Zeg het met bloemen! Want met een bos bloemen maak je iedereen blij. Maar behalve dat ze mooi op tafel staan, kun je er ook mee koken. Maar let op: dan moeten het wel eetbare (onbespoten) bloemen zijn. Die heb je vast in de tuin staan. Behalve dat ze geschikt zijn om mee te garneren (dessert of salade), kun je er ook bloemenboter of bloemen-‘kaas’ van maken. Geweldig om te zien, aantrekkelijk om te eten. Geschikt voor elk moment van de dag. Een echte schot in de roos!
Geïnspireerd door het kookboek ‘Van Boven in ’t Wild’ van Yvette van Boven deed ik vorig jaar een workshop Wildplukken. Dat leert je beter kijken. Tijdens die cursus werd ik voor het eerst gegrepen door bloemenboter. Zo eenvoudig om te maken met groots effect. Je hebt eigenlijk maar een paar ingrediënten nodig: eetbare bloemen, roomboter en zout en peper. Zo gepiept.
Welke bloemen voor bloemenboter?
Het is van cruciaal belang om bloemen te kiezen die eetbaar en niet giftig zijn. Enkele populaire en veilige opties zijn:
Viooltjes: Deze kleine, kleurrijke bloemen hebben een milde, zoete smaak en komen in verschillende tinten, waaronder paars, geel en wit.
Goudsbloemen: Goudsbloemen voegen een licht pittige, peperachtige smaak toe aan de boter en brengen een heldere oranje kleur met zich mee.
Lavendel: Met zijn kenmerkende zoete en bloemige aroma, voegt lavendel een vleugje elegantie toe aan de boter.
Rozenblaadjes: Rozenblaadjes hebben een subtiele rozensmaak en zorgen voor een betoverende uitstraling van de boter.
Kamille: Kamillebloemen voegen een milde, ontspannende smaak toe aan de boter en zijn ook ideaal voor gebruik in desserts.
Maar Yvette noemt ook nog een paar andere opties: Oost-Indische kers, paardenbloem, madelief, korenbloemen en anjers. Kijk wat je hebt staan in je tuin. Of ga op zoek in het ‘voedselbos’ mocht je dat in de buurt hebben. Hier in Gouda kan ik naar de Heemtuin in het Goudse Hout.
Muziek: Kom alvast in de stemming en luister naar Flowers!
Bloemenboter van Yvette van Boven
Ingredienten
- 150 gram boter op kamertemperatuur
- 50 gram verse of gedroogde eetbare (onbespoten) bloemen,
- snuf fleur de sel of Maldon-zeezoutvlokken, naar smaak (optioneel)
Bereiding
- Prak in een kom de boter met de bloemblaadjes en eventueel wat zout voorzichtig door elkaar tot de bloemblaadjes mooi door de boter verdeeld zijn.
- Leg een vel vershoudfolie op het aanrecht. Leg de bloemenboter als een worst in het midden en rol het strak op. Draai de eindjes zo strak mogelijk dicht, als een snoepje. Leg de rol in de koelkast en laat 1 uur opstijven. Snijd in mooie schijfjes voor het serveren.
- Of klop de boter op tot het luchtig en licht is, klop de bloemblaadjes erdoor. Lekker met knapperig stokbrood.
Wilde-bloemen-kaas van Yvette
Ingredienten
- 500 ml dikke yoghurt
- 1 teen knoflook geperst
- zeezout en versgemalen
- zwarte peper
- 60 gram kruidige wildpluk, zoals: daslook, kleine veldkers, pinksterbloem, hondsdraf, zuring, klaver, zevenblad, look-zonder-look, wilde-peenblad, komkommerkruidblad (borage), smeerwortel, jong mierikswortelblad en/of mierikswortelrasp, wilde rucola, Oost-Indische kersbloemen en -blad
Extra nodig
- kaasdoek
Bereiding
- Zet een vergiet op een iets wijdere kom. Leg een schone keukendoek in het vergiet. Giet de yoghurt erin. Roer de knoflook erdoor en ook een snuf zout.
- Dek de yoghurt af met de punten van de doek en zet het geheel zeker 48 uur in de koelkast, een dag korter kan ook, de verse hangop zal dan zachter zijn, als roomkaas.
- Hak de verse kruiden fijn en/of pluk de bloemen. Schraap de verse kaas uit de doek en roer de wilde kruiden en/of bloemen erdoor.
- Leg een grof geweven doek op het aanrecht en verdeel de achtergehouden mooie bloemblaadjes erop. Vorm een bol van de kaas en leg hem erin. Trek de stof strak om het kaasje heen en knoop het vast.
- Hang hem nog een paar uur uit op een koele plaats.
- Pak hem pas voorzichtig voor serveren uit. Mooi hè. En lekker.
Notities
Het kookboek: Van Boven in het Wild
Prachtig dik kookboek met meer dan 100 makkelijke, bijna allemaal vegetarische (basis) recepten. Ze zijn zo geschreven dat je het ene kruid vaak voor het andere kunt inwisselen. Want niet alle planten zijn op elk moment van het jaar te vinden. Naast het kookboek heeft ze ook een klein handzaam plantenboek uitgegeven. Dit kleine wildplukzakboek past in je tas zodat je makkelijker in de natuur de diverse planten kunt herkennen.
Uit het zelfde kookboek plaatste ik al eerder een heerlijke kruidensalade. Zie hier:
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Van Boven in het Wild
Auteur : Yvette van Boven
Uitgever : Uitgeverij
ISBN : 978 90 388 112 84
Prijs : € 34,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen