Oud & Nieuw

Italiaanse hartige oliebollen

Heb je heerlijke kerstdagen achter de rug? Dan is het nu tijd voor het volgende feest: Oud & Nieuw. Daar horen natuurlijk oliebollen bij. Geen zoete dit keer. Nee, maak deze fantastische hartige oliebollen volgens het recept van tv-kok Rudolph van Veen. Een heerlijke borrelhap bij de CHAMPAGNE!

In het intro van het recept zegt Rudolph:

Natuurlijk kun je olliebollen ook hartig maken zodat je ze bij de borrel kunt serveren! Dit beslag is lekker gevuld met onder andere mozzarella, tomaatjes en olijven. Ze zijn perfect om later op de avond te eten bij een glas frisse witte wijn of champagne, maar natuurlijk ook bij een biertje. Maak deze hartige oliebollen net iets kleiner dan de zoete variant zodat het ook meer een borrelgarnituur wordt.

Hartige oliebollen uit het kookboek Het hele jaar Feest van Rudolph van Veen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 45 minuten
Geen zoete maar hartige oliebollen tijdens Oud & Nieuw. Je maakt ze met tomaatjes, olijven, mozzarella, oregano en prosecco! Happy New Year!
Aantal 20 stuks

Ingredienten
 

  • 50 g cherrytomaatjes in vieren
  • 50 g olijven gehalveerd
  • 100 g mini-mozzarellabolletjes gehalveerd
  • 2 bosuien in ringetjes
  • ½ bosje oregano gehakt
  • 50 g boter
  • 250 ml water
  • 1 zakje gedroogde gist 7 g
  • 250 ml prosecco
  • 500 g bloem
  • 5 g zout
  • versgemalen peper olie om in te frituren
  • tuinkruiden en zeezout om mee te bestrooien

Extra nodig

  • Frituurpan, ijs- of juslepel

Bereiding
 

  • Meng de cherrytomaatjes, olijven, mozzarellabolletjes, bosuien en oregano. Houd dit garnituur even apart.
  • Smelt de boter en laat iets afkoelen. Verwarm in een kom het water tot lauwwarm en los de gist erin op. Voeg de boter en de prosecco toe en roer goed door.
  • Doe de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Schenk hierin het gistmengsel. Meng vanuit het midden alles door elkaar tot een beslag en voeg dan pas het zout en versgemalen peper toe. Meng tot je een klontvrij beslag hebt, voeg het garnituur toe en meng goed door. Dek het beslag af met plasticfolie en laat het 30-45 minuten rijzen bij kamertemperatuur rijzen. Het volume van het beslag zal verdubbelen, dus zorg voor een kom die groot genoeg is.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 170 °C. Schep met een natte ijsknijper het beslag in de hete olie. Bak een paar oliebollen tegelijk in ongeveer 6 minuten gaar. Laat de hartige oliebollen even uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze voor het opdienen met versgehakte tuinkruiden en nog wat zeezout.

Het kookboek: Het hele jaar Feest

Onmisbaar kookboek met 100 recepten voor alle feestdagen die je maar kunt bedenken. Van Pasen en kerst tot de meer onbekende momenten als Halloween, Midzomernacht, of Keti Koti.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Het hele jaar feest
Auteur : Rudolph van Veen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 4392 4641
Prijs : € 34,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept