Meatless Monday

Tofu bakken: zo maak je het crispy en krokant

Tofu, oftewel tahoe, heeft een slecht imago. Veel mensen vinden het saai en smakeloos. Maar ga je tofu bakken dan wordt het een ander verhaal. Dat bewijzen deze crispy tofublokjes. Ze zijn echt héél lekker, en het smaakt zowel zoetig als pittig. Sesamzaad zorgt voor een krokant korstje. Bovendien makkelijk om te maken, maar een goede keukentang is onontbeerlijk! 

Dit gerecht komt uit het kookboek Chinees!, geschreven door de Britse Suzie Lee. Suzie Lee is de winnaar van BBC’s Best Home Cook 2020. Haar ouders waren afkomstig uit Hongkong en runden een Chinees afhaalrestaurant in het Engelse stadje Lisburn. Met andere woorden: ze werd omringd door de Chinese eetcultuur en -smaken.

Portret Suzie Lee
Portret Suzie Lee

Makkelijke Chinese recepten

Na een aantal jaren experimenteren met verschillende keukens ontdekte ze haar voorkeur voor snel in elkaar geflanste maaltijden. Die liefde zie je terug in dit kookboek met makkelijke Chinese recepten, maar dan met een twist. Ze is een voorstander van gebruiksvriendelijke recepten en ingrediënten die je in de supermarket kan kopen, zodat iedereen kan genieten van de Kantonese keuken.

Tofu bakken in de wok

Deze topsegment Sola wokpan is een juweel in mijn keuken. Zonder antiaanbaklaag, maar met een robuuste, zware uitvoering en snelle warmtegeleiding. Perfect voor een energiezuinige en smaakvolle kookervaring. Met deze pan wordt tofu bakken simpel en eenvoudig.

 

Welke wijn bij crispy tofu?

Deze knapperige tofublokjes met sesamzaad smaken zowel pittig als lichtzoet. Dat vraagt om fris-fruitige witte wijnen als Pinot Blanc, niet te droge Riesling of Gewurtztraminer.

Kijk voor meer informatie bij Welke wijn bij chinees eten.

 

tofu bakken tot crispy tofublokjes

Spicy crispy tofublokjes

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 40 minuten
Transformeer je kijk op tofu met dit crispy recept. Een ideale toevoeging aan je culinaire repertoire, simpel en snel te bereiden!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram extra stevige tofu in hapklare blokjes en goed uitgelekt op keukenpapier
  • 100 gram witte sesamzaadjes
  • plantaardige olie voor het bakken
  • 3 bosuien in ringetjes, voor het garneren

Marinade

  • 1 theelepel geroosterde-sesamolie
  • 1 theelepel donkere sojasaus
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel witte peper
  • 1 ei
  • 1 theelepel maizena

Saus

  • 2 eetlepels crispy chiliolie toko
  • 4 eetlepels hoisinsaus
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt of geraspt
  • 2 theelepels kristalsuiker

Extra nodig

  • keukentang, wok

Bereiding
 

  • Klop alle ingrediënten voor de marinade in een kom met een vork door elkaar. Voeg de blokjes tofu toe, schep om en laat minstens 5 minuten staan; of zet ze een nacht afgedekt in de koelkast.
  • Als je klaar bent om de tofu te gaan bakken, verdeel je de sesamzaadjes over een bord met opstaande rand. Verhit 4 eetlepels plantaardige olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur en wentel de tofublokjes zorgvuldig door de sesamzaadjes; bak ze in delen, keer ze af en toe om met een keukentang. Zodra ze goudbruin zijn, haal je ze met de keukentang uit de olie; laat uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Veeg de wok of koekenpan schoon met keukenpapier, voeg alle sausingrediënten en een scheut water toe en laat de saus 3-5 minuten sudderen tot hij kleverig en dik is. Schep de tofu erdoor en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Garneer met de bosuien, bestrooi met sesamzaadjes die achtergebleven zijn en serveer. Lekker met rijst en roergebakken spinazie met paksoi en oestersaus.

Notities

Suzie Lee maakt zelf chili olie. Maar met kant-en-klare saus uit een potje smaakt in dit recept minstens zo goed. Ga voor deze crispy chili-olie naar de toko. 

Het kookboek Chinees!

Overzichtelijk kookboek van de Britse Suzie Lee. Zij laat zien dat Chinees koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Bovendien houdt ze van no-waste, waardoor je koelkast opgeruimd en je voorraadkast goed gevuld is. In een mum van tijd heb je een Chinese maaltijd op tafel staan waar je met het hele gezin van kunt genieten.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Chinees! van Suzie LeeTitel : Chinees!
Auteur : Suzie Lee
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1708 0
Prijs : € 26,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept