Voor het weekend

Kruidige kipgehaktballetjes met paprikadip

eSimpele gehaktballetjes van kipgehakt voor bij de borrel. Je bakt ze niet in de pan, maar op de bakplaat in de oven. Dat maakt de bereiding nog eenvoudiger. Erbij een homemade dipsaus, gemaakt van verse rode paprika’s. Ook hierbij doet de oven het werk. Geschikt als borrelhapje, maar ook als hoofdgerecht niet te versmaden. Serveer er dan een salade bij.

Portret Helen Verelst van het kookboek Helen kookt elke dag
Portret Helen Verelst

Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘Helen kookt elke dag’. Een boek met meer dan 60 heerlijke en eenvoudige recepten. Alleen waren de gehaktballetjes aanvankelijk veel te compact. Maar met een extra ei en wat paneermeel waren ze de tweede keer heerlijk smeuïg. De verse koriander verving ik voor een deel door verse bladselderij. Ook dat kwam het recept ten goede. Vanaf nu staan ze bij mij op de favorietenlijst!

 

Welke wijn bij kruidige kipgehaktballetjes met paprikadip?

Bij deze smeuïge gehaktballetjes met paprikadip past een niet al te zware wijn. Eentje waarbij de aroma’s vooral aansluiten bij de zoetige dipsaus. Wij dronken er een sappige rode wijn bij uit Chili: de B-Liv Organic Cabernet Sauvignon. En dat paste perfect!

B-Liv wijnen hebben een lage impact op het milieu, zijn organic en 100% vegan. Daarnaast zijn deze premium wijnen gebotteld in een van de meest lichte flessen ter wereld. Met andere woorden: de wijnen zijn niet alleen (h)eerlijk, maar ook goed voor zowel mens als milieu. De wijnen zijn te koop bij Jumbo Supermarkten en kosten €6,79 per fles.
Kruidige kipgehaktballetjes met paprikadip uit het kookboek Helen kookt elke dag van Helen Verhelst

Kruidige kipgehaktballetjes met paprikadip

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 40 minuten
Totaal: 50 minuten
Eenvoudig, lekker kruidig en mooi van vorm zijn deze kruidige kipgehaktballetjes. Ideaal als borrelhap. Zeker in combinatie met de homemade paprikadip.
Aantal 16 stuks

Ingredienten
 

Paprikadip

  • 2 rode paprika’s
  • 1 ui grof gesnipperd
  • 1 teentje knoflook in stukjes
  • 1 takje tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 25 gram gerookte amandelen

Kipgehaktballetjes

  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • handvol verse koriander en bladselderij fijngesneden
  • 500 gram kipgehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • Versgemalen peper

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de paprika’s in vier stukken, verwijder de zaadlijsten. Pel de ui en knoflook en snijd grof. Doe in een kom. Schep de olijfolie, takje tijm, zout en versgemalen erdoor. Leg het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in ca. 40 minuten (schep halverwege even om) tot de paprika’s gaar zijn en beginnen te kleuren.
  • Maak intussen de kipgehaktballetjes. Doe in een kom: kipgehakt, sjalotje, groene kruiden, paprikapoeder, uienpoeder, zout, ei en paneermeel. Meng tot een stevig gehaktmengsel.
  • Vorm 16 gelijkmatige gehaktballetjes en leg ze op de rechterkant van de met bakpapier beklede bakplaat bij de paprika’s. Bak de gehaktballetjes geurende 20 minuten samen met de ingrediënten voor de paprikadip.
  • Haal uit de oven. Zeg de kipgehaktballetjes even apart. Doe alle ingrediënten voor de paprikadip in een keukenmachine. Voeg de amandelen toe. Blend in een paar minuten tot een gladde massa. Schep over in een kommetje.
  • Serveer de gehaktballetjes met de paprikadip. En als dit een hoofdgerecht is, zet dan nog een groene salade met tomaat, spekjes en geitenkaas op tafel. Heerlijk!

Het kookboek: Helen kookt elke dag

Fris en vrolijk kookboek over de keuken van de Belgische Helen Verhelst. Zij had al een foodblog onder de naam Helen kookt. En nu is ook een kookboek met 60 eenvoudige recepten.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Helen kookt elke dagTitel : Helen kookt elke dag
Auteur : Helen Verelst
Uitgever : Uitgeverij TerraLannoo
ISBN : 978 94 0148 3414
Prijs : € 23,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept