Meatless Monday

Kersen clafoutis: klassieker uit de Franse keuken

Prachtige zwarte kersen liggen weer te lonken in het schap bij mijn groenteman. En als ik langs loop dan loopt het water mij in de mond. Je kunt ze natuurlijk gewoon eten, maar iets mee maken is toch leuker. Al heel lang staat het Franse dessert ‘kersen clafoutis’ op mijn verlanglijst voor plaatsing op I Love Food & Wine. Maar een echt goed recept ontbrak nog. Dat is nu opgelost. Met dit recept van tv-kok Alain Caron komt alles goed. Bovendien heel simpel om te maken.

Alain Caron met z'n zoons David en Tom
Alain Caron met z’n zoons David en Tom

Hoewel kersen clafoutis eigenlijk een heel eenvoudig gerecht is, blijken er toch vele recepten in omloop te zijn. Vooral de verhoudingen tussen bloem, melk en eieren verschillen heel erg veel. Ik heb veel recepten getest, maar deze van tv-kok Alain Caron blijkt perfect!

Wat is kersen clafoutis?

Kersen clafoutis is een klassiek Frans dessert dat zijn oorsprong vindt in de regio Limousin. Het is een eenvoudig en rustiek dessert waarbij verse kersen worden gebakken in een custardachtig beslag. Het beslag lijkt op dat van pannenkoeken en wordt tijdens het bakken lichtjes luchtig en goudbruin. De kersen zorgen voor een explosie van fruitige smaak en hun sappen vermengen zich met het beslag tijdens het bakken.

Met of zonder pit?

Traditioneel wordt kersen clafoutis gemaakt met hele kersen die alleen ontsteeld zijn, omdat er wordt beweerd dat de pitten de smaak van het dessert verbeteren tijdens het bakken. Veel moderne recepten gebruiken echter ontpitte kersen voor meer eetgemak. Maar er is nog een ander nadeel als je ontpitte kersen zou gebruiken, want het geheel wordt dan toch minder stevig omdat er meer sap vrijkomt.

Hoe maak je het?

Om kersen clafoutis te maken, begin je meestal met het invetten van een bakvorm en het plaatsen van de verse kersen op de bodem. Een mengsel van eieren, melk, suiker, bloem en soms een vleugje vanille- of amandelextract wordt over de kersen gegoten. Vervolgens wordt de schaal in de oven gebakken tot de custard is gestold en de bovenkant goudbruin is.

Eenmaal gebakken kan kersen clafoutis warm of op kamertemperatuur worden geserveerd, vaak bestrooid met poedersuiker. Het is een heerlijke combinatie van zoete en lichtzure smaken, en het contrast tussen de zachte custard en de sappige kersen zorgt voor een geweldige textuur.

Welke wijn bij kersen clafoutis?

Deze kersen clafoutis is smeuïg en zeker niet al te zoet. Daarom kies ik hier voor een Italiaanse Moscato d’asti of een Brachetto d’aqui. Maar zoals de Fransen doen kan ook; een lekker glaasje cognac erbij doet het ook heel goed. Bon appetit!

Cherry clafoutis. Homemade cherry pie on rustic background. Recept van Alain Caron, uit het kookboek De bijbel van de Franse keuken.

Kersen clafoutis: het originele recept

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Kersen clafoutis, een perfect dessert uit de Franse Limousin. Het is een kwestie van beslag maken, en met de kersen in de ovenschaal doen en bakken maar…
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram grote zwarte kersen
  • 1 eetlepel crème de cassis
  • 4 eieren m
  • snufje zout
  • 80 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 65 gram suiker
  • ¼ biologische citroen zo fijn mogelijk geraspt
  • poedersuiker ter garnering

Extra nodig

  • taartvorm ø 24 cm, handmixer

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Kies zelf of je de kersen wel of niet wilt ontpitten. Heb je lekker dikke zwarte kersen, dan is het niet echt nodig. (Ik heb ze niet ontpit!) Besprenkel de kersen met de crème de cassis en bestrijk de taartvorm licht en egaal met boter.
  • Klop de eieren en het zout met een handmixer ca. 1 minuut. Zeef de bloem boven de kom en meng met de mixer tot een glad beslag. Roer de melk en de suiker erdoor. Voeg de citroenrasp toe en klop nog even verder tot een homogeen beslag.
  • Verdeel de kersen over de taartvorm en schenk het beslag erover.
  • Bak de clafoutis ca. 30 minuten in de oven. Controleer of hij gaar en goudbruin is. Zo niet, bak dan nog even een paar minuten meer.
  • Serveer de clafoutis warm of koud en bestrooi voor het serveren (eventueel) met poedersuiker. Lekker met een klodder crème fraiche (of vanille-ijs) en een glaasje cognac. Waarschuw je gasten wel voor de pitten!
  • TIP: je kunt deze clafoutis ook maken met ander fruit. Denk aan frambozen, bramen of perzik.

TIP: je kunt deze clafoutis ook maken met ander fruit. Denk aan frambozen, bramen of perzik.

 

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : De bijbel van de Franse keuken
Auteur : Alain Caron
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 4920
Prijs : € 27,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Pin dit kersen clafoutis recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept