Meatless Monday

Geroosterde aardappeltjes met koriander (batata harra)

Uit het kookboek ‘Bijbel van de Libanese keuken’ komt dit vegetarische gerecht van geroosterde aardappeltjes. In Libanon noemen ze dit Batata harra. Het zijn knapperige gebakken aardappeltjes met veel verse koriander, knoflook en wat citroenrasp. Schrijfster Merijn Tol zegt: ‘Ver-sla-vend lekker!’ En zo is het maar net!!! Heerlijk als bijgerecht, of als onderdeel van een mezze-tafel.

Merijn Tol in Beiroet
Merijn Tol op pad in haar geliefde Beiroet

Merijn Tol is een groot liefhebber van de Midden-Oosten keuken. Ze schreef meerdere (bekroonde) kookboeken, waarvan een aantal in samenwerking met Nadia Zerouali. Ook maakten ze samen vele reizen door dit gebied, evenals een tv-programma. Ik interviewde de beide dames een aantal jaren geleden over hun persoonlijke favorieten (zie hier verder).

 

Libanese gerechten van Merijn Tol

Merijn schreef al eerder een persoonlijk kookboek over de Libanese keuken, onder de titel Beiroet, maar nu is er ook dit duimendikke kookboek uit de serie ‘Bijbels van…’ van uitgever Carrera Culinair, boordevol nieuwe recepten uit dit land van haar dromen. Veel van haar creaties staan op I Love Food & Wine, zoals:

Sinaasappelcake met amandelen uit het kookboek café Mazahar van Merijn Tol
Sinaasappelcake met amandelen uit Beiroet

 

Wat is batata harra?

Batata Harra is een populair gerecht uit het Midden-Oosten, met name in de Libanese keuken. In het Arabisch betekent dit ‘pikante aardappelen’. Het bestaat uit pittig gebakken aardappelen die op smaak worden gebracht met een mengeling van kruiden. Het gerecht bestaat meestal uit aardappelen, knoflook, rode chilipepers, koriander en soms paprika of komijn voor extra smaak.

In sommige landen is batata harra extreem pittig, dankzij de toevoeging van harissapasta of harissakruidenmengsel.

Om Batata Harra te bereiden, worden in blokjes gesneden of in blokjes gesneden aardappelen eerst gedeeltelijk gekookt en vervolgens in een pan gebakken tot ze knapperig en goudbruin zijn. Tijdens het koken worden knoflook en rode chilipepers toegevoegd om het gerecht een pittige kick te geven. Na het bakken wordt het gerecht vaak gegarneerd met verse korianderblaadjes en soms een scheutje citroensap voor een frisse en zure smaak.

 

Wat eten bij batata harra?

In principe is dit pikante aardappel-gerecht een eenvoudig bijgerecht. Het past goed bij veel vleesgerechten, waaronder gebakken kofta, souvlaki of zelfs in de pan gebakken vis. Het kan warm of op kamertemperatuur worden geserveerd. Een klodder Griekse yoghurt of tzatziki zijn geweldige salsa’s om de hitte te verzachten!

Pikante aardappeltjes met koriander

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 45 minuten
Totaal: 55 minuten
Batata harra is een authentiek gerecht uit de Libanese keuken. Net als tabouleh, fattoush of muhammara of kisir wordt dit vaak op de mezze-tafel gezet. Verslavend lekker, en makkelijk om te maken.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 750 gram vastkokende aardappels liefst uit Marokko, Cyprus of Malta
  • 3 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zout
  • 40 gram koriander fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook fijngesnipperd
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • 2 eetlepel Aleppo – peper of pul biber

Extra nodig

  • grote braadslede of bakplaat met bakpapier,

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de aardappels en snijd ze in niet te grove, maar ook niet te kleine blokjes. Meng met de olijfolie en zout.
  • Schep de aardappel in de braadslede (of spreid uit op een bakplaat). Bak de aardappeltjes in de oven in ca. 35-40 minuten lichtbruin. Halverwege even omscheppen, zodat alle kanten goed geroosterd worden.
  • Maak intussen een sausje van: fijngehakte koriander, fijngesnipperde knoflook, citroenrasp en de Aleppo-peper.
  • Schep het knoflook-koriandermengsel door de aardappels. Bak nog ca. 5 minuten even mee en schep goed om. Haal uit de oven en doe de aardappelen over in een schaal. Besprenkel met het citroensap.

Het kookboek De bijbel van de Libanese keuken

Duimendik kookboek over de Libanese keuken. Van kibbeh, tabouleh en Fattoush tot fatteh, mujadara en kebab. Auteur en specialist Merijn Tol neemt je mee op reis door alle regionale keuken die het land rijk is. Met meer dan 230 bekende klassiekers, vergeten recepten en bijzonder familierecepten.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

  Titel : De bijbel van de Libanese keuken
Auteur : Merijn Tol
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 886 3631
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept