Doordeweeks

Hartige taart met voorjaarsgroenten uit Frankrijk

Zin in een hartige taart vandaag? Maak hem dan eens op de manier van een Franse clafoutis? Dat klinkt meteen goed, toch? Verrassend, uitnodigend, bijzonder en voornaam. Normaal gesproken is hij zoet, maar vandaag gevuld met voorjaarsgroenten. 

Wat is een clafoutis?

Een clafoutis is een taart die wordt gebakken met een flensjesbeslag. Eigenlijk een traditioneel Frans dessert, en dan maak je hem met verse kersen. Maar je kunt er ook een hartige taart van maken, zoals hier met voorjaarsgroenten.

Welke wijn bij een HARTIGE TAART MET VOORJAARSGROENTEN?

Wil je eieren met wijn combineren, dan moet je zorgen voor een elegante witte wijn met milde zuren. Druivenras pinot blanc is dan een goede keus. Bijvoorbeeld Pinot Blanc uit Duitsland, gemaakt door kwaliteitswijnmaker Dr. Loosen (Gall&Gall). Deze is behalve mild ook mooi rond en springlevend. Op achtergrond proef je een lichte tinteling. Of kies voor de Weissburgunder van Tirebouchon (€ 9,50) uit de Phalz. Combineert ook fantastisch bij asperges met ham. In ieder geval Pinot Blanc en deze hartige taart zijn allebei heerlijk licht en lenteachtig. Ze vormen een mooie combinatie.

Muziek: Ik wou dat ik jou was van Veldhuis en Kemper. Mooi!

 

Clafoutis met voorjaarsgroenten

Hartige taart met voorjaarsgroenten 

Voorbereiding: 20 minuten
oventijd 45 minuten
Deze hartige taart wordt gemaakt als een Franse clafoutis. Maar dan gevuld met voorjaarsgroenten en spekjes. Heerlijk licht en luchtig.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram gerookte spekreepjes
  • 3 sjalotjes in partjes
  • 2 tomaten in stukjes
  • 2 stengels bleekselderij fijngehakt
  • 200 gram groene asperges-tips gehalveerd
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • zout peper
  • 3 eieren
  • 125 gram bloem gezeefd
  • 2 eetlepels bieslook fijngeknipt
  • 250 ml melk
  • 40 gram Parmezaanse kaas

Extra nodig

  • quichevorm  24 cm, ingevet

Bereiding
 

  • Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de spekreepjes ca. 2 minuten even uit. Voeg toe: sjalotje, tomaten, bleekselderij, courgette, groene asperges en knoflook. Bak ca. 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Klop met de handmixer de eieren, bloem, bieslook, zout en peper toe door elkaar. Voeg de melk al kloppende toe tot een glad beslag ontstaat. Groentemengsel en kaas over de bodem van de quichevorm verdelen. Beslag erover schenken. Bak in ca. 45 minuten bruin en gaar. Neem uit de oven, laat afkoelen tot lauwwarm. Snijd in 4 punten. Lekker met gebakken krieltjes en kropsla.

Notities

*Je kunt de clafoutis ook in kleine punten snijden en serveren als borrelhapje.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&3 2013.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept