Meatless Monday

Plaatpizza met wortel van de bakplaat

Simpel te maken hartige taart met wortel en Brie. Het is eigenlijk meer een soort plaatpizza, want er komt geen bakvorm aan te pas. Je hoeft er alleen nog maar een groene salade bij te geven en je hebt een chique doordeweekse maaltijd.

Het recept is oorspronkelijk afkomstig uit het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Maar nu staat het ook in haar laatst verschenen kookboek ‘Dé Bakplaat’ met haar beste verzamelde recepten.

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

In het intro vertelt Rumini het volgende:

Dit een fijn taartje om te maken als je wat van die mooie babywortels in huis hebt en je niet weet wat je ermee moet doen. Nog mooier wordt dit met wortels in verschillende kleuren’.

 

Mijn advies: koop de regenboog wortelmix van Albert Heijn. Dit zijn wortels in verschillende kleuren die je niet hoeft schoon te maken. Ik gebruikte wel iets meer dan in het oorspronkelijk recept van Rukmini.

 

Welke wijn bij plaatpizza met wortel en Brie?

Beetgare lichtzoete wortel op een knapperige bladerdeeg bodem. De kaas maakt het smeuïg. Drink hier een Chardonnay bij. Of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Beide wijnen zijn goede maatjes met zowel de wortel als de Brie.

Plaatpizza met wortel en Brie uit het kookboek Dé Bakplaat van Rukmini Iyer

Plaatpizza met wortel en Brie

Voorbereiding: 10 minuten
Oventijd 30 minuten
Totaal: 40 minuten
Simpel te maken hartige taart met verschillende soorten wortel en Brie. Alleen een groene salade erbij en je hebt in een mum van tijd een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg koeling
  • 2 theelepels Dijon mosterd
  • 200 gram Brie of andere smeltkaas, in dunne plakjes
  • 400 gram regenboog wortelmix
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • Versgemalen peper
  • Paar takjes tijm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de wortelen of snijd de dikkere in vieren.
  • Leg het bladerdeeg (met het bakpapier uit de verpakking) op de bakplaat. Bestrijk het deeg met de mosterd; laat hierbij rondom een rand van 2,5 cm vrij. Leg de plakjes Brie erop.
  • Doe de wortelen in een ruime kom. Schep om met de olijfolie en het zout. Rangschik de wortelen netjes op de kaas. Strooi de tijm erover.
  • Zet de taart ca. 30 minuten in de oven tot hij lichtbruin is. Dien heet op. Lekker met een groene salade met kerstomaat, avocado, bosui en pijnboompitten.

Notities

TIP: vervang eventueel de Brie door jonge komijnekaas. Of doe half om half.

Het kookboek Dé Bakplaat

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. In dit nieuwste kookboek staan haar beste recepten.

Bestellen kun je hier:

Titel : Dé Bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 2301 7219
Prijs : € 19,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept