Kerstdiner

Varkenshaas met champignon roomsaus

Lievelingsgerecht van mijn schoonmoeder: varkenshaas met champignon roomsaus. Een echte klassieker die ook op de kersttafel past. Dit authentieke recept moest natuurlijk ook op I Love Food & Wine komen te staan. Na een aantal recepten te hebben uitgetest om de juiste champignon roomsaus te maken, blijkt dit het allerbeste resultaat. Mijn schoonmoeder is in de wolken!

Welke wijn bij varkenshaas met champignon roomsaus?

Varkenshaas met een champignon roomsaus; daar past een glas (niet al te zware) Chardonnay fantastisch bij, zoals bijvoorbeeld eentje uit de  Bourgogne, Languedoc of uit Zuid-Afrika. Andere opties: mousserende wijn (Crémants of Champagne Brut) of Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. Liever rood? Dat kan ook. Kies dan voor een Pinot Noir of Italiaanse Barbaresco.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Bourgogne van Domaine de Rochebin

€ 21,95

Ben je fan van een mooie Chardonnay, dan is deze Bourgogne van Domaine de Rochebin uit het hart van de Mâcon zeker jouw wijn. Verfijnd en zuiver met rijpe fruittonen van mango en abrikozen. Daarnaast zorgen frisse zuren, zachte vanille en een impressie van roomboter voor balans. Al deze smaakcomponenten sluiten perfect aan bij de varkenshaas met romige champignonsaus. Match made in heaven.

Muziek: dit is mijn favoriete muziek van dit moment. Nederlandse zangeres VanWyck. Luister even mee… Ben je ook fan?

Varkenshaas met champignon roomsaus

Varkenshaas met romige champignonsaus

Bereiding: 35 minuten
Varkenshaas met romige champignonsaus, dat vindt iedereen lekker. Bak het varkensvlees rosé, want dan blijft hij heerlijk mals.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 2 à 3 varkenshaasjes 750 gram
  • zout versgemalen peper
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels boter
  • 250 gram champignons in plakjes
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml paddenstoelenfond
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes

Bereiding
 

  • Dep de varkenshaasjes droog en bestrooi met zout en peper. Verhit in een grote koekenpan met deksel de boter en de olie in een koekenpan en wacht tot het schuim half wegtrekt. Bak de varkenshaas rondom lichtbruin. Haal het vlees uit de pan.
  • Voeg de champignons toe aan het achtergebleven bakvet. Bak ze in ca. 3 minuten goudbruin. Voeg toe: slagroom, fond en tijm. Breng aan de kook. Laat de saus op hoog vuur tot de helft inkoken tot sausdikte, dit duurt ongeveer 10 minuten. Regelmatig roeren, en pas op voor overkoken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de varkenshaasjes terug in de pan, draai het vuur laag en zet een deksel op de pan. Laat het vlees in ca. 10 minuten rosé garen.
  • Haal de varkenshaasjes uit de pan, snijd ze in plakken en verdeel over vier warme borden. Verdeel de saus erover.
  • Lekker met zoete aardappelfrietjes en broccoli.

Hoe warm moet varkenshaas van binnen zijn?

Het mals filet vlees wordt uit de rug van het varken gesneden. Dit is het meest verfijnde stukje varkensvlees. De rugspier bevat weinig bindweefsel en vet, waardoor het mager en mals is. Hoewel een varkenshaasje meestal in z’n geheel wordt bereid, kun je het ook in mini-tournedos versie op een brochette rijgen voor de barbecue. Anyway: zorg ervoor dat het vlees rosé blijft. Dat betekent voor medium-rare een temperatuur tussen de 51 – 53 °C, en voor medium tussen de 54 – 57 °C. Gebruik hiervoor een kernthermometer en steek die in het dikste gedeelte van de varkenshaas. Zo kan het met de malsheid nooit meer misgaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept