Voor het weekend

Ontdek de magie van een Engelse trifle

Heb je ooit van een trifle gehoord? Mijn man is er dol op. Helaas kom je zo’n dessert vrijwel nooit meer tegen. Maar dit traditionele Engelse nagerecht is echt hemels. Het is een perfecte balans tussen zoet, fruitig en romig. Ontdek hier zijn oorsprong, én een heerlijk recept om zelf mee aan de slag te gaan.

Wat maakt een trifle zo speciaal?

Een echte Engelse klassieke trifle is niet zomaar een dessert; het is een ware belevenis. De schoonheid van een trifle zit ‘m namelijk in de diverse lagen. Je begint met een bodem van biscuitgebak of cake, besprenkeld met sherry (of een andere drank), gevolgd door fruit, meestal aardbeien, een laag romige vanillevla en tot slot een royale toef half-stijfgeslagen slagroom. Deze combinatie van smaken en texturen maakt elke hap tot een feest.

Trifle met mango

Variatie is het toverwoord

Wat dit dessert zo leuk maakt, is dat je eindeloos kunt variëren met de ingrediënten. Niet zo’n fan van aardbeien? Geen probleem! Vervang ze door je favoriete fruit; zoals deze simpele variant met blauwe bessen. En waarom zou je stoppen bij vanillevla? Experimenteer met verschillende soorten crèmes of mousses om jouw perfecte trifle te creëren.

 

Mijn persoonlijke keukentip
Met de Tupperware Duochef wordt trifle maken een echt feestje. In no-time maak ik er de luchtigste slagroom mee die een perfecte stabiliteit heeft. Gemakkelijk, snel en altijd een succes!

 

 

Echt lekkere trifle van Nigel Slater

Bereiding: 20 minuten
Onmiskenbaar Brits is de kookboekenschrijver Nigel Slater. In zijn kookboek Smakelijk staat dit recept van Nigels Trifle.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 200 gram biscuitgebak of cake
  • zoete wijn Sherry of Vin Santo
  • 300 ml slagroom
  • 250 ml vanillevla zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 250 gram frambozen of aardbeien
  • Garnering
  • frambozen granaatappelpitjes, blauwe bessen

Extra nodig

  • 1 glazen kom of 6 kleine kommetjes

Bereiding
 

  • Verkruimel de cake in grove stukken en doe ze in een grote schaal of 6 kleine.
  • Begin met het snijden van het biscuitgebak of de cake in plakken en leg deze als een bodem in een glazen kom. Besprenkel de cake royaal met de wijn, zodat het goed kan intrekken.
  • Giet de slagroom in een koud kom en klop hem rustig. (Of gebruik de DuoChef voor perfect resultaat). De consistentie van de slagroom is van cruciaal belang. Hij moet zo dik worden dat hij zachte pieken kan vormen, en dun genoeg om zonder hulp nog net van een lepel te kunnen glijden. Ik vind dat dit het beste lukt als de kom en de room goed koud zijn. Spatel de helft van de geslagen room door de vanillevla.
  • Prak de aardbeien of frambozen met een vork. (Of pureer ze kort in een blender). Sprenkel het grootste deel over de cake. Schep er vervolgens de vanille vla op. Schep de rest van de slagroom bovenop. Laat de trifle een paar uur in de koelkast staan om de smaken goed te laten mengen. Garneer met wat verschillende soorten (overgebleven) fruit.

Meer variaties op de lekkerste trifle?

Sinaasappel-citroentrifle

Week de cake met een mengsel van zoete wijn met limoncello. Spatel de helft van de geklopte room door de vanillevla als hierboven, maar meng de rest met een paar eetlepels lemoncurd. Vervang het rode fruit door partjes rode grapefruit en mandarijn. Zo maak je in een wip een Italiaanse trifle.

Koffie-chocoladetrifle

Week de cake in zoete marsala, giet er een kop of twee gezoete espresso over. Meng de slagroom en de vanillevla als hierboven, dek deze af met een dikke laag geklopte room en bestuif met cacao.

Of kijk ook eens naar dit laagjes dessert met blauwe bessen. Ook heel snel gemaakt. In feite een snelle trifle.
Romige laagjesdessert
Romig laagjes dessert: het simpelste dessert ooit

Heb je je eigen draai gegeven aan dit klassieke Engelse dessert? We zijn benieuwd naar jouw creaties! Deel je foto’s en ervaringen met ons en inspireer andere culinaire liefhebbers om ook aan de slag te gaan met dit nagerecht. Een trifle is meer dan een dessert; het is een manier om te experimenteren, te genieten en te delen. Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en laat je creativiteit de vrije loop. Smakelijk!