Klassieker

Homemade pasteitje met kippenragout

Dit is een echte klassieker voor je kerstdiner! Misschien een beetje uit de oude doos, maar toch nog steeds heerlijk. Het recept komt uit het nieuwe kookboek ‘Estee Kookt’ van tv-kok Estée Strooker. (Lees nog even onze recensie!)

Estee Strooker portret winterHet is haar lievelingsrecept, vertelt ze in het intro. ‘Niet omdat het zo spannend is, maar omdat dit gerecht zo’n nostalgisch gevoel bij mij opwekt. Ieder verjaardag of ander speciale gelegenheid maakt mijn moeder nog steeds haar heerlijke kippenragout, zoals haar moeder ook al deed.’ Wij hebben haar recept iets aangepast, omdat je anders echt te veel ragout overhield.

Welke wijn bij pasteitje met kippenragout?

Het zijn kleine pasteibakjes met een niet te dikke, goed gevulde kippenragout. Lekkere, fluwelige ragout waarin de sherry en madera duidelijk proeft. Hier adviseren we een spannend glas Cava bij. Dat zorgt voor een lekker contrast. Liever geen mousserend, kies dan voor een mooie chardonnay met wat hout, zoals bijvoorbeeld een Pouilly Fuissé uit de Bourgogne of de Pandolfi Price uit Chili. Rond en romig, maar met  lekkere verfrissende zuren.

 Vul een pasteibakje met net iets te veel ragout. Dat is het allerlekkerst!

Pasteitje met kippenragout

Homemade pasteitje met kippenragout

Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Verwen jezelf met een klassieke traktatie: een zelfgemaakt pasteitje gevuld met romige kippenragout. Een nostalgisch gerecht dat zowel comfort als huiselijke elegantie biedt, ideaal voor elke gelegenheid.
Aantal 10 stuks

Ingredienten
 

  • 750 gram kippenbouten
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 1 grote witte ui
  • 2 worteltjes
  • 4 takjes peterselie
  • takje rozemarijn
  • stukje foelie
  • 8 witte peperkorrels
  • 1 pak diepvries bladerdeeg 10 velletjes
  • 1 ei
  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 75 ml lichte sherry of witte wijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels madera

Bereiding
 

  • Doe de kippenbouten met 1 liter koud water in een pan. Voeg de bouillontabletten, een kwart van de ui, de worteltjes, peterselie, rozemarijn, foelie en peperkorrels toe. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes trekken. Haal de kippenbouten uit de bouillon en laat ze afkoelen. Zeef de bouillon.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal het vlees van de kippenbouten en snijd het in kleine stukjes. Snipper de rest van de ui fijn. Haal de velletjes bladerdeeg  uit elkaar en laat ze ontdooien. Klop het ei los met een scheutje water.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier. Snijd de plakjes bladerdeeg in vieren en prik met een vork gelijkmatig gaatjes in de vierkantjes. Bestrijk de vierkantjes met ei en plak er dan steeds vier op elkaar. Leg de bladerdeegstapeltjes op de bakplaat en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen. Druk met je duim in het midden van ieder vierkantje een gat, zodat pasteibakjes ontstaan.
  • Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uisnippers toe en bak 1 minuut. Roer de bloem erdoor. Bak 2 minuten zachtjes. Roer eerst de  sherry erdoor en daarna scheutje voor scheutje 750 ml bouillon. Blijf goed roeren, gebruik zo nodig een garde. Verhit de ragout nog enkele minuten, zodat de bloem gaar wordt. Roer de mosterd en madera erdoor en breng zonodig op smaak met zout en peper. Roer de stukjes kip door de ragout en verwarm nog even. Serveer de pasteibakjes met een ruime schep ragout.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Estée KooktTitelEstée kookt
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: Het Spectrum (bekijk hier het inkijkexemplaar)
ISBN: 9789000361496
Prijs: € 22,50

 

credit: © Sophia van den Hoek

Al eerder publiceerden we het recept Kievitsbonensalade. En binnenkort komt ook het recept Gegrilde sla online. Volg ons. Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept