Meatless Monday

Zuurkool ovenschotel met pecannoten; lekker vegetarisch

Denk je aan zuurkool, dan piept meteen de klassieker zuurkoolstamppot met worst naar boven. Maar vandaag houden we het lekker vegetarisch. Want ook deze ovenschotel met kaas en pecannoten is niet te versmaden. Een recept van Opa Willem! 

Dit recept is afkomstig uit het kookboekje Oma’s klassiekers (uit de serie Oma’s Soep). Hierin delen de leukste oma’s (en enkele culinaire opa’s) hun beste recepten. En vertellen ze de persoonlijke verhalen die achter hun favoriete klassiekers schuilgaan. In dit geval dus Opa Willem die verzot is op deze ovenschotel met zuurkool. Ook wij vonden dit een heerlijke vegetarische variant. Toch hebben we de verhoudingen iets gewijzigd, waardoor deze ovenschotel nog lekkerder is geworden.

 

Wat is zuurkool?

Zuurkool is eigenlijk gefermenteerde wittekool. Tegenwoordig koop je dit gewoon kant-en-klaar in de supermarkt. Maar vroeger maakte men het ook zelf. Van 1 wittekool kun je dan 5 potjes zuurkool maken door er alleen maar zout aan toe te voegen. Per 100 gram kool voeg je 10 gram zout toe. Het zout trekt niet in de kool, maar trekt juist het vocht eruit. Je maakt laagjes in een pot, en stampt dit steeds goed aan, en dan leg je er op het einde  een gewicht op. Zet de pot op een donkere koele plaats  (ca. 18 graden). In de loop der dagen (ca. 5) komt het vocht los.

 

Welke wijn bij zuurkool uit de oven?

Zuurkool en Riesling vormen een klassiek Wijn&Spijs-paar. Kies dan wel voor een Elzasser Riesling. Die is fruitig en milddroog. Dat gaat goed samen met de smeuïge structuur van dit gerecht. Liever rood? Ook dat past zeker. Je zou het niet verwachten, maar een frisfruitige Beaujolais gaat het zeker ook goed doen. Door zijn fruitige zuren past dat ook uitstekend.

 

 

Zuurkool ovenschotel opa Willem uit het kookboekje Oma's klassiekers

Zuurkool ovenschotel van Opa Willem

Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Vegetarisch ovenschotel met zuurkool. Gegratineerde kaas, appel en knapperige pecannoten zorgen voor een nieuwe smaak.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 750 gram aardappels geschild en in stukken
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 goudrenetten geschild
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 500 gram zuurkool uitgelekt
  • 1 theelepel kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • 1 dl witte wijn
  • 75 ml melk
  • nootmuskaat
  • 125 ml zure room
  • 75 gram pecannoten
  • 100 gram geraspte belegen kaas

Extra nodig

  • ovenschotel van ca. 20 x 30 cm

Bereiding
 

  • Breng een pan met water en zout aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook in 25 minuten gaar.
  • Verhit de helft van de boter in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook 4 minuten. Snijd 2 appels in stukjes, voeg samen me de suiker toe en bak 3 minuten mee. Voeg de zuurkool, kruidnagels, laurier, witte wijn en 1 dl water toe. Laat 25 minuten koken op laag vuur en roer af en toe door.
  • Verwarm de oven voor tot 180℃ (hetelucht) of 200℃ (elektrisch). Giet de aardappels af in een vergiet en laat ze even nastomen. Verwarm de melk in de pan. Doe de aardappels weer in de pan en stamp tot een puree. Roer de boter erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schep de zuurkool, zure room en puree door elkaar en breng zonodig op smaak met zout en peper. Verdeel dit mengsel over de ovenschaal. Snijd de derde appel in dunne plakken en leg ze boven op het mengsel in de ovenschaal. Strooi de pecannoten en kaas erover. Zet de schaal in de oven en bak in 15-20 minuten goudbruin.

 

Meer heerlijke zuurkoolrecepten

Natuurlijk hebben nog veel meer recepten met zuurkool op I Love Food & Wine. Onverslaanbaar blijft deze Vlaamse zuurkoolstamppot met verse worst. Nog een paar overheerlijke ovenschotels zijn de romige zuurkool met kip (favoriet hier in huis) en de zuurkoolschotel met paddenstoelen. Wil je snel klaar zijn, dan kies voor zuurkool met Zeeuws spek. Ben je een soepliefhebber, dan moet zeker de Oostenrijkse zuurkoolsoep proberen. Echt superlekker.

Oostenrijkse zuurkoolsoep met rookworst
Oostenrijkse zuurkoolsoep met worst

 

 

Het kookboek Oma’s Klassiekers

In Oma’s Klassiekers delen de leukste oma’s hun favoriete recepten en hun persoonlijke verhalen. Het kookboekje is uitgegeven door Stichting Oma’s Soep. Zij hebben het doel om jong en oud door heel Nederland samen te brengen om zo de strijd tegen eenzaamheid te overwinnen.

Stichting Oma’s Soep organiseert wekelijkse kookdagen voor studenten en ouderen om samen de heerlijkste soepen te koken. Een vaste club vrijwilligers en studenten brengt deze verse soep vervolgens langs bij meer dan 450 ouderen. Van elk verkocht boek wordt 1 euro gedoneerd aan Stichting Oma’s Soep!

Bestellen kun je hier:

Titel : Oma’s Klassiekers
Auteurs : Doris van IJsseldijk en Tica Dieho
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1715 8
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.