Ben je een liefhebber van ‘After Eight’? Je weet wel die vierkante chocolaatjes gevuld met een mintcrème. Nou, dan zijn deze tartelettes echt iets voor jou!!! Maak eerst de 12 taartbodempjes met het basisrecept zandtaartdeeg voor kleine taartjes. Daarna is deze vulling aan de beurt.
Het recept voor deze tartelette (kleine taartjes) komt uit het nieuwste kookboekje ‘Nog meer kleine taartjes’ van Petit Gâteau. In de recepten van eigenaresse/schrijfster Meike Schaling worden alle vloeistoffen in grammen opgegeven. Ik heb dit aangepast en alle vloeistoffen worden nu in milliliters aangegeven. Dat is voor thuisbakkers toch ietsje beter te volgen.
Kijk, mijn kleine taartjes waren zeer goed gelukt! Je bent even bezig, maar het resultaat mag er zijn!
Welke wijn bij tartelette met chocolade ganache en muntfondant?
Ga je deze kleine taartjes als dessert presenteren, dan wil je er misschien een glas dessertwijn bij schenken. Kies dan voor een wijn die past bij chocolade, zoals bijvoorbeeld een Banyuls uit Zuid Frankrijk.
Tartelettes met mintchocolade
Ingredienten
zandtaartdeeg
- 120 gram bloem
- 50 gram poedersuiker
- 20 gram amandelmeel
- mespunt zout
- 75 gram koude boter
- 1 ei circa 12-14 g
chocolade ganache
- 150 ml slagroom
- 20 gram honing
- 120 gram pure chocolade 60% vaste cacaobestanddelen
- 7 gram boter
- kleine muntblaadjes voor garnering
muntfondant
- 80 gram poedersuiker
- 1 ½ eetlepels koud water
- 1 theelepel zonnebloemolie
- pepermuntextract naar smaak (te koop o.a. bij Dille & Kamille)
Extra nodig
- staafmixer
Bereiding
- Begin een dag van tevoren met het maken van 12 taartbodempjes van zandtaartdeeg. Volg hiervoor het basisrecept zandtaartdeeg voor kleine taartjes.
- Breng de slagroom met de honing aan de kook op laag vuur. Hak de pure chocolade in stukjes.
- Doe de stukjes pure chocolade in een kom en smelt de chocolade (voorzichtig) in de magnetron. (Neem kleine stapjes zodat de chocolade niet te hoog verhit wordt.)
- Giet de slagroom over de gesmolten chocolade. Roer met een pannenlikker of houten lepel in het midden van de kom, steeds in dezelfde richting, tot alles goed gemengd is. Overdoen in hoge kom. Doe vervolgens de boter erbij en mix de chocolademassa (ganache) met een staafmixer tot een mooie, gladde crème.
- Maak eerst de muntfondant. Zeef de poedersuiker boven een kom. Voeg water en zonnebloemolie toe en meng tot een dikke pasta. Breng voorzichtig op smaak met het pepermuntextract. (druppel met een klein pipetje).
- Giet een laagje muntfondant (ca. ½ eetlepel per taartje) in de taartbodems en laat in ca. 10 minuten de fondant stollen in de koelkast. Giet een laagje chocolade erover en laat in de koelkast opstijven. Versier met een blaadje verse munt.
Het kookboek
Na de bestseller Kleine taartjes (tartelette) en Kleine hartige taartjes komt de enige écht Franse patisserie van Amsterdam met de opvolger: Nog meer kleine taartjes. Meike Schaling en Patrice Andrieu zijn de eigenaars van deze verleidelijke taartjes winkel.
Bestellen kun je hier:
Titel : Nog meer kleine taartjes
Auteur : Meike Schaling
Uitgever : Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 2157 8620
Prijs : € 18,50
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!