Meatless Monday

Kievitsbonensalade met veldsla

Estée Strooker kookt vernieuwend Nederlands. We schreven al eerder een kookboekrecensie over haar nieuwste kookboek Estée kookt! Voor deze Meatless Monday een bonensalade uit dit boek. Estée gebruikt verse kievitsbonen, maar die zijn niet zo makkelijk verkrijgbaar. Wij vervangen ze door bonen uit blik. Zo wordt het helemaal simpel en staat deze maaltijdsalade ook nog eens in 30 minuten op tafel! Serveer met lekker grof brood.

Welke wijn bij kievitsbonensalade met veldsla?

De salade smaakt licht zoet-zuur en heeft een zachte saliesmaak. Knapperige pompoenpitten en zilte oude kaas maken het geheel spannend. Kies voor een ronde, maar frisse witte wijn. Een gruner veltliner heeft frisheid en rondheid en past zich makkelijk aan. Maar ook een Verdejo doet het prima, de kruidigheid sluit aan bij de salie.

Grüner Veltliner

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 prei
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken kievitsbonen (borlottibonen) à 400 gram
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 6 takjes salie
  • 150 gram oude Hollandse brokkelkaas
  • 75 gram pompoenpitten
  • 100 gram veldsla

Stap 1

Pel en snipper de sjalot en knoflook. Snijd de prei in zeer dunne ringen. Verwarm 1 eetlepel olie in een hapjes- of koekenpan en bak de ui en knoflook samen met de prei 10 minuten zachtjes. Spoel de bonen af in een vergiet. Schep ze door het preimengsel en verwarm nog 5 minuten.

Stap 2

Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Klop het sap en rasp met de mosterd, azijn, 4 eetlepels olijfolie en honing tot een dressing. Hak de salie zeer fijn en roer deze er door. Breng op smaak met zout en peper. Roer de dressing door de warme bonen.

Stap 3

Snijd de kaas in grove brokken. Rooster de pompoenpitten 2 minuten in een droge koekenpan.

Stap 4

Meng de bonen met de veldsla. Verdeel de de gebrokkelde oude kaas en de zonnebloempitten erover. Besprenkel de salade eventueel met nog wat extra olijfolie en een klein scheutje azijn om hem net wat frisheid te geven. Lekker met grof brood.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Estée KooktTitelEstée kookt
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: Het Spectrum (bekijk hier het inkijkexemplaar)
ISBN: 9789000361496
Prijs: € 22,50

 

 

Binnenkort komt ook het recept Gegrilde sla online. Volg ons. Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

credit: © Sophia van den Hoek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *