Meatless Monday

Rijstevlaai (tarte au riz) met slagroom

Rijstevlaai is de lievelingstaart van de man des huizes! Zijn moeder is namelijk geboren in Noord-Limburg en als de familie op bezoek kwam dan werd er rijstevlaai meegebracht. Maar rijstevlaai komt niet alleen uit Limburg. Nee, ook in België is deze taart al eeuwenlang een echte klassieker. Anyway: die taart moest natuurlijk een plekje krijgen op I Love Food & Wine. En dan het liefst MET SLAGROOM EN CHOCOLADEVLOKKEN.

Portret Regula Ysewijn schrijfster van het kookboek Van Wafel tot Koek
Portret Regula Ysewijn

Het (basis)recept is afkomstig van Regula Ysewijn uit het kookboek ‘Van Wafel tot koek’. Zij doet altijd veel historisch onderzoek. Sinds 1604 bestaat er al een recept van Rijstevlaai vertelt zij in het intro van het recept.

Rijstevlaai van de bisschop van Luik

Lancelot de Casteau, de chef-kok van drie prins-bisschoppen van Luik, publiceerde het eerste rijstevlaai-recept in zijn kookboek Ouverture de Cuisine. In die tijd werd de rijstevlaai gemaakt met kaneel en rozenwater. Ook plaatste hij een rasterwerkje van deeg bovenop de vlaai, maar dat zie je nergens meer. Er is inmiddels dus veel veranderd aan dit recept. Tegenwoordig wordt rijstevlaai op smaak gebracht met vanille in plaats van kaneel en rozenwater, maar in de 17e eeuw was dit toen nog niet verkrijgbaar.

Dessertrijst van Lassie

Als je een rijstevlaai (oftewel tarte au riz) gaat maken, moet je eerst een dikke rijstepap koken. Hiervoor gebruik je zogenaamde paprijst (of risottorijst). Helaas kun je in de supermarkt geen ‘ouderwetse’ paprijst meer kopen (die moet minimaal 40 minuten koken voordat hij gaar is). Wel staat er Lassie dessertrijst in het schap. Deze rijst is al enigszins voorgekookt en hoeft nog maar 12 minuten te koken in plaats van 40 minuten zoals Regula beschrijft. Dit heb ik dus aangepast! Na twee maal testen heb ik het recept ietwat vereenvoudigd, met hetzelfde sublieme resultaat.

Welke wijn bij rijstevlaai?

Deze rijstevlaai is romig, en niet al te zoet van smaak. Garnering met gezoete slagroom en chocoladekrullen geeft de vlaai een smaakvolle lift. Vanwege deze zachte, milde zoetheid niet echt geschikt om er een glas dessertwijn bij te serveren. Wel heerlijk bij een kopje koffie of thee.

Homemade rijstevlaai met slagroom. Niet uit Limburg, maar uit Luik uit het kookboek van Regula Ysewijn. Van wafel tot koek.
Mijn homemade rijstevlaai met slagroom en chocolade schaafsel
Homemade rijstevlaai met slagroom. Niet uit Limburg, maar uit Luik uit het kookboek van Regula Ysewijn. Van wafel tot koek.

Rijstevlaai, origineel recept

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 1 uur 15 minuten
Totaal: 1 uur 40 minuten
Rijstevlaai is een traditioneel recept in zowel Limburg als in Vlaanderen. Oorspronkelijk werd hij gemaakt met kaneel en rozenwater. Tegenwoordig is vanille de smaakmaker. Garnering met slagroom en chocoladekrullen maakt hem extra verleidelijk.
Aantal 12 punten

Ingredienten
 

Rijstepap

  • 1 liter volle melk
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 140 gram dessertrijst Lassie
  • 2 eieren + 1 eidooier
  • 50 gram suiker - 100 gram
  • 20 gram ongezouten boter gesmolten
  • 1 eetlepel poedersuiker

Deeg

  • 250 gram patentbloem
  • 100 gram ongezouten boter zacht
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje instant gist 7 gram
  • ½ theelepel zout
  • 85 ml koud water

Garnering

  • 250 ml slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • Pure chocolade minimaal 70% cacao

Extra nodig

  • ingevette vlaaivorm ø 26 cm,  mixer met deeghaken, plasticfolie, deegkwastje

Bereiding
 

  • Breng de melk met het open gesneden vanillestokje langzaam aan de kook.  Laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de dessertrijst toe en laat in ca. 12 minuten (volgens gebruiksaanwijzing), zonder deksel op de pan, zachtjes gaar worden. Verwijder het vanillestokje en leg even apart. Laat de rijstepap afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de rijstepap in de koelkast en laat ca. 1 nacht verder opstijven.
  • Haal de rijst de volgende dag ca. 1 uur voor gebruik uit de koelkast
  • Maak het deeg. Doe de gezeefde bloem, suiker, zachte boter, en de gist in een grote kom. Voeg het water toe. Kneed het deeg een paar minuten met de hand tot alles is opgenomen.
  • Voeg het zout toe. Mix het deeg met de mixer met deeghaken ca. 10 minuten tot je een glad en elastische deeg hebt. (Schraap zonodig ondertussen het deeg van de zijkant van de kom.) Maak er een mooie bal van.
  • Dek het deeg af met plasticfolie. Laat in ca. 30 minuten op een warme plek in de keuken het deeg rijzen.
  • Snijd intussen het achtergebleven vanillestokje open en schraap met een theelepeltje het merg eruit. Klop met de mixer met gardes de eieren met de suiker en vanillemerg in ca. 5 minuten wit en crèmig.
  • Roer het eimengsel en de gesmolten boter door de rijstepap.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Sla de lucht uit het gerezen deeg en rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot een cirkel ca. 2 cm groter dan de vorm. Leg het over de vorm, druk het op de bodem. Snijd het overtollig deeg eraf. Prik de bodem helemaal in met een vork en schep de rijstepap in de vorm, tot ca. iets onder de rand (1/3 cm). Houd 2 eetlepels rijstepap apart. Voeg hieraan de extra eierdooier en de poedersuiker toe en meng door elkaar. Verdeel dit over de rijstepap in de vorm. Strijk de bovenkant glad met een deegkwastje.
  • Bak de vlaai in ca. 30 tot 35 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is. (Eventueel als de bovenkant en de randen te bruin worden, dek de taart dan even af met aluminiumfolie.)
  • Neem uit de oven en laat afkoelen.
  • Klop de slagroom met 2 eetlepels suiker stijf. Schep over in een spuitzak. Spuit mooie toeven op de rand van de rijstevlaai. Vul het midden op met chocoladekrullen (rasp de chocolade met een kaasschaaf tot krullen).

TIP

Aangekoekte pan met rijstepap?

Zo’n aangekoekte pan ontstaat vooral als je de melk, rijst en suiker bij elkaar zou koken. Hoe krijg je die snel schoon? Voeg een schep soda en heet water toe. Breng aan de kook, dan is je pan in een mum van tijd weer helemaal schoon.

Liever een luchtige rijstvulling ?

Hou je meer van een luchtige rijstvulling? Splits dan de eieren. Klop de dooiers met de suiker. En klop de eiwitten stijf. Roer eerst de dooiers door de rijst en dan op het laatst de stijfgeklopte eiwitten.

Het kookboek: Van Wafel tot Koek

Sfeervol kookboek met recepten van de rijke bakcultuur van de Lage Landen voor alle feesten van het jaar. Boordevol historische achtergrondverhalen. Er zijn recepten van wafels en winterbroden voor Kerstmis, maar ook pannenkoeken voor de Carnaval en krakelingen voor de vastentijd. Al eerder schreef Regula verschillende kookboeken maar tot nu toe meer gericht op de Britse eetcultuur.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Van Wafel tot Koek
Auteur : Regula Ysewijn
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 48 8597 57
Prijs : € 35,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

3 reacties op “Rijstevlaai (tarte au riz) met slagroom”

  1. 5 sterren
    Lekker!
    De poedersuiker staat niet bij de ingrediënten, hoeveel moet je ervan gebruiken?
    Moet de oven op boven- en onderwarmte of op hetelucht?

  2. Wow, bedankt dat je dit nog even hebt laten weten! Zoiets had ik ongeveer gedaan, het was al echt een heerlijk recept, ook omdat het niet te zoet is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept