Paasdessert

Italiaanse biscuittaart met roompudding

Deze Italiaanse biscuittaart is de perfecte paastaart! Het recept komt uit het kookboek Made at Home van de Italiaanse chef Giorgio Locatelli. Hij noemt dit zijn PARADIJSTAART (hoe toepasselijk); het is een echte familietaart die al door zijn grootmoeder gebakken werd. Waanzinnig lekker, vinden wij!

Giorgio Locatelli, Italiaanse chef in Londen
Giorgio Locatelli, Italiaanse chef in Londen

Welke wijn bij Italiaanse biscuittaart?

Deze mooie smeuïge taart met dikke roomvla is wel machtig, want er gaan 13 eieren in de taart.  Echt een paastaart dus. Je kunt er verschillende kanten mee op: een puntje bij de koffie of thee. Maar ook als dessert slaat ie in als een bom! Schenk er dan een niet al te zware dessertwijn bij. Kies bijvoorbeeld voor de Moscato d’Asti, maar ook een Champagne demi-sec zal het goed doen.

Italiaanse biscuittaart met roompudding Paradijstaart, uit het kookboek Made at Home van Giorgio Locatelli

Italiaanse biscuittaart

Bereiding: 1 uur 30 minuten
Het is misschien even werk, maar deze homemade biscuittaart is meer dan verrukkelijk. Gevuld met jam en roomvla.
Aantal 12 punten

Ingredienten
 

  • 250 gram zachte boter in blokjes
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • vanille merg uit 1 stokje
  • 1 citroen rasp van de schil
  • 4 eieren gesplitst in dooiers en eiwitten
  • 4 eidooiers
  • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 100 gram naturel yoghurt
  • 150 gram bloem
  • 100 gram maizena
  • 3 theelepels bakpoeder
  • jam naar keuze*
  • poedersuiker om te bestuiven

Voor de roomvulling:

  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 35 gram maizena
  • 125 ml slagroom
  • 5 eidooiers
  • 375 ml volle melk

Extra nodig

  • springvorm ɸ 24cm

Bereiding
 

  • Vet een springvorm van 24 cm doorsnee dun in met boter en bekleed hem met bakpapier. Verhit de oven tot 160 °C. Klop de boter met de helft van de suiker, het vanillemerg en de citroenrasp tot een bleke, romige massa. Klop een voor een de 8 eidooiers erdoor.
  • Klop in een andere kom de olijfolie en yoghurt door elkaar. Meng dit door de botermassa. Zeef de bloem en maïzena met het bakpoeder en spatel de helft door het beslag. Spatel als alles is opgenomen ook de rest erdoor.
  • Klop de 4 eiwitten met de rest van de fijne kristalsuiker in stijve pieken. Schep met een spatel het schuim in porties luchtig door het beslag. Laat het in de voorbereide springvorm glijden en bak de taart ca. 1 uur in de hete oven tot hij terugveert als u erop drukt. Haal de taart uit de oven en uit de vorm. Laat afkoelen en snijd horizontaal in twee of drie lagen.
  • Klop voor de roomvulling de suiker met maïzena en slagroom en roer de eidooiers erdoor. Breng de melk aan de kook, neem van het vuur en roer geleidelijk door het dooiermengsel. Giet het geheel terug in de pan en breng al kloppend aan de kook, draai het vuur laag en laat het 1-2 minuten zachtjes koken tot het een dikke roomvla is. Giet in een kom en dek af met plasticfolie; laat afkoelen.
  • Bestrijk de taartlagen eerst met de jam en dan met de roomvla. Zet alle lagen op elkaar en bestuif de taart met poedersuiker.

* Jam vervangen door lemoncurd of advocaat

Natuurlijk is deze taart met jam erg geslaagd, maar je kunt de jam ook vervangen door lemoncurd of zelfgemaakte advocaat. Vervang de jam door advocaat, en de roompudding door slagroom en zo ontstaat de klassieker met de naam ‘sneeuwtaart’. Kies wat jij lekker vindt!

 

Het kookboek

Prachtig kookboek over de Italiaanse keuken, geschreven door de Italiaanse chefkok Giorgio Locatelli. Hij begon in 2002 zijn restaurant Locanda Locatelli in Londen, dat met 1 Michelinster bekroond werd. Maar dit kookboek bevat vooral eenvoudige recepten, echte familierecepten, zoals ook de pappardelle met konijn. Steeds met een uitgebreide persoonlijke inleiding. Korte verhaaltjes die uitnodigen om de keuken in te gaan.

Bestellen kun je hier:

Cover Made at Home LocatelliTitel : Made at Home
Auteur : Giorgio Locatelli
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6464 009 8
Prijs : € 22,-

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept