Frans dessert

Crêpes Suzette

Crêpes is het Franse woord voor een Hollands flensje. Alleen dan wel veel dunner. Crêpes Suzette staat voor een klassiek Frans dessert: geflambeerde flensjes in sinaasappelsaus. Waarom heten ze Crêpes Suzette? Daar zit een mooi verhaal aan vast. Op een dag (1890) nodigde de Prins van Wales een mooie Française (Suzette) uit voor het diner. Per ongeluk vatte de sinaasappellikeur vlam toen het gerecht werd opgediend. Gelukkig reageerde de kok heel alert, vouwde het flensje twee maal dubbel, en zette het dessert op tafel. Een nieuwe creatie was geboren. De prins was zo enthousiast over het resultaat dat hij de geflambeerde flensjes de naam van zijn tafelgenote gaf. De gevulde crêpes van PINKY’S PARADISE zijn eveneens overheerlijk. Maar dit is het originele recept. Bon appetit!

Welke wijn bij Crêpes Suzette?

De flensjes zijn lekker smeuïg, vol en zoet. Met een bittertje van de sinaasappelschilletjes. De dessertwijn moet zoet genoeg zijn. Kies bijvoorbeeld voor een Californische Orange Muscat, Sauternes of een Eiswein/icewine. Maar een mousserende champagne demi-sec kan ook. Die verfrist het geheel.

Crepes Suzette

Crêpes Suzette

Voorbereiding: 20 minuten
Totaal: 20 minuten
Waag je aan de Franse elegantie met onze Crêpes Suzette, doordrenkt met een zachte sinaasappelsaus en een vleugje Grand Marnier. Een tijdloos dessert dat zowel verfijning als zoete verleiding biedt, perfect voor een chique afsluiting van je diner.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

 • 1 sinaasappel
 • 75 gram bloem
 • 1 ei
 • 225 ml melk
 • 3 eetlepels Grand Marnier
 • 75 gram boter
 • 25 gram suiker
 • 3 eetlepels cognac

Bereiding
 

 • Was de sinaasappel grondig. Rasp de schil en pers de sinaasappel uit. Doe de bloem met een snufje zout in een kom. Breek het ei erboven en voeg de helft van de melk toe. Roer met een garde tot een egaal dik beslag. Roer de rest van de melk en 1 eetlepel Grand Marnier erdoor.
 • Verwarm een groot bord of platte schaal voor. Verhit in een kleine koekenpan steeds een klontje boter en bak van het beslag 8 flensjes. Keer de flensjes, zodra de bovenkant droog is en bak de andere kant dan snel goudbruin. Laat de flensjes op de warme schaal glijden en vouw ze in vieren. Leg ze dakpansgewijs op elkaar en houd ze warm.
 • Smelt in een steelpan de rest van de boter. Roer de suiker, sinaasappelrasp, sinaasappelsap en 2 eetlepels Grand Marnier erdoor. Verwarm nog ca. 2 minuten tot de suiker is opgelost. Schenk het botermengsel over de flensjes.
 • Verwarm de cognac in een kleine steelpan of soep opscheplepel. Steek de cognac aan (niet onder de afzuigkap!) en schenk het brandend over de flensjes. Serveer met een bolletjes vanille-ijs.

Pinky’s Paradise maakt prachtige desserts voor de horeca (zie foto). Heb je een restaurant of cateringbedrijf, en heb je belangstelling voor dagverse desserts, neem contact op met Frank Dorren.

 

Meer ‘recepten van de dag’ in je mailbox? Geef je hier op.

 

Pinky's Paradise

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept