Moederdag

Limoen-mascarponetaart met aardbeien (zonder oven)

Prachtige zomerse mascarponetaart met zonnige zomerkoninkjes. Lekker fris van smaak door limoen en Griekse yoghurt. Echt een taart om je lieve moeder mee te verrassen.

 Dit recept komt uit het allernieuwste kookboek van de tv-kok Jeroen Meus. Ik gebruikte net wat andere koekjes voor de bodem; namelijk een mix van volkoren biscuits en gemberkoekjes. Dat levert een extra kick op in smaak van deze taart. Jeroen gebuikt 500 gram mascarpone in zijn taart, maar ik verving dit voor de helft door Griekse yoghurt. Dat maakt de taart net iets lichter en frisser. Dus kies zelf maar.

Welke wijn bij mascarponetaart met aardbeien?

Eigenlijk wil je misschien liever een kopje koffie of thee in plaats van wijn bij deze taart. Maar de mascarponetaart is zeker ook geschikt als dessert. Dan past een dessertwijn vanzelfsprekend. Ik adviseer dan een Brachetto d’aqui of een Moscato d’asti. Allebei afkomstig uit Piemonte (Italië), en lekker licht door het lage percentage alcohol. Bovendien tintelend fris en niet al te zoet.

Mascaponetaart met aardbeien uit het kookboek van Jeroen Meus

Mascarponetaart met aardbeien

Voorbereiding: 30 minuten
wachttijd 3 uur
Prachtige lentetaart die je kunt maken zonder oven. Helemaal niet moeilijk met zonnige zomerkoninkjes ter versiering.
Aantal 12 punten

Ingredienten
 

  • 100 gram roomboter
  • 100 gram volkoren biscuits
  • 100 gram gemberkoekjes
  • 125 gram lange vingers
  • 4 blaadjes gelatine
  • 3 eieren
  • 150 gram fijne suiker
  • sap van 3 limoenen ca. 80 ml
  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram Griekse yoghurt
  • 1 bakje aardbeien 250 gram
  • Poedersuiker

Extra nodig

  • springvorm ɸ 22cm, mixer,

Bereiding
 

  • Bekleed de ingevette springvorm met bakpapier. Maal voor de taartbodem de koekjes in een keukenmachine (of blender) tot grove kruimels ( je kunt de koekjes ook fijnmaken door de koekjes in een plastic zak te doen en vervolgens fijn te slaan met een deegroller). Voeg de gesmolten boter toe en maal het mengsel op de pulsstand tot het gaat klonteren. Overdoen in de springvorm, druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.
  • Snijd de lange vingers in tweeën. Zet de lange vingers rechtop met de gesuikerde kant naar buiten tegen de rand van de springvorm. Zet de taartvorm in de koelkast om op te stijven.
  • Week de gelatineblaadjes ca. 10 minuten in een kom met koud water. Splits de eieren. Klop de dooiers en 100 gram suiker met een mixer ca. 5 minuten tot de massa licht van kleur is. Voeg de mascarpone en yoghurt toe en meng goed door elkaar.
  • Doe intussen het limoensap in een steelpannetje. Voeg 50 gram suiker toe en breng aan de kook tot de suiker is opgelost. Haal pan van het vuur. Roer er de uitgeknepen gelatineblaadjes een voor een doorheen tot ze volledig zijn opgelost. Voeg het mengsel toe aan het roommengsel en meng goed. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
  • Haal de taartbodem uit de koelkast en schep de vulling in de springvorm. Verdeel het mengsel gelijkmatig en strijk het oppervalk glad. Laat de taart minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Snijd ze in vieren. Verdeel ze nonchalant over de taart. Bestrooi met poedersuiker naar smaak.

Het kookboek

Sinds 2010 kookt Jeroen Meus iedere werkdag een lekkere en simpele maaltijd voor de kijkers van de zender Eén van de Belgische televisie. Heerlijke doordeweekse gerechten, van stamppot en gehaktballen tot curry, soep en salade. Met dit kookboek viert hij zijn 10-jarig jubileum met 250 (niet eerder gepubliceerde) nieuwe recepten. Al eerder publiceerden we de lamsbout met asperges uit dit boek. Lees hier het recept.

Meer van Jeroen Meus?

Inmiddels staan al 8 recepten van hem op I Love Food & Wine! Allemaal toppertjes:

Bestellen kun je hier:

Cover 10 jaar Jeroen MeusTitel : 10 jaar Dagelijkse Kost
Auteur : Jeroen Meus
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 3779 0
Prijs : € 39,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

2 reacties op “Limoen-mascarponetaart met aardbeien (zonder oven)”

  1. 5 sterren
    Heerlijke taart en ook te maken met een mix van zomerfruit met frambozen, aardbei en blauwe bessen. De suggestie om de helft van de mascarpone te vervangen door yoghurt is perfect. De taart wordt daardoor minder zwaar. Bodem deels maken uit (zelf gemaakte) gemberkoekjes is echt heel erg lekker. Echter in het recept staat voor de bodem 200 gram boter. Jeroen Meus gebruikt maar 100 gram en dat is echt genoeg.

    • Hartelijk dank voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk. Dit is een typefout!!! Ik ga het direct corrigeren. Moet inderdaad 100 gram boter zijn.
      En fijn dat de taart geslaagd is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept