Puur & Passievol

Estée kookt vernieuwend Nederlands

“We leven in een samenleving met de meest uiteenlopende foodtrends vanuit de hele wereld. Voor mij als chef-kok een goede reden om juist eens stil te staan bij wat de Nederlandse keuken aan lekkers biedt. Want daar mogen we best wat trotser op zijn. Fantastische ingrediënten vind je óók dicht bij huis. Eerlijk, puur en het smaalvolst in hun eigen seizoen.” Aan het woord is Estée Strooker. Onlangs kwam er een nieuw kookboek van haar uit: ‘Estée kookt’. Miranda van Elswijk doet verslag…

Zomerportret van Estée StrookerOp twintigjarige leeftijd won ze als eerste het televisieprogramma Masterchef (2010). In 2011 startte ze haar restaurant, ’t Amusement in Arnhem. Hier worden dagverse verrassingsmenu’s met veelal biologische ingrediënten uit het seizoen geserveerd. Sinds 2014 presenteert Estée op 24 Kitchen ‘Vlees noch Vis’. In 2016 verscheen een kookboek met dezelfde titel. We schreven er al eerder een recensie over.

Vertrouwd én verrassend

In juni 2018 kwam het tweede kookboek uit: Estée Kookt. Met als ondertitel ‘De nieuwe Nederlandse Keuken’. De recepten zijn verdeeld over de hoofdstukken Lente, Zomer, Herfst en Winter. Sommige recepten zijn vertrouwde klassiekers, zoals erwtensoep, een balletje gehakt en asperges met botersaus. Andere zijn verrassend; wat te denken van bietenwinegums? Of gegrilde paarse bloemkool met appelglacé en kruiden als komijn, venkel en kaneel? Bij ieder recept staat een mooie foto; ook is er beeldmateriaal toegevoegd van Estée zelf in de keuken of tussen de kippen. Op veel bladzijden staan serveertips en tips om gerechten te combineren.

Uitgeprobeerd: Frambozen yoghurtpudding met basilicumsiroop

Het is volop zomer, dus we maken een echt zomers gerecht uit dit nieuwe kookboek: bevroren frambozen met yoghurtpudding en basilicumsiroop. Dat gaat zo.

Leg 250 gram frambozen in de vriezer (of koop diepvriesframbozen; dat kan natuurlijk ook).

Rasp de schil van 3 limoenen en pers de limoenen daarna uit. Wel 4 gelatineblaadjes in wat water.
Verwarm 150 ml slagroom met 100 gram suiker, een derde van het limoensap en alle limoenrasp. Voeg er de uitgeknepen gelatineblaadjes aan toe. Voeg 450 gram Griekse yoghurt toe en roer alles door elkaar. Giet de yoghurtpudding in een vorm en laat deze minimaal 2 uur opstijven in de vriezer.

Kook voor de basilicumsiroop 100 gram suiker samen met de rest van het limoensap en 200 milliliter water. Voeg 2 in water gewelde en uitgeknepen blaadjes gelatine toe (overigens staan deze wel bij de ingrediënten, maar niet bij de bereidingswijze). Laat de siroop volledig afkoelen en roer er daarna de blaadjes van 10 takjes basilicum door.

Houd de pudding voor het serveren even in een bak met warm water, zodat de pudding makkelijk loslaat. Stort de pudding op een bord en overgiet hem met de siroop. Garneer met de bevroren frambozen. “Val direct aan om dat heerlijke mondgevoel van de frambozen te ervaren!”, aldus Estée Strooker.

Mijn dochter verzuchtte, toen ze twee grote stukken pudding op had: “En ik lust eigenlijk niet eens yoghurt!” Een geslaagd dessert dus! We hebben de pudding overigens niet in de vriezer, maar in de koelkast laten opstijven. Dat duurt ongeveer 6 uur.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Estée KooktTitel: Estée kookt
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: Het Spectrum (bekijk hier het inkijkexemplaar)
ISBN: 9789000361496
Prijs: € 22,50

 

 

Binnenkort komen de recepten Kievitsbonensalade en Gegrilde sla online. Volg ons. Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Credit foto’s: Sophia van den Hoek

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *