Kerstdiner

Varkenshaas met champignon roomsaus

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Lievelingsgerecht van mijn schoonmoeder: varkenshaas met champignon roomsaus. Een echte klassieker die ook op de kersttafel past. Dit authentieke recept moest natuurlijk ook op I Love Food & Wine komen te staan. Na een aantal recepten te hebben uitgetest om de juiste champignon roomsaus te maken, blijkt dit het allerbeste resultaat. Mijn schoonmoeder is in de wolken!

Welke wijn bij varkenshaas met champignon roomsaus?

Varkenshaas met een champignon roomsaus; daar past een glas (niet al te zware) Chardonnay fantastisch bij, zoals bijvoorbeeld eentje uit de Languedoc of uit Zuid-Afrika. Andere opties: mousserende wijn (Crémants of Champagne Brut) of Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. Liever rood? Dat kan ook. Kies dan voor een Pinot Noir of Italiaanse Barbaresco.

Muziek: dit is mijn favoriete muziek van dit moment. Nederlandse zangeres VanWyck. Luister even mee… Ben je ook fan?

4 personen35 minuten

Ingrediënten

  • 2 à 3 varkenshaasjes (750 gram)
  • zout, versgemalen peper
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels boter
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml paddenstoelenfond
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes

Stap 1

Dep de varkenshaasjes droog en bestrooi met zout en peper. Verhit in een grote koekenpan met deksel de boter en de olie in een koekenpan en wacht tot het schuim half wegtrekt. Bak de varkenshaas rondom lichtbruin. Haal het vlees uit de pan.

Stap 2

Dan gaan we de champignon roomsaus maken. Voeg de champignons toe aan het achtergebleven bakvet. Bak ze in ca. 3 minuten goudbruin. Voeg toe: slagroom, fond en tijm. Breng aan de kook. Laat de saus op hoog vuur tot de helft inkoken tot sausdikte, dit duurt ongeveer 10 minuten. Regelmatig roeren, en pas op voor overkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Leg de varkenshaasjes terug in de pan, draai het vuur laag en zet een deksel op de pan. Laat het vlees in ca. 10 minuten rosé garen.

Stap 4

Haal de varkenshaasjes uit de pan, snijd ze in plakken en verdeel over vier warme borden. Verdeel de saus erover.

Lekker met zoete aardappelfrietjes en broccoli.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *