Voor het weekend

Kip kebabs met sesam van de BBQ

Prachtig weekend voor de deur, met zomerse temperaturen! Ja, dan gaat bij ons de BBQ weer aan. Deze kip kebab met sesam maak je op je barbecue. En dan heb je meteen het ideale fingerfoodhapje te pakken volgens tv-kok Julius Jaspers, want je hapt ‘m zo van het stokje. Even dippen in de pittige sojasausdressing. Match made in heaven…

Wat is kebab?

Kebab is gewoon een heerlijk gerecht dat zijn roots heeft in het Midden-Oosten, maar ondertussen over de hele wereld bekend is. Het woord ‘kebab’ (of kebap) is afkomstig van het woord kebaba. Het komt uit het Turks en betekent zoiets als ‘geroosterd vlees’. Het draait allemaal om sappig gemarineerd en geroosterd vlees dat je lekker op een stokje kan rijgen. Vervolgens kun je het vlees eraf schuiven in een flatbread of pitabroodje. En dan doe je er natuurlijk allerlei lekkere groenten, sausjes en toppings bij.

In Nederland wordt met kebab vaak een gekruide gehaktspies bedoeld, in Turkije noemen ze dit ‘köfte’.

Marineren of fijnmalen

Portret Julius Jaspers
Portret Julius Jaspers

Om kipkebabs te maken, moet je die stukjes kip eerst lekker marineren met kruiden, specerijen, yoghurt en misschien wat citroensap of olijfolie. Daarna rijg je ze op een spies en gooi je ze op de grill of in de oven tot ze lekker mals en sappig zijn.

Maar Julius Jaspers doet het anders. Hij maakt eerst een kruidig kipgehakt in de keukenmachine (dus eigenlijk wordt het dan köfte!). Dat laat hij even opstijven voordat hij gaat roosteren. Vervolgens kun je ze opdienen met al die geweldige bijgerechten, zoals sla, tomaten, komkommers, uien, tzatziki-saus, knoflooksaus of chilisaus. Of met een sojadressing en sesamzaad zoals Julius doet. Smullen maar!

Welke wijn bij kip kebab met sesam?

Dit fingerfoodgerechtje heeft een Japanse smaak door de sojasaus en sesamzaad. Drink er een mousserende wijn bij, zoals een Cava. Die blijft namelijk overeind en smaakt heerlijk verfrissend. Tenslotte is dit het borrelmoment.

kip kebabs met sesam en soja-dipsaus uit het kookboek BBQ Next Level van Julius Jaspers

Kip kebab (köfte) met sesam en soja-dipsaus

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 2 uur
Totaal: 2 uur 25 minuten
Een ideaal fingerfoodhapje voor een mooie zomeravond. In een paar minuten klaar als je de barbecue aan hebt staan. Wel op tijd beginnen om het kipgehakt te laten opstijven.
Aantal 12 porties

Ingredienten
 

  • 50 gram bacon fijngesneden
  • 450 gram kippendij gesneden
  • 1 eiwit losgeklopt
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • 1 theelepel maizena
  • 2 theelepels sesamolie

Soja-dipsaus

  • 100 ml sojasaus licht
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 Spaanse peper ontzaad en fijngesneden
  • 3 bosuitjes fijngesneden

Extra nodig

  • keukenmachine, rvs of houten spiesjes, barbecue

Bereiding
 

  • Gebruik je houten spiesen. Leg ze dan eerst minimaal 30 minuten in koud water.
  • Maal de bacon met de kippendij zo fijn mogelijk in de keukenmachine. Meng in een kommetje het eiwit met het zout, suiker, maizena en sesamolie. Voeg toe aan de gemalen kip. Maal nog even door tot een homogene massa.
  • Verdeel het kippendeeg met natte handen in 12 porties. Rol ieder portie tot een balletje, en rol de balletjes tot worstjes. Steek de worstjes aan de spiesen. Rol de worstjes door het sesamzaad en leg ze 2 uur in de koelkast.
  • Maak intussen een dipsaus. Meng de sojasaus met de ketjap, Spaanse peper en bosuitjes.
  • Steek de barbecue aan en verwarm tot 250 °C. Gril de kebabs in enkele minuten om en om krokant. Controleer de garing met een kernthermometer (72 °C). Serveer met de sojadip.
Lamskebab uit het kookboek van BBQ recepten voor op de kamado van Julius Jaspers
Lamskebab van de BBQ met twee sausjes

Meer ideeën voor kebabs!

Op I Love Food & Wine staan nog meer kebabs gerechten die meer dan de moeite waard zijn. Wat dacht je van:

 

Het kookboek BBQ Next Level

Prachtig kookboek voor de barbecueliefhebber die net wat meer wil dan alleen hamburgers en saté. Veel creatieve gerechten met mooie ingrediënten. Denk aan verse sardines met saffraan en amandel, lamsrack bearnaise, lemon porchetta of appel-amandelclafoutis.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : BBQ Next Level
Auteur : Julius Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 4886 46 14
Prijs : € 35,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit kip kebab recept met sesam van de BBQ op Pinterest
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.