Meatless Monday

Tabouleh met avocado, radijs & granaatappel (vegan)

De wereldse bakplaat; hier startte mijn grote ontdekkingstocht van ‘koken met de bakplaat’. Mijn vriendin Philo bleek ook laaiend enthousiast over een ander kookboek van de Britse Rukmini Iyer: ‘De groene bakplaat’. En zij was weer aangestoken door haar vriendin. Wat maakt ons allen zo enthousiast?  

Philo: ‘Het kookboek De Groene Bakplaat (de vegetarische variant) van Rukmini Iyer werd me aangeraden door een vriendin die er zelf met grote regelmaat uit kookte. Zij kan goed koken dus het triggerde mij weer dat het ‘zo makkelijk’ zou zijn. Ze had niets teveel gezegd. Het is slechts een kwestie van voorbereiden door alle benodigde ingrediënten te snijden, te mengen met de vele verse en gedroogde kruidenvariaties, in de oven schuiven en… smullen maar. Ik bereid alle gerechten in een groot, metalen bakblik met handvatten wat ik op het rooster schuif. Zo zet je het ook eenvoudig op tafel. De vegetarische recepten (kijk maar naar dit tabouleh recept) variëren ook enorm door kleur en textuur omdat ze soms gebakken, dan weer meer gestoomd of gekookt worden in een saus. Aan dit recept voegde ik wat extra granaatappelmelasse toe, dan maakt de salade extra lekker!’

Welke wijn bij tabouleh met avocado, radijs en granaatappel?

Heerlijk granengerecht (tabouleh recept),  lichtzuur, kruidig en lichtpittig van smaak. Bite door de lente-uitjes, granaatappel en knapperige bulgur. Drink hier een kruidige witte wijn bij, zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit de Languedoc of Zuid-Afrika. De volle, kruidige smaak met het rijpe fruit sluit aan bij deze Midden-Oosten salade.

Tabouleh met avocado, radijs en granaatappel van de Groene bakplaat van Rukmini Iyer

Tabouleh met avocado, radijs & granaatappel

Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd 20 minuten
Totaal: 35 minuten
Tabouleh uit de oven. Bulgur gaat samen met tomaten en citroenschil in de oven. Daarna gaan de andere verse ingrediënten erdoor.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 200 g bulgur
  • 250 ml groentebouillon kokend
  • 6 kleine trostomaten fijngesneden
  • 1 citroen geraspte schil en het sap
  • 25 g verse koriander fijngesneden
  • 50 g verse bladpeterselie fijngesneden
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 lente-uitjes in ringetjes
  • 6 radijsjes in dunne plakjes
  • 1 avocado in dunne plakjes
  • 100 gram granaatappelpitjes koeling
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Roer de bulgur, kokende bouillon, tomaten en geraspte citroenschil in een braadslede door elkaar en zet het geheel 20 minuten in de oven.
  • Snijd intussen alle kruiden, lente-uitjes, radijs en avocado. Haal het bakblik uit de oven, roer door en laat 5 minuten uitstomen. Roer dan het citroensap, de koriander, peterselie, olijfolie, het zout en de zwarte peper erdoor.
  • Proef, voeg indien nodig nog wat zout en peper toe, en roer de lente-uitjes, radijsjes en granaatappelmelasse erdoor. Leg tot slot de avocadoplakjes erop en bestrooi alles met de granaatappelpitjes. Dien warm op of op kamertemperatuur. Dit gerecht is ook de volgende dag nog lekker, als lunch bijvoorbeeld. Lekker met (pita)broodjes of stokbrood en hummus.

Het kookboek

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.

Bestellen kun je hier:

Cover De groene bakplaat van Rukmini IyerTitel : De groene bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1600 7
Prijs : € 19,99 (Tijdelijk: van 1 maart t/m 31 mei in prijs verlaagd. Het boek is dan maar 15 euro. Dit is vanwege de nationale week zonder vlees.)

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept