Gouwe Ouwe

Zoete wentelteefjes van mijn moeder

Je herkent het vast: recepten van gerechten die al jarenlang mee gaan. Favorieten die telkens terugkeren op je eettafel. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn, of gemakkelijk te maken, of… nou ja vul maar in. Ik deel elke maand zo’n gouwe ouwe uit mijn knipselmap vol recepten die ik door de jaren heen verzameld heb. Hierbij krokant zoete wentelteefjes voor de maand januari.

Wentelteefjes uit het schrift van mijn moederOnlangs hield ik opruiming in mijn kookboekenkasten en vond tot mijn verrassing het enigszins beduimelde (want vaak gebruikt) kookschriftje van mijn moeder terug. Daterend uit de vorige eeuw, vol met handgeschreven recepten. Als je vroeger ging trouwen, was het een vanzelfsprekendheid dat je als vrouw deskundig de keukenscepter kon zwaaien. Dus ging je van tevoren op kookcursus. Zo ook mijn moeder. Haar Diploma van bekwaamheid in het kooken en bereiden van spijzen uit 1940 heb ik ingelijst in mijn keuken hangen. Zij leerde van alles: prinsessenboontjes koken, spiegeleieren bakken, gebonden tomatensoep bereiden. Het schriftje doorbladerend merkte ik wel dat hier de liefde voor de man vooral zoet door de maag ging, want het wenergebakje volgde op appelbeignets, net als kleine cakejes, havermoutkoekjes, Turkse nougat en slagroomtaart.

De lekkerste ever!

Mijn blik bleef rusten op wentelteefjes. En onmiddellijk gingen mijn gedachten terug in de tijd. Want wat kon mijn moeder die lekker maken! Krokant met zo’n hemels zacht warm binnenkantje. Het was feest als er wentelteefjes op tafel kwamen. En dat was best vaak. Ik had niet door dat er oud brood voor gebruikt werd. Een handige – toen al effectieve – manier om alles op te gebruiken. Hierbij het recept van wentelteefjes, uit het kookschriftje van mijn moeder. Snoep ze!

Wentelteefjes

Zoete wenteltteefjes van mijn moeder

Voorbereiding: 20 minuten
Heerlijke krokant gebakken wentelteefjes is een vergeten lekkernij. Oud brood oppeppen in een eimengsel;, simpeler kan haast niet.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 ei
  • 60 gr suiker
  • snufje zout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 3 dl melk
  • 8 sneetjes oud witbrood zonder korst
  • 2 el roomboter

Bereiding
 

  • Klop het ei los met 25 gram suiker, zout en kaneelpoeder. Schenk de melk er al kloppend bij.
  • Wentel de sneetjes brood in dit mengsel, stapel ze in een diep bord op elkaar en giet het overtollige mengsel erover. Laat goed intrekken.
  • Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan en bak de helft van de sneetjes op zacht vuur krokant en bruin. Herhaal dit.
  • Snijd de sneetjes diagonaal door en bestrooi ze met de rest van de suiker.

Wat zijn wentelteefjes?

Volgens wikipedia is een wentelteefje een zoet broodgerecht. Gemaakt van sneetjes brood die kort worden geweekt in een mengsel van melk en eieren. Vervolgens worden ze in de koekenpan gebakken. En aan tafel bestrooi je de wentelteefjes met suiker en kaneel. Maar wijlen Johannes van Dam weidt er in zijn duimendikke boek ‘De Dikke van Dam’ er een paginalang epistel aan dit omgekeerde brood. Hij vertelt dat het wentelteefje NIET typisch Nederlands is wat velen denken. Het is vooral een internationaal gerecht dat overal anders wordt genoemd. In België noemen ze het ‘gewonnen brood’, in Frankrijk heet het Pain Perdu, in Engeland gebruiken ze de naam Bread fritters. In Amerika, de smeltkroes van zo veel volkeren, werd het ook wel fried toast, egg toast of Spanisch toast genoemd. De Duitsers hadden een andere huiselijke naam: arme Ritter. De Denen hebben het over arme riddere, en de Spanjaarden noemen wentelteefjes ook wel Pan de Santa Terasa.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept