Meatless Monday

Indiase kikkererwtencurry met zoete aardappel: snel klaar recept

Chana Masala is een Indiase kikkererwtencurry. Al eerder publiceerde ik zo’n vega(n) curry naar een recept van sterrenkok Soenil Bahadour. Onbeschrijflijk lekker, maar ietwat bewerkelijk. Dit is de snel-klaar versie met zoete aardappel en wat minder specerijen. Toch ook een geweldig recept. Staat in 35 minuten op tafel. En dan smullen maar…

Wat is zoete aardappel?

Zoete aardappel, oftewel bataat, is een wortelgroente die eruit ziet als een gewone aardappel, maar groter is van formaat. Hoewel ze er hetzelfde uitzien zijn ze toch niet aan elkaar verwant. Gewone aardappelen behoren tot de nachtschadefamilie, en zoete aardappelen zijn onderdeel van de windefamilie.

De smaak lijkt op wortel. De kleur kan variëren van goud via oranje naar paars. De kleur betekent ook een iets andere smaak. Paarse zoete aardappels bevatten meer zetmeel en zijn zoeter, zeker wanneer je ze roostert. Ook behouden ze tijdens het roosteren goed hun vorm. De kleinere, rode zoete aardappels kun je eveneens met schil en al roosteren, maar dat wordt eerder een verrukkelijke puree. Je kunt zoete aardappelen los kopen bij de supermarkt en zelf schillen, maar ze zijn ook kant-en-klaar te koop in kleine blokjes (zakjes 400 gram) bij AH.

 

Welke wijn bij kikkererwtencurry met zoete aardappel?

De kikkererwtencurry is zoetig, lekker gekruid en licht pittig. De beetgare kikkererwten zorgen voor een nootachtig accent. Viognier met wat zachte zuren en een rond mondgevoel zal het hier goed bij doen. Wij dronken er een rosé bij uit de Loire. Maar de Italiaanse Chiaretto is ook een goed plan.

Kikkererwtencurry met zoete aardappel Spicy Channa Masala with chickpeas. Snel-klaar recept

Indiase kikkererwtencurry met zoete aardappel

Bereiding: 35 minuten
Totaal: 35 minuten
Snel te maken kikkererwtencurry met stukjes zoete aardappel. Lekker met rijst en mangochutney.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 3 cm verse gember geraspt
  • 1 rode peper fijngesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook uit de knoflookpers
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 zakje zoete aardappelblokjes 400 gram
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 150 ml groentebouillon
  • 1 blik gepelde tomaten uitgelekt
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 blik kikkererwten uitlekgewicht 265 gram
  • 5 gram verse munt
  • 5 gram verse koriander

Erbij:

  • rijst Griekse yoghurt en mangochutney

Bereiding
 

  • Snipper de ui, rasp de gember en snijd de rode peper in stukjes. Verhit de olie in een pan en bak de ui, knoflook en gember ca. 3 minuten. Roer de kurkuma, rode peper en zoete aardappelblokjes erdoor en bak even mee.
  • Blus af met witte wijnazijn. Voeg toe: uitgelekte gepelde tomaten, bouillon en kokosmelk. Breng aan de kook en prak de tomaten in stukjes. Laat de curry ca. 15 minuten afgedekt zachtjes koken tot de zoete aardappel gaar is.
  • Snijd intussen de muntblaadjes en koriander fijn.
  • Voeg de kikkererwten toe aan de zoete aardappelen en laat ca. 3 minuten zachtjes meekoken. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de groene kruiden.
  • Lekker met rijst, wat yoghurt en mangochutney.

Notities

TIP: het is ook lekker om nog een zakje babyspinazie (100 gram) op het laatst door de curry te roeren en in ca. 2 minuten te laten slinken.
Pin dit kikkererwtencurry recept!
Wil je dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook het recept makkelijk terugvinden.

 

Indiase kikkererwtencurry, oftewel Chana Masala, is een vegetarisch recept uit de Indiase keuken. Nu met zoete aardappel en wijnadvies. Snel en makkelijk te maken. #vegan #indiasekeuken #snelklaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept