Speciaal voor dit (regenachtige) weekend: een zéér simpel te maken rabarbertaart van verse rabarber en amandelspijs. Een recept afkomstig uit het Scandinavische kookboek Nordic Family Kitchen van Mikkel Karstad. Slagroom erbij en het is smikkelen en smullen geblazen. Heerlijk bij de thee of koffie, maar ook heel geschikt als dessert.
Chefkok Mikkel, vader van vier kinderen, wil zijn kroost de liefde voor de natuur bijbrengen. Dat doet hij door regelmatig uitstapjes met hen te maken naar het bos en strand op zoek naar paddenstoelen, bessen, kruiden en mosselen. In dit boek laat hij zien wat hij met deze ‘gevonden’ natuurproducten gaat bereiden: dat zijn gezonde, simpele en makkelijk te bereiden gerechten, zoals vlierbloesem-muntlimonade, kruidenpesto, havermoutpap met gebakken pruimen, maar ook deze rabarbertaart.
In dit recept heb ik alleen de marsepein (slecht verkrijgbaar) vervangen door amandelspijs. Allebei bestaan ze uit een mengsel van suiker en amandelen, alleen in een andere verhouding en structuur (zie hier). Resultaat: superlekker! Bovendien nog makkelijker om te maken.
Welke wijn bij rabarbertaart met amandelspijs?
Deze rabarbertaart is lekker smeuïg en niet al te zoet. Verse rabarber zorgt een fris accent en de tijm maakt hem bijzonder. Serveer je deze taart als dessert, schenk er dan een Sauternes bij of een Muscat. Beide wijnen sluiten goed aan op de zoetheid van de taart.
Rabarbertaart met amandelspijs
Ingredienten
- 3 stelen rabarber schoongemaakt (250 gram)
- 150 gram suiker
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- 300 gram amandelspijs
- 3 eieren
- 50 gram zelfrijzend bakmeel
- 5 takjes citroentijm
- slagroom spuitbus
Extra nodig
- springvorm ø24 cm, ingevet
Bereiding
- Snijd de rabarber in stukjes van 1 à 2 cm, doe ze in een kom en hussel met 2 eetlepels suiker. Zet apart.
- Verwarm de oven voor op 170 °C. Doe in de keukenmachine: zachte boter, rest van de suiker en amandelspijs. Meng tot een gladde massa. Doe de eieren er een voor een bij en meng verder tot een glad beslag. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en meng erdoor.
- Strooi nog 2 extra eetlepels suiker in de ingevette springvorm en schud de vorm zodat overal een laagje suiker blijft plakken. (Daardoor komt de taart makkelijker los en krijgt hij een mooie gekaramelliseerde korst.) Schep het taartbeslag in de vorm.
- Spreid de stukjes rabarber uit op het beslag en druk er eventueel een paar stukjes in. Haar de tijmblaadjes van de takjes en strooi ze over de taart. Zet de taart in de oven en bak in ca. 45 minuten gaar en goudbruin.
- Neem de taart uit de oven, laat hem een beetje afkoelen en serveer met de slagroom (Ook lekker met Griekse yoghurt of roomijs.)
Notities
Bestellen kun je hier:
Titel : Nordic Family Kitchen
Auteur : Mikkel Karstad
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 861 6
Prijs : € 34,99
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen