Voor het weekend

Abrikozencake met amandelen: Weense trots!

Zoetigheid, daar houden ze wel van in Wenen. Ze bakken graag of ze gaan naar een van de vele koffiehuizen voor een koffie met iets zoets erbij. Deze abrikozencake, Marillenkuchen, maak je natuurlijk als de vruchten in het seizoen zijn (augustus)! Maar met abrikozen uit een pot gaat het net zo goed! Iedereen smulde ervan hier in huis, binnen mum van tijd was de schaal leeg… Bovendien super simpel om te maken. Lekker bij de koffie, maar zeker ook met een bol vanille-ijs als toetje.

 Dit abrikozencake recept komt uit het kookboek Stedenlust van de reisuitgever Time to Momo. Hierin geven diverse auteurs van de Time to Momo-reisgidsen hun favoriete recept uit de stad waarover ze hebben geschreven en zo verzot op zijn. Resultaat een reislustig kook- en kijkboek vol prachtige foto’s en heerlijke recepten uit 35 bestemmingen, zoals Parijs, Tokio, New York, Porto, Lissabon, Marrakesh, Venetië of Stockholm. Je haalt de hele wereld in huis!

Wenen sfeerbeeld
In Wenen bestel je Marillenkuchen bij je koffie

Minder boter dan gebruikelijk

Aanvankelijk was ik een beetje sceptisch over dit cakerecept uit Oostenrijk, omdat er weinig boter wordt gebruikt ten opzichte van de hoeveelheid suiker en eieren. Maar het resultaat is meer dan uitstekend. Er ontstaat een heerlijk fruitige abrikozencake die net wat droger maar toch smeuïg genoeg blijft. Aanrader!

Marillen, abrikozen, zijn het gele goud van Oostenrijk!

Welke wijn bij abrikozencake met amandelen?

Welschriesling 2012 kreeg 100 punten van Robert Parker
Edelzoete wijn van Krachner

Serveer je deze cake als een dessert met een bolletje ijs erbij. Schenk dan een dessertwijn uit Oostenrijk. De wijnregio Neusiedler See is de bakermat van mooie fris-zoetzure dessertwijnen met meestal een klein beetje botrytis, zoals de wijnen van domein Krachner. Lees hier meer over Neusiedlersee uit Oostenrijk.

 

Abrikozencake met amandelmeel uit het kookboek Stedenlust van Time to Momo. Fotograaf Tal Maes

Abrikozencake met amandelen

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 35 minuten
Totaal: 1 uur 5 minuten
Friszoete abrikozencake gemaakt met bloem en amandelmeel. Makkelijk om te maken. Lekker om te delen.
Aantal 20 stuks

Ingredienten
 

  • 125 gram zachte boter
  • 175 gram fijne suiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel vanille-extract
  • Geraspte schil van 1 kleine citroen
  • 125 gram bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 10 kleine verse abrikozen of pot abrikozen op water, uitlekgewicht 175 gram
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • Poedersuiker om te bestrooien

Extra nodig

  • ingevette vierkante bakvorm (ca. 23x23 cm), bakpapier, elektrische mixer, kwastje,  theezeefje

Bereiding
 

  • Verwarm de oven tot 180 °C. Beleg de bodem van de bakvorm met bakpapier.
  • Klopt met een mixer de boter met de suiker romig in ca. 10 minuten. Voeg een voor een de eieren toe en klop tussendoor steeds goed.
  • Meng er vervolgens het bakpoeder, vanille-extract, citroenrasp en snufje zout erdoor. Voeg dan de bloem en het amandelmeel toe. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Als je verse abrikozen gebruikt: snijd de abrikozen doormidden en verwijder pitten. Gebruik je de abrikozen uit een pot, laat ze uitlekken en halveer.
    Leg de helften met de bolle kant naar beneden op het beslag. Duw ze er niet in, want het beslag zal nog rijzen en anders verdwijnen de abrikozen (wat de cake niet minder lekker, maar wel iets minder mooi maakt).
  • Bak de cake in ca. 30 minuten in het midden van de oven. Een erin gestoken breinaald of spiesje moet er schoon uitkomen. Neem de bakvorm uit de oven.
  • Verwarm de abrikozenjam met 1 eetlepel water in een pannetje tot het vloeibaar is. Bestrijk (met een kwastje)  de abrikozen voor een mooie glans met de jam. Laat de cake helemaal of tot lauwwarm afkoelen. Snijd de cake in blokjes. Bestrooi de cake met behulp van een theezeefje met poedersuiker.

Notities

TIP: Vers amandelmeel heeft meer smaak dan amandelmeel uit een zakje. Je maakt het gemakkelijk zelf door witte of bruine amandelen in een keukenmachine heel fijn te malen.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Stedenlust
Auteur : diverse mensen
Uitgever : Uitgeverij Time to Momo
ISBN : 978 94 9319 513 4
Prijs : € 30,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Pin dit abrikozen cake recept uit Wenen!
Wil je dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook het recept makkelijk terugvinden.

Abrikozencake, oftewel marillenkuchen, is een Weens recept van plaatcake met amandelmeel. Heerlijk cake met fruit geschikt voor bij de koffie of als dessert met bolletje ijs. #abrikozen #stedenreis #wenen

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.