In India weten ze als geen ander hoe je lekker vegetarisch kunt koken. Die kookkunst komt naar voren in deze overheerlijke vega-curry, gemaakt van paneer (verse kaas) in een kruidig-pikante romige tomatensaus. Bovendien heel makkelijk om te maken met niet al te veel ingrediënten! Lekker met platbrood of rijst.
Het recept is afkomstig uit het kookboek Vega India van de uit India afkomstige Paulami Joshi. In het intro van het recept vertelt de schrijfster het volgende:
‘Dit gerecht ontstond op een middag bij toeval en sindsdien ben ik er gek op. Het is geen traditioneel gerecht want kokosmelk en paneer komen in India niet uit dezelfde regio, maar waarom zou je ze niet samen gebruiken?‘
Wat is paneer?
Paneer is een soort verse kaas die veel wordt gebruikt in de Indiase, Pakistaanse, Nepalese en Bengaalse keukens. Het wordt gemaakt door melk te verwarmen en vervolgens te laten stremmen met een zuur, zoals citroensap of azijn. Na het stremmen wordt de wrongel gescheiden van de wei door een kaasdoek en vervolgens samengeperst om de paneer zijn stevige vorm te geven.
Paneer heeft een milde, romige smaak en een stevige textuur die niet smelt bij verhitting, waardoor het ideaal is om te bakken. Het absorbeert smaken goed, waardoor het een populaire keuze is voor veel gerechten zoals het bekende groentegerecht ‘saag paneer’ (paneer met spinazie). Het is rijk aan eiwitten en een uitstekend alternatief voor vlees in vegetarische gerechten. Te koop bij AH en Jumbo van het merk Apatina, of anders bij de toko.
Liever vegan? Vervang de paneer door stevige tofu
Welke wijn bij paneer curry?
Bij deze kruidige romige curry adviseer ik een ronde pinot gris uit de Elzas.
Romige paneer curry
Ingredienten
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui fijngehakt
- 2 eetlepels gember-knoflook pasta toko*
- 1 rawitpeper, fijngehakt
- 1 groot blikje tomatenpuree 140 gram
- 11/2 theelepel zout
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 2 theelepels chilipoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels garam masala
- 400 gram paneer in blokjes van3x3cm**
- 300 ml kokosmelk
- 10 gram koriander grof gehakt
Bereiding
- Verhit de zonnebloemolie in een braad- of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui in 5 minuten glazig.
- Voeg de gember-knoflookpasta, peper, tomatenpuree en het zout toe en bak al omscheppend 10 minuten. Voeg de overige specerijen en 150 milliliter water toe en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de paneer en de kokosmelk toe, zet het vuur wat lager en stoof het geheel met de deksel op de pan en onder af en toe roeren in ongeveer 15 minuten verder gaar. Garneer met de koriander. Lekker met platbrood of rijst.
Notities
Het kookboek Vega India
In Vega India deelt de uit Oost-India afkomstige Paulami Joshi haar kennis van de vegetarische Indiase keuken. In dit boek vind je 100 verrassende gerechten die je vooral thuis makkelijk kunt maken. Sinds 2017 woont zij in Nederland. En al eerder schreef zij het kookboek De bijbel van de Indiase keuken. Uit dat boek publiceerde ik deze Indiase ‘shakshuka’.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Vega India
Auteur : Paulami Joshi
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 4886 7905
Prijs : € 35,-
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen