Meatless Monday

Spaanse tortilla: makkelijk voorgerecht of tapa

Spaanse tortilla is in feite een Spaanse omelet met aardappel en ui.  In Spanje noemen ze dit Tortilla Española of tortilla de patatas (of op zijn Catalaans Truita a l’Espanyola). Dit recept komt van mijn Spaanse vriendin Conchita. Heerlijk als tapa, maar ook een geliefd voorgerecht in Spanje. Ook op een buffet of als bijgerecht bij de barbecue doet hij het uitstekend. Eigenlijk een altijd-goed-recept!

Als je de tortilla als tapa serveert, bak dan een dikke omelet en snij die in puntjes of blokjes en serveer ze koud. Als voorgerecht wordt de tortilla meestal dunner gebakken en warm opgediend.

Keren op een bord

Om de tortilla te keren (in de koekenpan) gebruiken ze in Spanje een speciale schaal. Deze aardewerken schalen zijn vaak prachtig gekleurd en voorzien van de tekst ‘para volver la tortillla’: om de tortilla te keren. Maar dat keren lukt ook door de tortilla op een groot plat bord te schuiven. Of op de binnenkant van een pannendeksel.

 

Spaanse tortilla schaal
Mijn Spaanse tortilla schaal. Ik gebruik hem vooral als serveerschaal

Welke wijn bij Spaanse tortilla?

Bij Spaanse tortilla hoort Spaanse wijn! Kies voor een Spaanse Cava; dat is vaak een voltreffer om het lobbige ei van de tortilla weg te spoelen. Maar ook Fino sherry of Manzanilla is een geweldige keus. Andere optie is een Spaanse rosé, die doet het ook altijd goed. Liever rood? Kies dan een jonge Rioja of Navarra zonder houtrijping (Joven!), maar ook een Rioja Crianza zal het goed doen.

Wat is het verschil tussen een Spaanse en Mexicaanse tortilla?

Het verschil tussen een Spaanse tortilla en een Mexicaanse tortilla zit ‘m in de ingrediënten, bereidingswijze en smaak.

Een Spaanse tortilla, ook wel bekend als ‘Tortilla Española’ of ‘Spaanse omelet’, is een klassiek Spaans gerecht dat bestaat uit eieren, aardappelen, uien en olijfolie. Het wordt meestal op laag vuur in een koekenpan gebakken tot het stevig is en een gouden korst heeft. De smaak is hartig en de textuur is zacht van binnen, met de heerlijke smaken van gebakken aardappelen en uien vermengen zich met de eieren. Vaak worden er nog andere ingrediënten toegevoegd, zoals paprika, chorizo of erwten, om variatie te bieden.

Aan de andere kant is een Mexicaanse tortilla een dunne, platte broodsoort die meestal wordt gemaakt van maïs- of tarwemeel. Ze zijn flexibel en dienen als omhulsel voor tal van Mexicaanse gerechten, zoals taco’s, burrito’s en enchiladas. Mexicaanse tortilla’s hebben een neutrale smaak en zijn bedoeld om de vulling te omhullen. Ze kunnen gegrild of verwarmd worden voor gebruik.

Mexicaanse Tortilla's
Mexicaanse Tortilla’s met gehakt: zie hier recept

Kortom, het belangrijkste verschil zit in de ingrediënten en het doel. De Spaanse tortilla is een gerecht op zichzelf, terwijl de Mexicaanse tortilla voornamelijk een wrapper is voor andere ingrediënten in Mexicaanse gerechten. Beide hebben hun eigen unieke smaak en charme, en het is zeker de moeite waard om ze allebei te proeven en te genieten in je culinaire avonturen. Buen provecho!

Spaanse tortilla of Spaanse omelet met aardappel

Spaanse tortilla

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Makkelijk te maken recept voor een heerlijke Spaanse tortilla met aardappel en uien. Binnen 30-minuten klaar!
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 3 vastkokende aardappelen geschild
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • zout versgemalen peper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eieren

Extra nodig

  • vlakke koekenpan ø 24 cm

Bereiding
 

  • Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Snijd de ui in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in de koekenpan. Schep de ui in de pan. Voeg de aardappelschijfjes toe en schep ze regelmatig om. Bak de aardappelen ca. 10 minuten goudbruin.
  • Klop intussen de eieren los met zout en peper. Schep het ui-aardappelmengsel bij de eieren in de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Verhit opnieuw 2 eetlepels olie in de koekenpan op hoog vuur tot de damp eraf komt. Schenk het eimengsel erin. Verdeel de vulling en bak de omelet op matig vuur ca. 10 – 15 minuten tot de bovenkant bijna droog is. Leg eventueel een deksel op de pan om het garen te versnellen.
  • Keer de omelet met behulp van een deksel of schaal en bak ook de andere kant in ca. 3 tot 5 minuten snel goudbruin. Laat de omelet minstens 5 tot 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
  • Snijd de tortilla in punten of blokjes.

 

Zó maak je de tortilla extra lekker

Kies een van onderstaande ingrediënten en bak mee met de ui:

  • ½ groene paprika,
  • 75 gram champignons,
  • 75 gram chorizoworst,
  • 75 gram ham
  • 75 gram doperwten

Snijd de ingrediënten wel eerst in kleine stukjes of reepjes.