Voor het weekend

Smeuïge sinaasappelcake met amandelen

Ik houd van cake! Er staan al diverse cake recepten op I Love Food & Wine: basis recept cake bakken, maar ook eentje met chocolade. Deze intense sinaasappelcake komt uit het kookboek Café Mazahar van Merijn Tol. Deze cake is wat anders dan anders door de wat andere consistentie; minder vet, maar wel smeuïg door het gebruik van hele sinaasappelen. Niet moeilijk om te maken, maar verrassend van smaak. Heerlijk bij koffie of thee, maar ook als dessert met wat dikke Turkse yoghurt een groot succes.

Portret Merijn Tol
Merijn plukt alvast sinaasappelen

Merijn Tol vertelt in het intro:

‘Dit is zo’n intens geurige cake dat het lijkt alsof er een hele sinaasappelboomgaard in verstopt zit. Hele sinaasappels door een cake: het is geen nieuw idee, ook Claudia Roden doet het en toen ik met deze cake bezig was, stuurde mijn schoonmoeder vanuit Marokko grappig genoeg een -Marokkaanse kookvideo met ongeveer dezelfde cake maar dan met clementines. Ik heb er natuurlijk nog een scheutje oranjebloesemwater doorheen gemikt, maar als je daar niet van houdt kun je dat weglaten (ik begrijp dat natuurlijk niet, maar dat maakt helemaal niet uit). De semolina (griesmeel) geeft structuur en de siroop maakt hem zo smeuïg. Heel erg fijn als toetje. En dan heb je de volgende ochtend bij het ontbijt ook nog een stuk.’

Wat is semolina?

Merijn gebruikt in haar recept semolina. Semolina (Engelse woord) is in feite gewoon griesmeel. In de Turkse supermarkt kun je semolina kopen in verschillende groftes. Ik heb deze cake twee maal gemaakt. De eerste keer met de allerfijnste semolina uit de Turkse supermarkt, maar daardoor blijft de cake vrij vochtig en komt hij wat moeilijker uit de vorm. Daarna heb ik hem nogmaals gemaakt met gewone tarwe griesmeel uit de supermarkt. Die is lichter van kleur (minder geel) dan de Turkse semolina. Mocht je liever semolina gebruiken, kies dan voor de middel-fijne soort.

Wat is griesmeel?

Maar wat is nu eigenlijk griesmeel precies? We gaan nog verder met de ‘warenkennis’. Voor het maken van tarwe bloem worden de buitenste delen van de graankorrel (vlies en kiem) verwijderd. De binnenste kern wordt dan vermalen tot bloem. De achtergebleven grove stukjes heten ‘griezen’ (vliesjes en zemelen). Als we daar de zemelen uitzeven, houden we griesmeel over (oftewel semolina).

Welke muziek bij sinaasappelcake?

In het kookboek adviseert Merijn bij elk recept ook een bijpassend stukje muziek. Dus luister naar haar favoriet: Solegrande (grote zon) van Vanessa Zamora.

 

Sinaasappelcake met amandelen uit het kookboek café Mazahar van Merijn Tol

Sinaasappelcake met amandelen

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 40 minuten
Totaal: 55 minuten
Sinaasappelcake gemaakt met olijfolie, hele sinaasappelen en griesmeel. Smeuïg en niet al te zoet. Zo gemaakt!
Aantal 20 plakjes

Ingredienten
 

Cake

  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • 175 ml olijfolie mild
  • 50 gram Turkse yoghurt
  • 2 biologische hand-sinaasappels
  • 300 gram patentbloem
  • 100 gram tarwe griesmeel of middel-fijne semolina Turkse supermarkt
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • oranjebloesemwater

sinaasappelsiroop

  • 100 gram suiker
  • 300 ml sinaasappelsap ca. 3 sinaasappelen

pijnboompittenboter

  • 100 gram zachte boter
  • 50 gram pijnboompitjes geroosterd

Extra nodig

  • cakevorm (inh. 1 liter) ingevet, staafmixer, mixer

Bereiding
 

  • Klop met de mixer de eieren met de suiker in ca 5 minuten tot de massa licht van kleur is. Voeg de olijfolie en yoghurt toe.
  • Rasp de schil van de biologische sinaasappels en voeg toe aan het eimengsel.
  • Pel (met de hand) de sinaasappels en dikke witte velletjes aan de buitenkant. Halveer ze overlangs en verwijder de pitten. Pureer de sinaasappels met de staafmixer. Roer door het eimengsel.
  • Verhit de oven voor op 180 °C. Meng de bloem, griesmeel en het bakpoeder en de baking soda en zeef het boven het eimengsel. Spatel door het eimengsel. Breng op smaak met een gulle scheut oranjebloesemwater.
  • Bedek de bodem van de ingevette cake met bakpapier. Schep het beslag erin en bak in de oven ca. 35 à 40 minuten tot de cake gaar is (steek er een lange prikker in, die moet er schoon weer uit komen).
  • Maak intussen de sinaasappelsiroop. Doe de suiker met het sinaasappelsap in een steelpan en kook in tot een siroop (dit duurt ca. 15 minuten). Af en toe roeren. Breng op smaak met oranjebloesemwater.
  • Maak dan (eventueel) de pijnboompittenboter. Is niet echt nodig, want ook zonder deze boter smaakt de cake heerlijk. Roer in een kommetje 2 eetlepels van de sinaasappelsiroop door de zachte boter samen met de pijnboompitjes.
  • Haal de cake uit de oven. Laat ca. 10 minuten afkoelen. Trek de randjes een beetje los. Keren en laat de cake uit de vorm glijden. Schenk de rest van de sinaasappelsiroop over de nog hete cake. Laat afkoelen.
  • Serveer de cake met een lik pijnboompitjesboter of, als je het wat lichter wilt, met een dot Griekse yoghurt.

Het kookboek Café Mazahar

Prachtig zonnig kookboek met ruim 80 recepten van Merijn Tol uit de Mediterrane keuken. Van Beiroet tot Palermo. Merijn schreef al eerder het kookboek Beiroet. Haar liefde voor Libanon is opnieuw voelbaar in dit boek. Samen met Nadia Zerouali maakte zijn ook diverse kookboeken over de mediterrane keuken met nadruk op de Arabische kant ervan.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Café Mazahar
Auteur : Merijn Tol
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 3881 1208
Prijs : € 34,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept