pellen en in halve dunne ringen snijden.
  • Deeg uitrollen (zie advies in de inleiding) tot een ronde lap, ca 2 cm groter dan de taartvorm. Leg het deeg in de taartvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Verdeel over de bodem: uiringen en alle geraspte kaas.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Klop in een kom de eieren los met de slagroom en de mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Schenk het eimengsel over de kaas in de vorm.
  • Bak de kaastaart in ca. 40 tot 45 minuten goudbruin en gaar, of tot de vulling een goudbruine kleur heeft. Laat de taart even afkoelen. Serveer lauwwarm met een klodder zure room en bieslook. En voor de liefhebber die niet vegetarisch is een theelepeltje zalmforel-eitjes.

Niet-Vegetariër?

Ben je niet vegetarisch, dan maak je deze kaastaart extra lekker met een theelepeltje forel-eitjes als garnering. Dat geeft net even een extra kick. Bovendien doet het oog ook wat.

Met kaas van Henri Willig

Ik gebruikte voor deze kaastaart de kazen van Henri Willig. Beide kazen zijn zacht en romig. En ook al zijn het jonge kazen, ze kunnen toch heel goed geraspt worden. Maar ook uit het vuistje is dit een aanrader.

Goudse kaas van Henri Willig met bieslook