Meatless Monday

Tiroler Gröstl met portobello-‘spekjes’

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

De winter draait op volle toeren. Het is koud en er is sneeuw gevallen. Dat vraagt om een echt wintersportgerecht, zoals deze Tiroler Gröstl . Dit keer niet met gerookte spekjes, maar met een lekker vegetarisch alternatief in de vorm van portobello-paddenstoelen. Echt hartverwarmend comfortfood. Bovendien in 35 minuten klaar.

Portret Isabel Boerdam
Portret Isabel Boerdam

Het recept is afkomstig uit het kookboek De Vega Atlas van Vega Queen Isabel Boerdam. We hebben het recept wel aangepast van 4 naar 2 personen, omdat anders de hoeveelheid niet in de koekenpan past.

Welke wijn bij Tiroler Gröstl ?

Bij deze Oostenrijkse klassieker drink je natuurlijk een Oostenrijkse wijn. Kies voor een sappige Grüner Veltliner. Die is lekker verfrissend. Maar ook z’n kruidigheid sluit lekker aan bij groene kruiden in dit aardappelgerecht.

Tiroler Gröstl met portobello uit Vega Atlas van Isabel Boerdam
Tiroler Gröstl met portobello
Bereiding: 35 min
Oostenrijkse wintersport klassieker. Niet met spekjes, maar met een vegetarische variant gemaakt van portobello. Simpel en verwarmend.
Aantal 2 personen

Ingredienten
  

  • 375 gram vastkokende aardappels in plakjes
  • 1 ⁄4 theelepel bakingsoda
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel majoraan of oregano
  • 10 gram krulpeterselie fijngesneden
  • 2 eieren
  • roomboter
  • zonnebloemolie
  • zout en peper

Voor de portobello-‘spekjes’

  • 3 portobello’s in dunne reepjes
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • ½ eetlepel ahornsiroop
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder

Bereiding
 

  • Doe de aardappels in een pan met water, bakingsoda en een snuf zout. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelplakjes ongeveer 5 minuten koken totdat deze gaar zijn. Giet af en laat nastomen.
  • Verhit een flinke kluit roomboter in een ruime koekenpan op middelhoge temperatuur en voeg wanneer de boter gesmolten is de aardappelplakjes toe. Bak de aardappelplakjes 10-12 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Keer halverwege. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe alle ingrediënten voor de portobello-‘spekjes’ in een kom en meng door elkaar. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de portobello-‘spekjes’ met de marinade 8-10 minuten zonder te roeren totdat deze gaar zijn en knapperig beginnen te worden.
  • Voeg de portobello-‘spekjes’, rode uien, knoflook, het komijnpoeder en de majoraan toe aan de aardappels en bak het geheel 5 minuten tot het begint te geuren en de uien gaar zijn. Voeg als laatste 2⁄3 van de peterselie toe en schep goed door elkaar.
  • Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak 2 spiegeleieren. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappels over 2 borden en leg op ieder bord een spiegelei. Garneer met de overgebleven peterselie en serveer direct. Lekker met een tomatensalade!

 

Oostenrijkse keuken

Nog meer heimwee naar de Oostenrijkse keuken, zeker als je niet op wintersport kunt? Deze zuurkoolsoep met worst is ook een regelrechte aanrader. Hierna nog zin in een Oostenrijks dessert? Kaiserschmarnn of de Schwarzwalder kirschtorte zijn ook om van te smullen.

kaiserschmarrn uit Oostenrijk
Kaiserschmarrn uit Oostenrijk

 

Het kookboek De Vega Atlas

Duimendik kookboek met meer dan 160 toegankelijke recepten uit de hele wereld. Recepten die ze heeft ontdekt tijdens haar vele reizen naar het buitenland. Allerlei klassiekers uit de wereldkeuken passeren de revue, zoals Japanse yakatori, Marokkaanse bastilla, Indonesische rendang, maar dan laat zij zien hoe de vegetarische versie eruit ziet die minstens even lekker is, zoals ook de pizza burrata.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Vega AtlasTitel : De Vega Atlas
Auteur : Isabel Boerdam
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 6144 6
Prijs : € 35,00

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Tiroler Gröstl
Auteur
Geplaatst op
Kooktijd

Eén reactie op “Tiroler Gröstl met portobello-‘spekjes’”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept