‘Soms is er gewoon niets lekkerders dan een echte ouderwetse salade met slasaus. Je weet wel, van die lobbige witte saus die ja oma vroeger in een fles in de koeling had staan en waar je dan hard mee moest schudden om er wat uit te krijgen. Het resulteerde bij mij altijd in een veel te dikke klodder slasaus op mijn bord. Toch maak ik deze saus heel graag om mijn sla te verwennen met een lekker romig jasje’, dat vertelt Estée Strooker in het intro van deze voorjaarssalade.
Het recept staat in haar nieuwste kookboek (inmiddels al weer een jaar geleden uitgekomen) ‘Estée Kookt’, met pure recepten uit de nieuwe Nederlandse keuken. Ik publiceerde al eerder een aantal gerechten uit dit prachtige boek vol levenslust: pasteitjes met kippenragout van haar moeder, kievitsbonensalade met veldsla en de yoghurtpudding met frambozen. Je kunt met dit recept meerdere kanten op. Als voor- of lunchgerecht is het voldoende voor 2 personen. Maar als een bijgerecht kun je dit voor 4 personen op tafel zetten.
Welke wijn bij gegrilde botersla met spekblokjes?
Het is een lauwwarme salade met lente-ui en een lekkere lichtzoet-zurige romige slasaus. Het zachtgekookte ei en de zoute spekjes maken het extra bijzonder.
Vanwege de gembersiroop in de dressing kun je het beste een wijn kiezen met een licht zoetje, zoals bijvoorbeeld de riesling alte reben. Maar ook een sappige rosé met wat body combineert uitstekend.
2 personen | 20 minuten |
Ingrediënten
- 1 bosje lente-ui
- 1 krop botersla
- 3 eieren
- 100 gram gerookte spekblokjes of kaantjes
- ½ kleine ui
- ½ eetlepel mosterd
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel gembersiroop
- 150 ml zonnebloemolie
- zout, versgemalen zwarte peper
- extra: staafmixer
Stap 1
Maak de lente-uitjes schoon en halveer dikke exemplaren in de lengte. Snijd de bruine onderkant van de sla, maar zorg dat de krop niet uit elkaar valt. Snijd de krop doormidden.
Verhit een droge koekenpan of grillpan. Rooster de lente-ui 5 minuten tot deze zacht wordt en begint te kleuren, keer halverwege. Leg de sla er met met de opengesneden kant naar beneden naast en rooster nog enkele minuten tot de randjes donkerbruin zijn.
Stap 2
Breng water aan de kook en kook 2 eieren 6 minuten. Laat ze schrikken, pel en halveer ze. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan tot ze bruin en krokant zijn.
Stap 3
Snipper het uitje fijn. Doe het samen met een rauw ei, de mosterd, azijn en gembersiroop in een hoge beker. Mix met de staafmixer door elkaar. Voeg in een dun straaltje de olie toe en trek de staafmixer langzaam omhoog zodat je een lobbige saus krijgt. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Stap 4
Leg de sla op 2 borden. Schep er ongeveer 1/3 deel* van de saus over. Verdeel de lente-ui erover samen met de halve eieren en de uitgebakken spekjes. Maal er peper boven.
*De rest van de saus kun je in een afgesloten potje ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Estée kookt
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: Het Spectrum (bekijk hier het inkijkexemplaar)
ISBN: 9789000361496
Prijs: € 22,50
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Fotocredit: © Sophia van den Hoek
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen