Voor het Pinksterweekend

Homemade banoffee pie: zo gepiept!

Banaan + toffee = banoffee. Daar maken we een overheerlijke (banoffee) taart van. Dit is een echte gouwe ouwe uit de jaren zeventig, afkomstig uit Engeland. Daar noemen ze dit banoffee pie, gewoon te bestellen in elke pub. Maar banoffee is meer dan alleen banaan en toffee, er wordt ook nog chocolade en slagroom aan toegevoegd. Zéér eenvoudig om te maken, want er komt geen oven aan te pas. Het resultaat is verbluffend.

Er is alleen één onderdeel dat aandacht vraagt; dat is de toffee, oftewel dulce de leche. Dat kost iets meer voorbereiding, maar is super simpel. Het is een kwestie van blikjes zoete gecondenseerde melk in z’n geheel koken tot de melk in de blikjes indikt tot een karamel saus. Dit duurt ongeveer 3 uur. Maar ik maak gewoon meerdere blikjes tegelijkertijd. Dan staat die karamel saus gewoon altijd voor het grijpen; je kunt dit jarenlang bewaren.

Welke wijn bij banoffee pie?

Natuurlijk is banoffee taart heerlijk bij een kopje koffie of thee. Maar je kunt deze taart ook als dessert presenteren met een glaasje dessertwijn. Zorg dan dat de wijn dan minstens even zoet is als de taart: kies dan voor een versterkte wijn gemaakt van de muscat-druif, zoals Muscat de Baumes-de-Venise, Muscat de Rivesaltes of Muscat de Lunel.

Banoffee pie uit het kookboek banaan

Easy banoffee pie

Voorbereiding: 30 minuten
wachttijd 3 uur
Simpel recept voor een opvallend lekkere taart, gemaakt van banaan, karamel, slagroom en chocolade. Een mix made in heaven!
Aantal 12 punten

Ingredienten
 

Voor de karamel

  • 1 blikje zoete gecondenseerde melk ca. 400 gram

Voor de bodem

Voor de topping

  • 3 middelgrote overrijpe bananen, in plakjes
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram pure chocolade

Extra nodig

  • springvorm ɸ 22cm, ingevet

Bereiding
 

  • Breng voor de karamel een grote pan water aan de kook. Leg hier het blikje gecondenseerde melk in en laat het water ca. 3 uur zachtjes koken. Zorg ervoor dat het blikje goed onder water blijft. Haal het blikje uit het water, en laat afkoelen.
  • Vet intussen de springvorm in met boter. Hak de digestive- en gemberkoekjes fijn in een keukenmachine of verkruimel ze met een deegroller. Doe de koekkruimels in een kom. Voeg de gesmolten boter toe en vermeng tot de kruimels met een laagje boter zijn bedekt. Overdoen in de springvorm. Druk goed aan op de bodem van de springvorm. Zet ca. 1 uur in de koelkast.
  • Besmeer de koude taartbodem met de karamel uit het blikje. Doe dit met beleid, want de karamel plakt direct aan de bodem. Je moet dit dus voorzichtig uitstrijken. Beleg de karamel met de plakjes banaan.
  • Klop de slagroom met een mixer tot deze dik en luchtig is. Smeer of spuit de room over de bananen. Rasp de chocolade erover.
  • Je kunt de taart ca. 3 dagen in de koelkast bewaren zonder dat deze achteruit gaat in smaak!

Bestellen kun je hier:

Titel : Banaan
Auteur : Sam Brooks
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1658 8
Prijs : € 10,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept