Wie maakt er nog weleens een echte bavaroise? Zo’n luchtige romige pudding is namelijk hemels. Misschien een beetje ouderwets en outdated, maar wel onwijs lekker. Vooral als je dit zelf maakt. Kokosmelk geeft dit recept een moderne switch. Dus, sluit je kerstdiner af met deze oogstrelende pudding. Je ontvangt applaus; dat is zeker.
Wat is een bavaroise?
Een bavaroise is een met slagroom luchtig en romig gemaakte vla, die vervolgens wordt gebonden met gelatine. Daarna giet je de luchtige massa in een puddingvorm. Je laat dit in ca 6 uur opstijven en tot slot kun je de pudding voorzichtig uit de vorm laten glijden. Dit moet wel met beleid gebeuren. Je maakt de pudding een heel klein beetje los aan de randen, zodat er lucht tussen kan komen. Leg dan een schaal op de vorm en keer om. Even schudden en de pudding komt uit de vorm. Lukt het nog niet, zet de puddingvorm dan enkele seconden in een bak met heet water.
Begin op tijd met het maken van de bavaroise, want die moet minstens 6 uur opstijven in de koelkast. Je kunt de pudding ook de dag van tevoren maken.
Welke wijn bij vanille bavaroise met kokos?
Bij een luchtige romige pudding past een zoete dessertwijn zoals een Muscat Baumes de Venise. Maar ook vergelijkbare wijnen als Muscat de Rivesaltes of Orange Muscat. Vanwege de toevoeging van de frambozensaus is ook een Black Muscat een goed idee.
Vanille bavaroise met frambozensaus
Ingredienten
Bavaroise
- 3 gelatineblaadjes
- 250 ml slagroom
- 5 eidooiers
- 70 gram fijne suiker
- 1 blik kokosmelk 400 ml
- 1 vanillestokje in de lengte gehalveerd
Frambozensaus
- 250 gram frambozen
- 80 gram suiker
- merg van ½ vanillestokje
Garnering
- 1 eetlepel geraspte kokos
- snuf chiliflakes
- 4 kletskoppen in grove stukken
Extra nodig
- 6 puddingvormpjes of 1 grote puddingvorm ɸ 1 liter, mixer, staafmixer
Bereiding
- Week de gelatine in koud water. Klop de slagroom op tot yoghurtdikte en zeg weg in de koeling.
- Klop de eidooiers met de suiker met een elektrische mixer in een andere kom in ca. 3 minuten tot een luchtig mengsel.
- Verwarm de kokosmelk samen met het vanillestokje in een steelpannetje. Haal de pan van het vuur, laat de vanille ca. 5 minuten trekken en verwijder dan het stokje.
- Giet 2 eetlepels van de warme kokosmelk bij het eidooiermengsel en roer los. Zet de pan met kokosmelk weer op het vuur en roer het eidooiermengsel er in een straaltje bij. Laat zachtjes al roerende binden tot vladikte. LET OP: het mengsel mag niet aan de kook komen!!!
- Neem de kokosvla van het vuur. Knijp de gelatine uit, doe bij de kokosvla en laat oplossen.
- Doe de warme vla in een kom en roer los met een garde. Als het mengsel tot kamertemperatuur is afgekoeld (zet eventueel in een bak met koud water) en het mengsel al iets dikker wordt.
- Intussen klop je de slagroom lobbig (tot yoghurtdikte). Spatel dan de geslagen slagroom door de kokosvla. Spatel voorzichtig, ander verlies je de luchtigheid.
- Spoel de puddingvorm om met koud water, zodat ze vochtig zijn en giet het kokosmengsel erin. Laat minimaal 6 uur opstijven in de koelkast.
- Maak intussen de frambozensaus. Doe de frambozen met de suiker en het vanillemerg in een steelpan en laat 5-10 minuten zachtjes koken. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Laat afkoelen.
- Vlak voor het serveren. Maak de pudding een beetje los aan de randen, zodat er lucht tussen kan. Leg een schaal op de vorm, keer de schaal met de vorm, schud even heen en weer en laat de pudding uit de vorm glijden. (Lukt het niet direct: houd dan de buitenkant van de puddingvorm even onder de warme kraan of zet héél even in een bak warm water.)
- Strooi er de geraspte kokos en evt. wat chiliflakes over. Garneer met de stukken kletskop. Geef de saus er apart bij.
Het kookboek Kerst
Met dit kookboek, gemaakt door Mireille en Arno van The Holy Kauw Company ziet je geramd met Kerst, maar ook met Oud en Nieuw. Een zeer sfeervol kerst-kookboek boordevol makkelijke kerstrecepten, én feestelijke ideeën voor prachtig gedekte tafels.
Bestellen kun je hier
Titel : Kerst
Auteur : Arno & Mireille van Elst
Uitgever : Uitgeverij Snor
ISBN : 978 94 6314 074 4
Prijs : € 21,99, nu maar 9,99!
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen